Večera: Što smijemo jesti za večeru i kada je dozvoljeno večerati

by Anđela Sabranović

Sigurno ste već čuli onu izreku “Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah”. To je stara i mudra poslovica koje bi se trebali držat kad pričamo o našim obrocima. Kao što sama izreka kaže, zadnji obrok u danu treba biti skromniji i jednostavniji. 

Nakon svakog obroka krv odlazi u želudac i tlak nam pada, stoga je normalno da se osjećamo umorno jer se sve funkcije našeg tijela usmjeravaju na preradu hrane. Ako je ta hrana bila teška, ljuta ili slatka naš organizam se muči u preradi hrane i tada najčešće dolazi do bolova u želucu, mučnina i posezanja za sodom bikarbonom.

Naravno, ne kažemo da poslovnicu trebate shvatiti doslovno izbaciti zadnji obrok jer večera je nezaobilazan obrok koji hrani naš organizam kroz noć. Samim time on se obnavlja, raste i stvara noce stanice. Zbog toga je bitno da je lagan, jednostavan, ali i bogat vodom i proteinima.

Kada je vrijeme za večeru?

Postoji nekoliko nepisanih pravila kojih bismo se trebali pridržavati, a tiču se perioda večere. Većina će se složiti da se dva do tri sata prije spavanja treba pojesti zadnji obrok. Također bitno je da večera bude dovoljna kako ne biste osjetili glad kada napokon legnete u krevet; dakle, nikako se ne preskačite večeru u svrhu mršavljenja.

Kako bismo vam olakšali u izboru namirnica koje će se pronaći na vašem jelovniku, donosimo vam nekoliko zanimljivih prijedloga za izbor večere bilo da želite smršaviti ili radite na masi. Zapamtite, poanta je da ugodnije spavate i budite se odmorniji.

Večeru krerirajte prema svojim ciljevima

Ako je vaš cilj stvaranje mišićne mase i želite dobiti na kilaži, važno je da vam jelovnik bude pun proteina. Proteine potražite u povrću i voću, ali isto tako unosite ih u organizam putem ribe, piletine, jaja i teletine. Namirnice uskladite s vremenom prerade, pa tako ako se na primjer odlučite za večeru pojesti grašak i piletinu imajte na umu da je obrok preporučljivo pojesti ranije prije spavanja jer bi moglo doći do osjećaja težine u vašem želucu.

Znači,da ponovimo za svaki još jedanput, kombinacije ovih namirnica mogu nam biti idealna večera uz kakvo povrće kao prilog. Nije nužno bježati ni od crvenog mesa ako se odlučite na pripremu na roštilju jer se na taj način najbolje gube masnoće iz mesa.

 

Ako je pak vaš cilj mršavljenje,najvažnije je da potrošite više kalorija nego što unesete, da konzumirate namirnice bogate proteinima i ugljikohidrate kojima treba dulje vrijeme da se razlože, a ujedno su bogati vlaknima.

Pokušajte grickalice zamijeniti svježim voćem i povrćem, povrće si kuhajte na pari, jedite bijelo meso i ppijte puno vode i nezaslađenog čaja umjesto sokova.

 

Moglo bi vas zanimati: Šparoge i 3 ukusna recepta sa šparogama koje morate probati

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!