Kolumna: Zona komfora – život u zoni komfora i kako ju napustiti

by Vjera Pađen

Ova se tema danas nametnula sama od sebe i želim podijeliti s Vama ono što gledam svakodnevno oko sebe. I sama sam godinama njegovala “komfornu zonu”. Iskreno, bez doživljenog iskustva na vlastitoj koži, ne bi se usudila pisati o ovome o čemu pišem ovdje i kroz kolumnu, a i kroz ostale članke.

Svi bi mi samo one ugodne emocije, ali ne ide tako. Potpuno je uredu biti tužan, ljut, razočaran i osjetiti bilo koju drugu emociju koja nam nije ugodna i dopustiti si istinski proživjeti emociju ma koja ona bila i ma koliko nam vremena trebalo za „odraditi“ ju, ali i dopustiti joj da ode.

Osoba iz moje neposredne blizine osvijestila me koliko je lakše biti u zoni komfora i u poznatim obrascima razmišljanja i ponašanja, pa makar to značilo i ići kontra sebe i osjećati se loše u vlastitoj koži. A, rezultat, nažalost život u frustraciji, ljutnji, nezadovoljstvu i nemiru. Poznato?

Koliko puta ste izgovorili da, dok je cijelo vaše biće htjelo glasno i jasno izreći ne. Koliko ste puta nešto morali, borili se, trebali i sve ono nametnuto vam što ne rezonira s vašim istinskim ja?

zona-komfora-slowliving

Život nije bajka i nije idealan, daleko od toga, ali je lijep. Ima perioda u životima svakoga od nas koji su zahtjevni, emocionalno zahtjevni. Perioda koje bi prespavali samo kada bi mogli i probudili se u nekoj za nas ljepšoj stvarnosti. No, život je takav kakav je, protkan usponima i padovima, ugodnim i neugodnim emocijama. Svi bi mi samo one ugodne, ali ne ide tako. Potpuno je uredu biti tužan, ljut, razočaran i osjetiti bilo koju drugu emociju koja nam nije ugodna i dopustiti si istinski proživjeti emociju ma koja ona bila i ma koliko nam vremena trebalo za „odraditi“ ju, ali i dopustiti joj da ode.

Toliko je lakše zadržati se u emociji i biti „žrtva“, biti „jadan“, „nemoćan“, nego se suočiti sa životom, mijenjati svoja uvjerenja i obrasce ponašanja. Sigurno nije lako i ne ide preko noći, ali moguće je, govorim iz vlastitog iskustva. Moguće je živjeti u miru sam sam sa sobom i svijetom oko sebe. Proživljavati svoje emocije ma kakve one bile, ali i dalje biti u miru i spokoju.

zona-komfora-1-slowliving

Moja misija i cilj ovdje je upoznati vas s jogom, ono što mogu reći je, joga nam jako pomaže izaći iz zone komfora, mijenjati poglede na svijet, proživjeti i zaliječiti emocije, mijenja perspektivu i uvjerenja uz sve ostale dobrobiti koje donosi našem tijelu, umu i duhu.

Moglo bi vas zanimati: Što je pozdrav suncu i zašto ga uvesti u svoju dnevnu rutinu?

Tekst: Sandra Ratković (zapratite Sandru na njenom Facebook i Instagram profilu!)

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti