Dječji strahovi – kako se nositi s njima?

by Dalia Žmegač-Kunić

Kako bismo najbolje mogli razumjeti zašto se javljaju dječji strahovi, trebamo se duboko zamisliti i prevrtjeti film u svojoj glavi. Trebamo se prisjetiti kako je to bilo kada smo mi bili djeca i čega smo se najviše bojali. Strah koji djeca osjećaju je prije svega prirodna i urođena pojava i normalni dio djetinjstva i odrastanja, ali isto tako je u mnogočemu i iracionalan. On se mijenja sukladno njihovom razvojnom procesu i dobi u kojoj se nalaze.

Neke strahove prevladaju lako, a s nekima se bore duže i teže, dok neke gotovo nikada ne prevladaju i ostaju uz njih i u odrasloj dobi. Kako se to ne bi dogodilo, uloga roditelja je ključan čimbenik u pružanju podrške i suočavanju s dječjim strahovima. Kako pristupiti strahu, kako učiti o strahovima koji se javljaju i kako pomoći djeci u vraćanju osjećaja sigurnosti pročitajte kroz tri koraka koje predlažemo u nastavku teksta.

NE umanjivanju strahova

Prva i osnovna stavka je strah prihvatiti i s njime se suočiti. Nikako ga ne treba negirati, praviti se da ne postoji ili ga umanjivati. U djetetovim očima strah je uvijek velik iako je nama odraslima možda iracionalan i smiješan. Kroz igru i komunikaciju s djecom potražite izvor dječjeg straha i pristupite mu na razini djeteta. Saslušajte što vam dijete govori i verbalno i neverbalno i pokažite mu razumijevanje i prihvaćanje.

Budite im primjer

Djeca najviše vole, a često sasvim nesvjesno, oponašati odrasle, pogotovo vlastite roditelje. Zato pokušajte pripaziti na ponašanje, geste i komunikaciju dok ste u njihovoj blizini jer oni upijaju kao spužve. Budite najbolji primjer svojoj djeci i pokažite im kako se vi nosite sa strahom. Kako bi bolje razumjeli o čemu se radi, dodatno im objasnite od čega imate strah i kako ste se s njim suočili. Napravite sve tako da cijela priča ima pozitivan i sretan učinak.

Podrška kroz igru

Budući da je igra dječja najdraža aktivnost i sav njihov svijet se vrti isključivo oko igre, neka upravo to bude način kroz koji ćete pristupiti temi straha. Stimulirajte osjećaj straha uz plišane životinje, lutke, vozila i igre uloga. Omogućite svom djetetu da vam kroz igru izrazi svoje osjećaje i brige, a onda na jednakoj razini pružite odgovore na način kako će dijete najbolje shvatiti. Ojačajte njihovo samopouzdanje i potaknite ih da preusmjere svoje misli iz negativnih i zabrinjavajućih u lijepe i ohrabrujuće.

Nemojte odustajati, budite strpljivi i poticajni. Vjerujemo kako će vaš trud kad-tad dati rezultate i kako će potrebna pažnja i podrška pomoći djeci u prevladavanju i smanjenju strahova.

Moglo bi vas zanimati i: Iva Šutić o majčinstvu: „U pozadini kaosa, zapravo se puno smijemo, puno volimo, puno puta zastanemo i vidimo jedni druge.“

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!