Recikliranje u vašu korist – iskoristite “smeće” još jednom

by Nataša Krstičević
recikliranje-slowliving

Recikliranje je tema bez koje se više jednostavno ne može. Otpada je sve više, a prevelikom broju ljudi recikliranje još uvijek nije svakodnevna navika.

No, koliko je korisno odvajanje svakog otpada koji se može reciklirati, toliko je korisno i ponovno korištenje vašeg smeća. Odnosno onog što biste na prvu proglasili smećem. Kako raste potreba za recikliranjem, tako raste i broj ideja kako iskoristiti neke stvari više od jedanput. Glavna ideja vodilja trebala bi biti – smanjiti takozvani ugljični otisak koji ostaje iza nas.

Evo nekih praktičnih i zabavnih ideja kako to učiniti u gotovo svakom kućanstvu.

Plastične hranilice za ptice

Plastične boce mogu poslužiti kao hranilice za ptice. Dovoljno je probušiti otvore na boci, provući kroz nju grančicu na kojoj ptičice mogu stajati, te napraviti otvore za samoposluživanje. Preko ljeta možete na sličan način poslužiti i vodu. Ukucajte u Google „plastic bottle bird feeder“ i naći ćete pregršt ideja.

Rashlađivači

Plastične boce mogu poslužiti umjesto onih „pingvina“ za prijenosni hladnjak. Napunite ih vodom (ne do kraja), zamrznite pa ubacite uz ručak koji ćete ponijeti sa sobom.

Talog od kave za struganje

Talog koji ostane nakon skuhane, turske kave može poslužiti za ribanje posuđa koje ima malo tvrdokornije mrlje, a želite to očistiti ekološki prihvatljivim sredstvom.

Kava-gnojivo

Taj isti talog kave može poslužiti kao jako dobro gnojivo za vanjske biljke. No, možete ga koristiti i za unutarnje biljke kojima treba malo više njege.

Talogom protiv mirisa

Talog kave možete osušiti, pa ga staviti u otvorenu posudu i smjestiti u hladnjak ili zamrzivač. Pomoći će vam u borbi protiv neugodnih mirisa.

Vrećice čaja

Nakon što popijete čaj, pospremite vrećice u hladnjak. Mogu vam pomoći smanjiti podočnjake ili pak otekline i bol kod opeklina.

Silika gel

Znate ono što pronađete u tek kupljenim cipelama, a piše da se ne jede? Možete to koristiti za ono što mu je i svrha – zaštita od vlage. Smjestite te paketiće tamo gdje vam je važno da ne dođe vlaga – uz važne dokumente, fotografije…

Čep od vinske boce

Lijepi pluteni čepovi, ali i oni plastični, mogu se lijepo urediti i postati zanimljive ručkice za vrata namještaja, ladica i slično. Pričvrstite ih s malo silikona.

Vinske boce

Boce, pak, možete koristiti kao svijećnjake. Možete ih ukrasiti ili ostaviti onakve kakve su bile.

Stari kruh

Napravite od njega krutone tako što ćete ga izrezati na kockice i malo prepeći u pećnici. Druga opcija je krušne mrvice, ali najprije ga ostavite da se posuši.

Prazne bočice od lijekova

Možete ih koristiti za začine, za sitni nakit ili pribor za šivanje. Slično možete i s bočicama od dječjih kašica.

Kora banane za sjaj

Kora od banane može vam savršeno ulaštiti cipele, posebno kožne.

Moglo bi vas zanimati i: 20 zero waste ciljeva za 2022. godinu

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti