Što sad ljubav ima s tim?

Zašto brinuti o sebi ne znači i voljeti se?

by Anđela Sabranović

Možda se ponekad čini da se riječ ljubav pretjerano koristi, jer ipak ona predstavlja najpozitivniju emociju, a sigurno je i da svi težimo ispunjenju i povezanosti kroz ljubav. Pa ipak, umjesto o ljubavi dvoje zaljubljenih u mjesecu zaljubljenih (što je i prigodno), mi ćemo pričati o ljubavi prema sebi. Ne radi se o klišeu i dobro poznatoj frazi kako morate prvo voljeti sebe da biste voljeli druge. Iako ima i u tome istine. Ne radi se niti o pretjeranom samoljublju poznatom i kao narcizam. Iako narcisi realno ne vole sebe niti druge. Radi se ustvari o zdravoj ljubavi prema sebi koja je povezana s osjećajem samopouzdanja, samopoštovanja, brige o sebi itd. i koja je bitna jer doista je polazna točka svih naših odnosa – partnerskih, prijateljskih ili obiteljskih.

Teško je pričati o ljubavi i samoljublju ako je osoba iskusila traumu u djetinjstvu, izašla iz teške veze ili naprosto ju ne prati sreća u ljubavi, a možda je i prošla vrlo stresan i bolan period života. Voljeti sebe može možda zvučati kao neko naklapanje. I što sad ljubav ima s tim?

Dobra vijest je ta da je njegovanje ljubavi prema sebi zapravo vještina kao i svaka druga i može se naučiti ili razviti. Slično i kao samopouzdanje. I dok ponekad doista može biti izazovno povezati se s osjećajem ljubavi prema sebi, to je putovanje na koje se isplati krenuti.

Zašto je važna ljubav prema sebi?

Nedostatak ljubavi prema sebi može ustvari biti štetno. Dopuštate li drugima da vas previše iskorištavaju, nalazite li se u toksičnim ili čak nasilnim vezama, imate li poteškoća u postavljanju zdravih granica između „ne“ i „da“, pretjerano ovisite o tuđem mišljenju i odobravanju, uz kronični osjećaj niskog samopoštovanja, samokritičnosti i grižnje savjesti ako odvajate vrijeme za brigu o sebi – onda to svakako može biti loše za vaše mentalno, emotivno i na kraju fizičko zdravlje.

A i bez pozitivnog mišljenja o sebi teško da ćemo biti motivirani na prihvaćanje novih prilika ili hvatanje u koštac s preprekama. Sabotirat ćemo sami sebe i prije nego smo počeli. Doista, ljubav prema sebi jest temelj zdravih odnosa s drugima, a pomaže nam i da lakše toleriramo stres i težimo uspjehu.

Razlika između ljubavi i brige prema sebi

Dok ljubav prema sebi znači i automatski brigu o sebi, ne mora nužno značiti obrnuto. Možemo se brinuti o sebi, uživati u pjenušavim kupkama, opuštati se u masaži, meditirati ili se počastiti kino ulaznicama, a da si u dubini nas samih ipak nismo najomiljenija osoba.
Mogli bismo razliku između ovog dvoje reći i ovako: brigom o sebi održavamo svoje zdravlje na određenom nivou koje je potrebno kako bismo mogli obavljati svakodnevne aktivnosti i obaveze, nešto poput održavanja motora auta.

Dok, ljubav prema sebi je ono što nas tjera da napredujemo, da prihvaćamo sebe i kad griješimo, poštujemo svoje potrebe, imamo svijest o vlastitoj vrijednosti i odlučnost da nam to bude prioritet te da uživamo u samom putovanju.

Postoji industrija vrijedna više milijardi dolara koja se zasniva na brizi o sebi i danas je možda jedna od najpopularnijih. Briga o sebi je možda jedan dio (iskazivanja) ljubavi prema sebi, nešto poput djela slagalice, ali nije isto. No, oba ova aspekta su važna kako bismo vodili zdrav način života i imali zdrave odnose.

Ljubav prema sebi i zdravi odnosi

Kao i u svakom odnosu, tako i u partnerskom, bitno je imati dvosmjernu ulicu. I iako to ponekad nije idealno, dapače i teško, bitno je postaviti zdrave granice i imati ljubav prema sebi i brigu o sebi. Jer da bismo nekoga voljeli i mogli mu pružati ljubav, moramo ju sami imati.

To je nešto poput maske za kisik u avionu u slučaju nužde – morate ju prvo staviti sebi kako biste mogli pomoći drugima. Razvijanje ljubavi prema sebi nije šprint već maraton i možda je potrebno određeno vrijeme kako bismo potaknuli, njegovali i održavali ovaj odnos.

Savjeti kako voljeti sebe

  1. Postavite zdrave granice i otpustite toksične ljude iz vaše okoline

Možda su nas roditelji odgajali da trebamo biti ljubazni, ali znajte da neiskreno “da” nečemu što zapravo ne želite učiniti je iskreno “ne” samom sebi. Kada iscrpite svoje rezerve zadovoljavajući tuđe jer se bojite negativnih konotacija ako kažete nekome ne, osjećat ćete se loše i zasigurno tada nećete voljeti niti sebe niti druge.

  1. Znajte pohvaliti sami sebe

Čak i ako se ne osjećate posebno zadovoljno, razmislite koliko ste daleko došli i koliko ste do sada postigli. Prisjetite se svih svojih postignuća, ne samo profesionalnih ili novčanih, možda ste pobijedili neke svoje strahove ili napravili iskorake van svoje zone komfora. Pohvalite se i uživajte u tom trenutku postignuća. Samo vi znate koliko ste truda uložili da to ostvarite.

  1. Prestanite se uspoređivati s drugima

Nikada ne znate kako je nekome u njegovoj ili njezinoj koži. I ne mislimo pri tome samo na to dok se uspoređujemo s drugima, već dok ih i osuđujemo. Kada se fokusirate na sebe, a manje na druge te tko što radi i kakav je, dajete veću moć i vrijednost sebi. Tada bolje čujete svoj unutarnji glas i ne trošite svoju energiju na stvari koje ne možete kontrolirati.

  • Dozvolite si pogreške, prigrlite svoje mane i procesuirajte strahove

Na greškama najbolje učimo i gradimo samopouzdanje, smanjujemo pritisak očekivanja da uvijek sve moram biti savršeno. Život se sastoji od pogrešaka i pobjeda. Od svega učimo, ako to znamo osvijestiti. I tako rastemo. Svaka pobjeda nad strahom jača naše samopouzdanje i vjeru da se možemo osloniti na sebe bez obzira na sve. Samo pri tome budite strpljivi sa sobom.

  1. Ponovite si svaki dan ovu pozitivnu mantru

Mantra „Ja sam dovoljan“ i „Ja sam dovoljna“ sadrži sve što ljubav prema sebi znači u jednoj jednostavnoj rečenici. Ponovite si ju i više puta u toku dana ako je potrebno. Postavite si ju kao lozinku za vaš kompjutor i potaknite snagu ljubavi prema sebi.

Moglo bi vas zanimati i: Jutarnje navike uz koje ćete doista biti bolja verzija sebe

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!