Kako znati da je vrijeme za prekid nekog od životnih odnosa?

by Dalia Žmegač-Kunić

Nije samo ljubavni odnos rezerviran za (bolne) prekide. To se može dogoditi s gotovo svakim odnosom s osobama koje smatramo bliskima i važnima u svom životu. Zanimljivo je i da prekid odnosa s prijateljicom može biti još bolniji nego onaj s partnerom. No, ponekad je zaista neizbježno prekinuti odnos koji nam (više) ne donosi sreću i ispunjenje ili u kojem je druga strana napravila nešto što nas je toliko povrijedilo da više zaista ne možemo nastaviti njegovati odnos na način kao što je to bilo do tada. U ovom tekstu smo popisali neke od ključnih pokazatelja koji vam mogu pomoći u donošenju odluke o prekidu takvih odnosa.

Znakovi koji ukazuju da je vrijeme za prekid odnosa

Nedostatak podrške

Ako imate osjećaj da ste nekome na teret, odnosno da svaka vaša briga i nedoumica koju podijelite s određenom osobom čini da se ne osjećate bolje, a da drugu stranu to previše ne dira te da ne čini ništa kako bi vam pomogla i olakšala, razmislite je li vam ta osoba zaista prijatelj u kojem tražite iskrenu podršku i potporu. Svaki odnos se prije svega temelji na uzajamnom poštovanju, podršci i prihvaćanju. Ako nema tog čvrstog temelja, nema ni smisla truditi se i baviti nadogradnjom odnosa. Možda je vrijeme za prekid.

Osjećaj emocionalne praznine

Svatko od nas od svake osobe do koje mu je stalo ima određena očekivanja. Ako ta očekivanja u odnosu baš nikada nisu ispunjena i to isključivo zato što vas druga strana vječito ignorira, ne zanimate ju ni vi ni vaše potrebe, gleda samo sebe i svoje interese, razmislite koliko je taj odnos zaista vrijedan. Svaki odnos trebao bi sadržavati uzajamni interes osoba da se svaki sudionik odnosa osjeća emocionalno dobro i ispunjeno.

Izgubljeno povjerenje

Povjerenje je također jedan od ključnih faktora svakog odnosa koji želi imati nekakvu sretnu budućnost. Ako nemate povjerenja u nekoga, ne osjećate se prirodno i ugodno u njegovoj blizini, takav odnos nije nešto što biste trebali zadržati u svom životu. Ukoliko s obje strane postoji interes da se povjerenje obnovi, to je u redu, ali ako je to jednostrano, zaboravite tu priču i pokušajte krenuti dalje.

Nedostatak komunikacije

Netko može biti introvert, a netko ekstrovert. Netko može biti otvorena osoba spremna za puno konverzacije o osjećajima i svemu što god mu padne na pamet jer za njega tabu teme ne postoje, dok netko ipak osjeća sigurnost unutar svog uma i ne želi slijediti onu „što je na umu, to je na drumu“. Međutim, neka sredina kada je komunikacija u pitanju mora postojati unutar svakog odnosa bez obzira je li u riječ o nesuglasicama ili o običnoj debati oko neke nebitne svakodnevne teme. Prekinite odnos zbog kojeg ste vi jedina osoba koja se trudi komunikaciju održati živom, a vaš sugovornik se svaki put ponaša kao da ste jedini sugovornik u konverzaciji.

Različitosti

Iako se kaže kako se različitosti privlače, pojedini interesi ipak bi trebali ostati zajednički. U nekim važnim segmentima biste ipak trebali gledati u istom smjeru. Razlike mogu donijeti avanturizam i dinamiku svakom odnosu, ali ono što nam je zajedničko, to nas uistinu spaja i održava povezanima. Ukoliko je u vašem odnosu baš sve različito i zbog toga osjećate određenu dozu nelagode, razmislite jeste li ipak dobra kombinacija s tom osobom.

Moglo bi vas zanimati i: Ljetovanje u rujnu biram već godinama, a evo i zašto

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!