Promjena – prvi korak je najteži i druge popularne zablude 

by Anđela Sabranović

Mentalne trenerice i psihologice Dajana Čopec i Sandra Župarić objasnile su nam što je promjena zapravo i kako ona funkcionira. Osim što u izazovu zdravlje za život pomažu našim kandidatkinjama, u ovom tekstu sa vama su odlučile podijeliti najčešće zablude kada pričamo o promjenama.

Što prvi prvi, prvi dan novog mjeseca i najbliži ponedjeljak imaju zajedničko? Radi se o najpopularnijim danima za pokretanje promjene. Razmislite na trenutak koliko ste puta i vi sami rekli – Od ponedjeljka krećem!, a koliko puta u pokrenutoj promjeni ustrajali i došli do cilja. Vrlo vjerojatno ste, poput većine, entuzijastično krenuli, a negdje putem posustali. Stoga se čini logičnim postaviti pitanje kako nam se tako nešto dogodi ako svako malo čujemo da je prvi korak najteži. Ako smo jednog ponedjeljka napravili taj najteži korak, zbog čega smo onda odustali kada bi, prema tome, svaki idući trebao biti lakši?

Kada govorimo o promjeni, najčešće govorimo o promjeni navika.

Promjena – kako biti ustrajan?

Svi smo u barem jednom trenutku poželjeli promijeniti nešto kod sebe. Bliži se ljeto i najdraža prijateljica je počela poduzimati niz koraka kako bi se na vrijeme dovela u top formu, pa zašto ne bismo i mi. U ostalom, nije li postizanje top forme nešto što je za svakoga poželjno. Upravo ovdje leži jedan od razloga zbog kojeg ne ustrajemo u promjeni – ušli smo u nju bez da se radi o nečemu što je nama osobno važno, već je samo in. Drugi razlog se krije u tome da nismo došli do faze moranja, faze koja nadilazi puku želju za promjenom.

Kada govorimo o promjeni, najčešće govorimo o promjeni navika. Istraživanja kažu da navike čine 40% našeg svakodnevnog ponašanja. Dakle, skoro polovicu vremena u danu smo na autopilotu i radimo stvari bez puno razmišljanja. Ako to stavimo u drugu perspektivu, provodimo gotovo jednu od svake dvije minute radeći nešto čega nismo u potpunosti svjesni. Iako nas brojka na prvi pogled može zabrinuti, navike zapravo pomažu mozgu da čuva energiju. Zamislite da morate svakog dana puno razmišljati o svakom koraku pranja zubi. Ipak, problem nastaje onda kada stvorimo loše navike.

Dobre i loše navike rade u timovima

Sve naše navike, one dobre i one loše, imaju svoju svrhu i rade u timovima. Kako bismo se oporavili od napornog radnog tjedna svakog petka navečer naručimo najdražu brzu hranu, sjednemo pred televizor i pogledamo novi film. Ovaj naizgled loš tim navika zadovoljava našu potrebu za opuštanjem i zato je barem donekle dobar za nas. Upravo je zbog ugode koje nam pružaju, loše navike teško odbaciti. Ali, kao što i naslov kaže – nije nemoguće.

Marketinške nam reklame često obećavaju promjenu u 21 dan. Iako, ta brojka može izgledati ohrabrujuće, jer pa to su samo tri tjedna, ona može biti još jedan razlog zbog kojeg ne uspijevamo ostvariti promjenu. Naime, ne postoji rok ili točan broj dana nakon kojeg ćemo biti nova osoba. Često, k tome, u tih 21 dan uvedemo niz drastičnih promjena nesvjesni činjenice da je svaka promjena stresna, pa i bolna.

Dakle, kod pokretanja promjene je važno biti umjeren, za početak izabrati malu stvar koju ćemo pokušati promijeniti i shvatiti da je promjena proces koji se sastoji od nekoliko faza čije trajanje nije fiksno određeno. Upravo je upoznavanje faza sljedeći korak na vašem putu k promjeni, a s njima ćete se upoznati u našem idućem članku.

 

Ukoliko vas zanima nešto više o procesu pokretanja promjene slobodno se obratite prihologicama na info@mentalnitrening.hr.

 

Moglo bi vas zanimati: Melanom iliti kad sunce postane neprijatelj

 

Tekst: Dajana Čopec, mag. psych. i Sandra Župarić, mag. psych.

Foto: Pinterest, Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!