Lijepo vrijeme znači vožnju bicikla, a evo zašto je to dobra ideja

by Anđela Sabranović

Velika većina nas djetinjstvo je provela na dva kotača, ali nažalost jako puno ljudi s godinama jednostavno izgubi naviku vožnje bicikla. Ako se vratimo u djetinjstvo sjetit ćemo se onog osjećaja slobode dok jurimo kroz naselje, ali nema razloga da se opet tako ne osjećamo, posebno kada znamo kako je vožnja bicikla odlična kako za naše psihičko, tako i za fizičko zdravlje.

Osim toga, bicikl je idealno prijevozno sredstvo koje vam uštedi jako puno živaca jer uz njega nema potrebe za beskrajnim traženjem parkinga. U nastavku smo izdvojili 5 razloga koji bi vas mogli potaknuti da već sutra krenete na posao na biciklu.

Ušteda novca

Nažalost, živimo u vremenu kada su cijene goriva sve više, te doista možete ostvariti velike uštede ako počnete voziti bicikl. Kolike će one biti ovisi o udaljenosti najčešćih relacija koje prelazite, ali zanimljivo je to što ćete više štedjeti ako više prelazite.
Novac koji biste inače trošili na gorivo uz bicikl možete jednostavno uštedjeti i potrošiti na nešto što vas doista raduje.

Mentalno zdravlje

Istraživanja pokazuju kako trčanje i vožnja bicikla, mogu značajno smanjiti osjećaj tjeskobe. Osim toga, ovo je aktivnost koju obavljate sami, a svi znamo kako je u užurbanom životu kakav živimo teško pronaći vrijeme za sebe. Tako se tijekom vožnje možete opustiti i biti prisutni u trenutku što naravno pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Gubitak težine

Jeste li znali kako vožnjom bicikla možete potrošiti između 500 i 1000 kalorija po satu? Ako ne volite vježbanje u zatvorenom prostoru, ovo bi moglo biti idealno rješenje za vas. Osim što ćete povećati potrošnju kalorija, povećat ćete i količinu vremena provedenog na otvorenom.

Izbjegavanje gužvi i ušteda vremena

Malo što je toliko frustrirajuće poput čekanja u prometu. Kada vozite bicikl, ovo je izazov s kojim se više ne trebate suočavati. Osim toga, uz bicikl ćete ostvariti i velike uštede vremena jer više neće biti potrebe ni za traženjem parkinga.

Jačanje imunološkog sustava

Brojna istraživanja su potvrdila kako općenito tjelovježba ima brojne prednosti za zdravlje našeg dišnog sustava, ali i da može poboljšati imunološki sustav.
Teretane su dobra opcija, ali vožnja bicikla je ipak puno bolja jer nam svima toliko treba boravak na zraku.

Nadamo se kako ćete uz sve ove razloge barem razmisliti o biciklu kao o svom novom suputniku. Sigurni smo da će vas osvojiti već poslije prve vožnje.

Moglo bi vas zanimati i: Fitness izazov od 30 dana – može li upaliti ili ne?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!