Grace Jones nas je podsjetila kako su godine za žene koje su dosljedne sebi doista samo broj

by Anđela Sabranović

Grace Jones je bezvremenska pop ikona sa stavom i uvijek dosljedna svom slobodnom duhu

Razlog zašto pišemo o Grace Jones nije samo njen nedavno održani koncert u Zagrebu ili slava koja je obilježila njenu dugogodišnju karijeru ili činjenica da i sa 76 godina i dalje izgleda odlično, igrajući Hula Hoop po koncertima, koje i dalje održava, već je razlog taj što je Grace Jones doista bezvremenska pop ikona koja ruši koncepte kako tko treba izgledati i ponašati se. Cijelu životnu karijeru ostala je dosljedna svom slobodnom duhu. Donosimo vam neke od Graceinih citata kao inspiraciju koja će vas možda nadahnuti.

U njezinoj dugogodišnjoj karijeri pripisivani su joj atributi poput disko kraljice, avangardne rokerice, Bondove djevojke, provokatorice i sfinge, ikone stila, muze Andy Warhola, Helmut Newtona, Yves Saint Laurenta i mnogih drugih. Činjenica jest da je Grace Jones američko-jamajčanska pjevačica, tekstopisac, supermodel, producentica i glumica. Njezin osebujan stil i slobodan duh potaknula je vjerojatno činjenica da je odrasla u svećeničkoj obitelji u kojoj su ona i njezini braće i sestre bili odgajani pod strogim vjerskim nadzorom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Grace Jones (@gracejonesofficial)

Rođena sam u vrlo religioznoj obitelji u kojoj se sve svodilo na davanje pravog primjera zajednici i slijepo slušanje naredbi. Osjećala sam da svi na svijetu odrastaju, osim mene. To je vjerojatno jedan od razloga zašto sam imala tako buntovan stav prema svakom obliku autoriteta.

Zadirući u modu, umjetnost, glazbu i kreativno stvaralaštvo općenito, jasno iskazuje svoj jedinstveni stil i stav. Svojim ponašanjem pri tome pokazuje kako je stav možda najbitnija stvar koja će vas definirati, i koja će definirati kako će se drugi odnositi prema vama. Rekla je: “Vjerujem u individualnost, da je svatko poseban, i to je tako“.

Skrivanje, tajne i nemogućnost biti ono što jesi, jedna je od najgorih stvari za osobu. Daje vam nisko samopoštovanje. Nikada ne stignete dosegnuti taj vrhunac u životu. Uvijek biste trebali moći biti svoji i biti ponosni na sebe.

O svojoj legendarno obrijanoj kosi koja joj je davala “neo-kubistički” izgled s oštrim kutnim linijama i geometrijskim oblicima rekla je: “Izgledala sam apstraktnije, manje vezana za određenu rasu, spol ili pleme. Bila sam crnac, ali ne crnac; žena, ali ne žena; Amerikanac, ali Jamajčanin; Afrički, ali znanstveno fantastično.” Radi svog osebujnog izgleda koji njeguje cijeli život, Grace nalikuje živom umjetničkom djelu, ali i donosi revolucionarnost jer je svoju kosu radikalno obrijala kasne 1960. godine u eri kada su dominirali konvencionalniji standardi ženske ljepote. Njezin androgeni izgled doveo je u pitanje i preoblikovao društvene norme ljepote i ženstvenosti. Od njezinog proboja kao modela u Parizu ranih 1970-ih, gdje su joj cimerice bile Jerry Hall i Jessica Lange, pa do brojnih umjetnika poput Annie Lennox, Lorde i Nile Rodgers na koje je utjecala glazbeno, trajno je utjecala na suvremenu umjetnost, modu i glazbu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Grace Jones (@gracejonesofficial)

Na pitanje novinara za intervju u New York Times-u osjeća li se staro, odgovorila je: „Nikada. Osjećam se mudrije.“ Drugom je prilikom o starosti i ulazak u sedmo desetljeće komentirala: “Nikad se ne sjećam koliko sam stara. Imam 5000 godina.”

Grace Jones je uvijek živjela neograničene mogućnosti svakog trenutka. To se uklapa i u postulat slow livinga „živjeti bolje, ne brže“. U svojoj biografskoj knjizi „Nikada neću napisati svoje memoare“ navela je: “Jedan mi je dečko rekao da se previše volim. Pomislila sam, pa… dečka možeš voljeti previše, ali sebe ne možeš. Ponekad moraš voljeti sebe da bi ostao cijeli.”

Moglo bi vas zanimati i: Moglo bi vas zanimati i: “Sve dok okrivljujemo druge odričemo se vlastite moći da nešto promijenimo.” Tea Zavacki o poslu, poduzetništvu i self care-u

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!