Otok Sveti Andrija – Čarobna destinacija za kraj kolovoza

by Dalia Žmegač-Kunić

Polako, ali sigurno nam se bliži kalendarski kraj ljeta, ali to ne znači da još uvijek ne stignemo otkriti neka nova i zanimljiva mjesta na našoj obali. Mi smo sasvim slučajno otkrili otok Sveti Andrija o čemu možete više saznati u nastavku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Amanda Claire (@myworldismyoyster)

Život je prepun iznenađenja, a to najviše vidimo kroz male, svakodnevne stvari, događaje, ljude… Prisjetite se momenata kada ste sami sebe iznenadili tako što ste usput saznali neke nove stvari za koje vam je bilo teško povjerovati da ih nekad prije već niste čuli. Često mislimo kako znamo sve i u ovo doba kada digitalizacija kraljuje našim životima, gotovo je nezamislivo da nešto ne znamo. Meni je taj trenutak dogodio kada mi je prijateljica rekla kako je provela produženi vikend na otočiću Sveti Andrija. Upitnik iznad moje glave nikad nije bio veći. Istina je da imamo vrlo razvedenu obalu i da je teško popamtiti sve otoke i njihove lokacije, ali taj dio meni jednostavno nije stran jer sam ih obišla puno, a one koje nisam, barem sam za njih čula. Za otočić Sveti Andrija nisam čula nikad, čak niti u usputnim razgovorima. Kakva nepravda! Odvojite trenutak i pročitajte što smo sve istražili o njemu. Možda je baš to vaša sljedeća destinacija za čudesan kraj ljeta.

O otoku

Samo petnaestak minuta vožnje brodom od Rovinja dijeli vas od otkrivanja lokacije koja će vam zasigurno oduzeti dah čim kročite na njega. Otok Sveti Andrija nalazi se uz zapadnu obalu Istre i iako je nakon 1945. nacionaliziran, danas je u privatnom vlasništvu. Ipak, unatoč tome, javnost ga može koristiti i istraživati. Ugostiteljsko-turistički objekti nude sjajno uređenu hotelsku plažu i usluge za opuštajući odmor poput bazena, wellness zone i mediteranskog vrta i slično. Njegovu posebnost dodatno potvrđuje činjenica kako se počeo naseljavati još u davnom 6. stoljeću kada su benediktinci tamo podigli prvu crkvu i utemeljili samostan. Ta je crkva uz obnove tijekom vremena, očuvana i do danas. Uz bogatu povijest koja obilježava otok Sveti Andrija, na njemu ćete itekako moći uživati i u gastronomskim užicima, prirodnim ljepotama i ljetnim aktivnostima poput ronjenja, kajakinga ili vožnje biciklom kojim možete istražiti floru i faunu otočića. Zbog velike blizine, umjetno je povezan s otokom Maškinom i zajedno s njim tvori Crveni otok.

„Pronađi tišinu i pokrij se morem“

Ovaj stih iz poznate Oliverove pjesme kao da je pisan za opis ovog mjesta. Gotovo netaknuta priroda, prirodni hlad koji nude mediteranska makija i borova šuma te prekrasne plaže utjelovljuju slikovite krajolike koje ćete još dugo pohranjivati u svojim mislima kada poželite malo maštanja. Kristalno čisto more i idilične plaže ovo mjesto čine jednom od najidealnijih destinacija za opuštanje na ljetovanju i uživanje u slow načinu života. Uživati možete u gotovo svim vrstama plaža, iako su najčešće kamene s nekoliko šljunčanih uvala, dok poseban doživljaj plaže možete otkriti upravo na mjestu gdje se otoci Sveti Andrija i Maškin spajaju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 007barbara7 (@nebo6646)

Izlazak iz zone komfora

Zakoračiti izvan sigurnih okvira često predstavlja najteži korak jer svi smo mi najhrabriji kada se nalazimo u ustaljenim rutinama koje nam ulijevaju sigurnost. No, tek u trenucima kada se odvažimo iskusiti avanturizam, zažmirimo i bacimo se u nepoznato, sposobni smo rasti i otkrivati puno više od onog što smo mislili da postoji. Zašto bismo godinama ljetovali na istome mjestu, kada postoji toliko destinacija koje čekaju da ih otkrijemo! Iako ovo nije klasična turistička destinacija i razvikano središte, to nimalo ne znači da će vam godišnji odmor biti dosadan. Ukoliko volite predivan prirodni ambijent s uređenim šumskim stazama i skrivene uvale u koje se možete sakriti kad god poželite, ovakvi biseri našeg Jadrana poziv su da isprobate nešto sasvim novo i uvjerite se da je manje zaista više!

Moglo bi vas zanimati i: Godišnji odmor nas čini produktivnijima – i očajnički nam treba

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!