Najbolji gradovi za život – 10 najzdravijih

by Nataša Krstičević
beč-slowliving

Koliko često razmišljate o preseljenju u neku drugu državu? Ako sudimo prema rezultatima popisa stanovništva usudit ćemo se reći – često. Dobro će vam, onda, doći rezultati istraživanja koji su pokazali koji su najbolji gradovi za život.

Ako već razmišljate o selidbi, jedna sasvim logična pretpostavka kaže da biste sigurno htjeli preseliti se u neku državu u kojoj je život jednostavno – bolji i zdraviji. U protivnom ne bi imalo smisla. No, niti svi gradovi u državi nemaju jednake uvjete za život. Zanima vas koji su najbolji gradovi za život? Istražila je za vas to kompanija Lenstore, pogledajte i rezultate originalnog istraživanja, a evo rezultata.

Prilikom odabira vodili su se utjecajima života u tom gradu na zdravlje.

Beč

Austrijski glavni grad poznat je po kulturi, glazbi, arhitekturi, a ujedno je i idealno mjesto za zdrav život. To je potkrijepljeno činjenicom da ima 1884 sunčana sata godišnje, boca vode košta oko 5 kuna, a stanovnici rade u prosjeku oko 1400 sati godišnje.

Dubai

Nevjerojatnih 3509 sunčanih sati godišnje – više od Dubaija ima samo Kairo. To privlači brojne turiste na plaže i pješčane dine. No, grad nije savršen samo za one koji žele upijati vitamin D i odmarati. Ovaj grad, naime, nudi gotovo 2000 različitih aktivnosti za ljubitelje akcije – kako na suncu, tako u različitim zatvorenim prostorima koji „glume“ otvorene. Ako volite vrućine, ovo je pravo mjesto za vas. A sigurni smo da ćete sresti i „naše“…

Kopenhagen

Već je proglašavan jednim od najsretnijih gradova na svijetu, a ovaj put je među najzdravijima. Na trećem je mjestu na ljestvici gradova s najmanje radnih sati godišnje (manje se radi samo u Frankfurtu i Berlinu) – 1346 sati godišnje, odnosno 25,8 sati tjedno. Čist zrak je također jedan od benefita života u Kopenhagenu – peti je na ljestvici najmanje zagađenih gradova.

kopenhagen-slowliving

Frankfurt

U Frankfurtu se radi samo 25 sati na tjedan! Nije li to nešto zbog čega biste se odmah tamo preselili!? Ako znamo kako posao i stres utječu na zdravlje, ne čudi da je Frankfurt na ovom popisu, a ne čudi niti da je sreća u ovom gradu ocijenjena 7,3 od 10.

Amsterdam

Glavni grad Nizozemske prošle je godine bio na prvom mjestu, ali i dalje vrlo dobro kotira. Grad je prema broju pretilih šesti odozdo u Europi. Životni vijek je gotovo 82 godine, a opuštena atmosfera sigurno doprinosi zdravlju.

Helsinki

Helsinki je među najmanje zagađenim gradovima u Europi, zbog čega dobro kotira među najzdravijima. Zanimljivo je i da je četvrti na listi po najmanjem broj restorana s dostavom, što znači da ćete biti manje u iskušenju naručiti nezdravu hranu.

Berlin

Prosječan životni vijek u Berlinu je 81,1 godina, što je za gotovo godinu više nego ranijih godina. U njemačkom glavnom gradu jeftinije je nego prošlih godina zdravo živjeti. Na primjer, 2020. godine boca vode koštala je više od 13 kuna, a od prošle košta manje od 5 kuna. Berlin dobro stoji i prema razinama zagađenja zraka.

berlin-slowliving

Stockholm

Iako su troškovi u ovom gradu malo veći nego u drugima, pa boca vode košta 12 kuna, a nije uopće jeftino niti plaćati članarinu za teretanu, na primjer, pretilost vrlo niska u ovom gradu. Prosječan životni vijek je 82 godine, a mentalno zdravlje u ovom je gradu vrlo bitno.

Fukuoka

Drugi neeuropski grad na popisu japanska je Fukuoka, a očekivani životni vijek u ovom je gradu 84,9 godine. Ta je granica porasla s 83.2 u 2020. Fukuoka je poznata po svojoj nevjerojatnoj kuhinji, a stopa pretilosti je samo 4,3 % u populaciji. Zdravi život može si priuštiti veliki broj ljudi.

Ženeva

Ovaj je grad poznat po svojoj diplomaciji, te kao financijsko središte Europe. Osim što je 10. na ovoj listi, deseta je prema broju radnih sati godišnje, ali od dolje. Iako nije baš jeftina, Ženeva je mali, pitoreskni grad u kojem možete voditi sretan i zdravi život.

Moglo bi vas zanimati i: Recikliranje u vašu korist – iskoristite “smeće” još jednom

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti