Koliko je težnja prema savršenstvu zdrava?

by Dalia Žmegač-Kunić

Kada razmišljamo o savršenstvu, sasvim nam je jasno da je ono nestvarni pojam, ali i da istovremeno može biti sjajna motivacija za sve ono čemu težimo. Težnja prema savršenstvu može nas dovesti do odličnih i nezamislivih rezultata kada je u pitanju briga prema sebi, no na putu prema tome trebamo se zapitati kada počinje ona granica koja radi distinkciju između realnih ciljeva i prihvaćanja nestvarnih očekivanja. I ne samo to. Trebamo ju naučiti prepoznavati i u skladu s njom aktivno djelovati.

Nekoliko je koraka uz pomoć kojih možemo ispravno prepoznati i ostvariti taj potreban balans te tako nastaviti raditi na očuvanju zdravog života i harmonične svakodnevice ispunjene srećom.

Ljubav prema sebi

Napredovati možemo jedino ako smo prema sebi iskreni, puni ljubavi i ako imamo određenu dozu samopouzdanja i vjere u sebe. Ako sami sebi darujemo ljubav koja nam je potrebna, uz takav start imamo šanse profitirati u bilo kojem drugom odnosu, a samim time i postizanju željenog cilja.

Realna očekivanja

U suštini cijele priče stoji činjenica kako nitko od nas nije idealan, nego je skrojen od mnogih dobrih i manje dobrih osobina koje donose cjelinu za sebe. Ta je cjelina toliko specifična, i samim time spektakularna da je trebamo naučiti voljeti iako nije savršena. Ako imamo realna očekivanja prema sebi i prema drugima, u pozadini je izrazito snažan mentalni sklop koji će sigurno donijeti sjajne rezultate.

Fokus na proces

Nije uvijek bitan rezultat. Ako ćemo u bilo koji životni izazov ući s ovom rečenicom pred očima, na samom početku ćemo biti u velikoj prednosti jer neće biti mentalnog pritiska u nama. Shvaćanje kako iskustvo, koje svatko ima u sebi, donosi jednu veliku snagu na putu prema napredovanju.

Životno viđenje

Činjenica je kako svaki čovjek ima svoju vlastitu viziju savršenog, stoga ono što jedna osoba smatra idealnim, drugu uopće neće zanimati. Važno je pri svemu tome ostati pri svojem vlastitom stajalištu, onime što nas osobno čini sretnima i čemu želimo težiti.

Podrška

Možda posljednje na što mislite dok želite nešto ostvariti jest miješanje nekoga u vaš vlastiti put, no ipak je važno ne zaboraviti koliko može značiti podrška bliske osobe dok se susrećete s velikim očekivanjima, pritiskom i nesigurnostima. Uz razgovor, zagrljaj i male znakove pažnje, htjeli vi to sebi priznati ili ne, moguće je postići puno više nego što to uopće možemo pojmiti.

Društvo u kojem danas živimo nije blagonaklono i pogreške ne dočekuje raširenih ruku. U svijetu gdje svatko nosi svoju masku, ponekad je teško ostati iskren, svoj i samopouzdan, ali ako sami sebi osvijestimo koliko smo uistinu jedinstveni i koje su to naše snage, put napretka je izvjestan za nas.

Moglo bi vas zanimati i: Što sad ljubav ima s tim?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!