Imate strah od promjena? To ne znači da vam nisu potrebne jer život počinje izvan zone komfora

by Anđela Sabranović

Izreka “Promjena je jedina konstantna” se s razlogom prenosi i do danas. Naime, kada razmislite shvatit ćete kako se doista sve oko nas iz dana u dan mijenja. Možda mi golim okom to ne vidimo, ali i mi sami smo danas drugačiji nego jučer. Ipak, iz nekog razloga naš primitivni dio mozga jednostavno ne voli promjene i izazivaju nam nelagodu.

To što se ne osjećamo ugodno kada smo izloženi procesu promjene naravno ne znači i da on nije dobar za nas jer kao što se često možemo uvjeriti najbolje stvari se događaju kada napustimo zonu komfora.

Vrijeme u kojem mi danas živimo je vrijeme nevjerojatnih promjena. Izloženi smo mnoštvu informacija, tehnologija se razvija neviđenom brzinom i sve to nas izaziva da doista prihvatimo kako je jako malo toga u našim životima stvarno konstantno.
U nastavku smo izdvojili nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se jednostavnije nosite s promjenama koje nas sve neminovno očekuju.

Prihvatite neizbježnost promjene

Posljednje tri godine su bile posebno izazovne za sve nas i mediji su nas konstantno izvještavali kako svijet nikad više neće biti kao prije, ali činjenica je da svako vrijeme nosi određene promjene i sve što mi možemo napraviti jeste da to prihvatimo te da živimo svaki svoj dan najbolje što možemo.
Kada jednom prihvatite da možemo utjecati samo na ono što nam se u ovom trenutku događa počet ćete uživati u procesu, a život nastupa tek od tog trenutka.

Zabrinutost vam ne služi

Jedan od razloga zašto strahujemo od promjena jeste sklonost našeg mozga da unaprijed zamišlja scenarije koji se često nikad ne ostvare. To znači da se uzaludno brinemo umjesto da uživamo u sadašnjosti.
Svi možemo i trebamo biti svjesni kako od zabrinutosti nitko nema nikakvu korist. Kada osjetite kako vas preplavljuje zabrinutost samo se zapitajte hoće li to oko čega brinete biti važno za jednu godinu. Najčešće neće…

Kako možete svoj današnji dan učiniti produktivnijim i zabavnijim?

Svaki dan koji imamo je dar koji ne treba podrazumijevati i svaki dan je zapravo nova prilika da krenemo živjeti na jedan novi način. Fokus na dan pred nama daje nam mogućnost da od njega uzmemo sve što možemo. To podrazumijeva produktivnost, ali i zabavu koju kao odrasli nažalost često zaboravljamo uvrstiti u svoje dane.

Izbacite “što ako” iz svog rječnika

Kada ljude na kraju njihovog životnog put pitate za čim žale, većina će vam odgovoriti kako žale za propuštenim prilikama.
Općenito svi mi smo skloniji žaliti za propuštenim nego za učinjenim. Zato potražite hrabrost u sebi i napustite posao koji vas ne usrećuje, udaljite se od ljudi koji bude najgore u vama, krenite na putovanje o kojem maštate oduvijek… Život je zabavan i uzbudljiv, ali samo onda kada se stvarno živi.

Moglo bi vas zanimati i: Duboko, fokusirano disanje pomaže nam živjeti sa stresom

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!