Je li lutajući živac vagus jedan od „krivaca“ za Covid-19?

by Nataša Krstičević
covid-vagus-slowliving

Živac vagus po mnogočemu je specifičan, a nazivaju ga još i – lutajući živac. Za njega znaju reći da je nešto kao autocesta koja povezuje mozak i tijelo. Još uvijek nije dovoljno istražen, a u posljednje vrijeme postoje teorije prema kojima bi mu se mogao pripisati i aktualni Covid-19.

Živac vagus nije bez razloga dobio naziv „lutajući“. Naime, on doslovno luta tijelom, a moglo bi se reći da o njemu ovisi sposobnost našeg tijela da se opusti nakon stresa, a igra i ključnu ulogu u imunitetu i probavi. On kreće iz mozga, a grana se prema većini organa u tijelu. Ne pretjerujemo kad kažemo da povezuje cijelo tijelo. On je opipljiva veza između uma i tijela.

Kronični umor ili Covid?

Često se ovaj živac proziva kao „krivac“ za sindrom kroničnog umora – stanje neprestane iscrpljenosti kojoj ne pomaže niti san niti odmor. Ova je dijagnoza pomalo kontroverzna i često se daje onda kad se ne može pronaći drugi uzrok umora.

Naime, kad vagus otkrije infekciju negdje u tijelu, on šalje tijelu signale da treba odmoriti, a kad to čini prekomjerno, to bi značilo da je infekcija na samom živcu. Tada mozak reagira pomalo pogrešno i govori tijelu da se mora odmarati, jednako kao i kad je u pitanju upala negdje u organizmu. Simptomi kroničnog umora uključuju:

  • Umor
  • Nesanicu
  • Temperaturu
  • Bolove u mišićima
  • Povećanu osjetljivost na bol
  • Gubitak mirisa
  • Gubitak apetita

Zvuče li vam ovi simptomi poznato? Da, otuda stručnjacima ideja da je koronavirus povezan upravo s vagusom, lutajućim živcem. Koronavirus je, štoviše, neurotropni virus, što znači da može ući u živčane stanice. Ti virusi se najčešće povezuju s kroničnim umorom, pa se ova povezanost ne čini slučajnošću.

Mir do stresa

Zanimljivo zvuči i još jedna veza vagusa i koronavirusa. Naime, neurotropni virusi mogu se pritajiti na više godina, posebno u limfnim čvorovima, pa se ponovno aktiviraju i 10 godina kasnije. Najčešće u vrijeme kad je osoba izložena stresu ili bolesti. Upravo tako pacijenti s kroničnim umorom obično tvrde da su im se simptomi javili u vrijeme povećanog stresa ili obične prehlade.

U sindromu kroničnog umora, dakle, leži zasigurno dio objašnjenja simptoma koronavirusa, a znanstvenici će ovome zasigurno posvetiti još puno studija. Živac vagus, inače, upravlja svim mehanizmima imunosnog sustava, a znamo da pacijenti nakon preboljenja koronavirusa, često nastavljaju s nizom bolesti i simptoma, upravo zbog slabog imuniteta.

Moglo bi vas zanimati i: Nećemo dopustiti koronavirusu da nas izludi!

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti