Drugi dio: Promjena – nije laka, ali nije ni nemoguća

by Anđela Sabranović

U prošlom članku, Sandra i Dajana, psihologice i mentalne trenerice iz Mentalnog treninga upoznale su vas s popularnim zabludama vezanim uz pokretanje promjene koje nas često od nje odmaknu. Sada, kada su zablude iza nas, došao je trenutak da se usmjerimo na faze promjene.

Poznati citat iz filma Ženska liga glasi “I trebalo bi biti teško. Da je lako, svi bi to učinili”.

Njihovo nam poznavanje pomaže da promjenu planiramo jer će se ona u protivnom dogoditi naglo, spontano i zateći nas nespremne. A sjetite se kako se osjećate kada niste spremni za novi pothvat. Vjerojatno osjećate nelagodu i želite odustati. Kako biste spriječili to odustajanje, pročitajte kroz koje se faze odvija promjena, kako biste u svakom koraku uvođenja nove navike znali gdje stojite, što je iza vas i što slijedi.

Što se sve krije iza promjene? Od predkontemplacije do pripreme – kako teku vaše misli?

Uzmimo za primjer djevojku koja je odlučila promijeniti prehranu. Bavi se stresnim poslom i pretrpana je obavezama. Nema vremena za tjelovježbu, a u pogledu prehrane često poseže za brzom hranom jer je ona, kao što i sama riječ kaže brza, pa slobodno vrijeme koje ima ne mora trošiti na kuhanje. Još uvijek nije počela razmišljati o negativnim posljedicama prečeste konzumacije brze hrane te se, stoga, nalazi u fazi predkontemplacije.

Kroz razgovore s prijateljima i pogledani dokumentarac počinje shvaćati štetnost brze hrane. Počinje i primjećivati kako joj odjeća ne pristaje kao nekada, ali u ovom trenu prednosti prelaska na zdraviju prehranu još nisu dovoljno snažne te se još ne odlučuje na promjenu. Ona se sada nalazi u fazi kontemplacije, odnosno fazi razmišljanja o dobicima i gubicima promjene navike.

Primjećuje kako sve češće razmišlja o tome kako bi bilo dobro pokrenuti promjenu – smanjiti tjelesnu masu putem redovne tjelovježbe i kvalitetne prehrane. Ideju dijeli s ukućanima te nailazi na odobravanje istih. Kako joj brat već dugo redovno trenira, činilo se zgodnim zamoliti ga da joj bude podrška u trenucima kada krene posustajati. Informirala se kod stručnjaka (trenera, nutricionista, psihologa) koji su joj pomogli oko postavljanja ciljeva i planiranja procesa. Sada se nalazi u fazi pripreme, fazi u kojoj je spremna na promjenu.

Prolazak kroz faze ne mora nužno ići po redu

Počinje sa spektakularnim prvim korakom – slijedi pravila i svoj raspored. Na treninge odlazi tri puta tjedno i pazi na unos propisanih namirnica. Javlja se osjećaj samoučinkovitosti, ali i povremeni povratak na staro jer promjena još nije postala navika. Testira različite mogućnosti koje će se bolje uskladiti s njezinim drugim obavezama. U ovom trenutku se nalazi u fazi akcije, fazi pokretanja promjene.

Konačno ulazi u fazu koja je posebno izazovna, fazu koja govori o našem ustrajanju u promjeni, faza održavanja. Iako joj se na putu dogodi povremeni relaps, pronalazi okidače i nastoji biti spremna zajedno sa svojim planom B. U trenutku kada više neće morati svjesno razmišljati o svojim zadacima povezanim s promjenom, znati će da je naviku usvojila.

Prolazak kroz faze ne mora nužno ići redom, ponekad pokrećemo promjenu te se nakon relapsa vraćamo na pripremu. Relaps iliti spontani povratak na staro neizbježan je dio procesa. Kada se dogodi možemo osjećati krivnju i imamo dojam manjka kontrole. Međutim, kod relapsa nije problem što se dogodio već je ključan aspekt spontanosti. Drugim riječima, važno je stvari uzeti pod kontrolu i početi s planiranim relapsom, takozvanim cheat mealom. Tako ćemo smanjiti vjerojatnost javljanja negativnih emocija i niz dana ponovljenog relapsa.

Zapamtite, promjena je izazovna i bolna

Poznati citat iz filma Ženska liga glasi “I trebalo bi biti teško. Da je lako, svi bi to učinili”. Kao što ste mogli pročitati, promjena je izazovna i bolna. Da nije, svi bismo redovito vježbali, pazili na prehranu i još štošta. No ne budite obeshrabreni jer ključ stvaranja dobrih navika i razbijanja loših leži u razumijevanju informacija koje ste upravo pročitali. Dakle, već ste u prednosti jer ste prikupili dio znanja i spremni ste za daljnje korake. Sve što sada trebate je odlučiti koju promjenu želite, krenuti postepeno s njenim uvođenjem, truditi se i biti uporni. I da, moguće je da ćete se na trenutak možda i vratiti na staro, no tada nemojte odustati. Štoviše, planirajte takve trenutke, a nakon njih nastavite s novim navikama još snažniji i uporniji.

 

Ukoliko vas zanima nešto više o procesu pokretanja promjene slobodno nam se obratite na info@mentalnitrening.hr.

Moglo bi vas zanimati: Promjena – prvi korak je najteži i druge popularne zablude 

 

Tekst: Sandra Župarić, mag.psych. i Dajana Čopec, mag.psych, Mentalni trening

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!