Ljetovanje u rujnu biram već godinama, a evo i zašto

by Anđela Sabranović

Prije nekoliko godina našla sam se u situaciji gdje mi je zbog specifičnosti posla kojim sam se bavila bilo nemoguće ljetovati u srpnju i kolovozu te sam se odlučila za rujan. Moram priznati kako sam bila dosta skeptična i nisam znala kakvo me vrijeme očekuje te hoće li biti neobično ljetovati u mjesecu koji je za mene uvijek značio povratak s godišnjeg odmora.
Odabrala sam mjesto Milna na Braču i nisam ni najmanje požalila. U nastavku ću izdvojiti nekoliko razloga zašto mislim da je ljetovanje u rujnu savršena opcija za mene, a vjerujem i za mnoge druge.

Veći izbor povoljnijeg smještaja

Kada birate smještaj u srcu sezone i kada ga zatim usporedite njegovu cijenu s cijenama u rujnu primijetit ćete značajnu razliku. Osim što u rujnu imate puno veći izbor smještaja, naći ćete ga i po znatno povoljnijim cijenama. Također, na stranicama koje se bave prodajom kupona, u rujnu često možete pronaći odlične ponude za Last minute ljetovanje. Uostalom, zar nije bolje u rujnu ljetovati u boljem smještaju u sklopu kojeg ćete možda dobiti i obroke po istoj cijeni koju biste u srcu sezone platili za najobičniji apartman koji vas apsolutno ne oduševljava, ali jednostavno nemate izbora? Možete vi naravno mjesecima ranije rezervirati sjajan smještaj, ali vrlo je vjerojatno da ćete ga i platiti značajno više nego što biste u rujnu.

Manje gužve

Iskreno ne znam kako netko može istinski doživjeti svoj odmor kada na plaži ne može pronaći mjesto za ručnik i kada je cijelo vrijeme okružen ogromnom bukom. Obični odlazak na večeru može se pretvoriti u stres jer ne možete pronaći mjesto. U srcu sezone se mirne večernje šetnje uz more lako pretvore u sudaranje s brojnim prolaznicima… Od kada ljetujem u rujnu moje večernje šetnje na moru su toliko spokojne da im se radujem već od jutra. Taj mir dok gledate zalazak sunca i uživate u miru su nešto neopisivo. To su prizori koji me hrane doslovno cijeli ostatak godine.

Ugodnije temperature

Iza nas je ljeto koje ćemo pamtiti po izrazito visokim temperaturama. Tijekom tih vrućina more često ne može pružiti pravo osvježenje, vruće nam je na plaži još od samog jutra, a tijekom noći je nemoguće spavati. Ako imate i dijete (poput mene) znate koliko je važno skloniti ga sa sunca pa vam ostane tako malo za istinsko uživanje. U rujnu su temperature ugodne, spavanje je opet pravi odmor, a sunce više nije toliko snažno da konstantno morate strahovati od opeklina.

Moći ćete istinski osjetiti duh mjesta u kojem ljetujete

Znamo kako svako dalmatinsko mjesto ima nešto posebno, ali onu istinsku ljepotu možete vidjeti i doživjeti tek kada sve nije prepuno turista. Budući da najčešće ljetujem na otocima, oduševilo me kada sam shvatila kako u rujnu odjednom vidim više mještana, mogu doživjeti kako oni zapravo žive te mogu osjetiti pravi duh mjesta u kojem se nalazim. 

Cijelo ljeto imate nešto čemu ćete se radovati

Ovo možda zvuči kao banalan razlog, ali kada znamo da ljude zapravo najviše usrećuje i uzbuđuje iščekivanje nekog lijepog događaja onda i nije tako suludo malo to isto iščekivanje produžiti, zar ne? U vrijeme kada se svi već polako žale zbog povratka u realnost ja se tek pripremam za uživanje i doista ima nešto posebno u tom odgođenom uživanju.

Moglo bi vas zanimati i: Osvojite noćenje za dvoje s polupansionom u čudesnim Rimskim termama

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!