Imamo prijedloge aktivnosti za djecu tijekom kišnih dana

by Dalia Žmegač-Kunić

Zasigurno ste se mnogo puta našli u situaciji u kojoj su djeca za vrijeme kišnih dana grozno nervozna, razdražljiva i teško je uz njih takve ostati smiren i raditi bilo što od stvari koje vas očekuju na TO DO listi. Činjenica je kako kišno vrijeme utječe i na raspoloženje mnogih odraslih, pa kako ne bi i na djecu kojoj inače trebaju razne aktivnosti (najčešće na otvorenom) zbog energije i prirodne dječje želje za trčanjem, igranjem u parkovima i slično.

Budući da takvi dani mogu biti pravi izazov, ne dopustite da vas izbace iz takta, već im pomognite i usmjerite ih na brojne zanimljive mogućnosti koje donosi boravak u kući ili stanu. Pročitajte naše prijedloge koji podrazumijevaju aktivnosti za djecu i pretvorite kišni dan u pravu zabavu bez granica!

Otkrijte kreativnu stranu

Zabavite se s djecom tako što ćete sjesti s njima za stol i pripremiti im razne kreativne zadatke iz područja likovne kulture. Izvadite iz dna ladice pastele, vodene boje, drvene bojice, plastelin ili glinu, dodajte im dječje škare i šarene kolaž papire. Osmislite temu i uvedite ih u šareni svijet mašte u kojem je sve moguće. Njima će biti zabavno što ste se i vi uključili, a kada se nakon nekog vremena vi povučete i krenete dalje putem svojih obaveza, njihova će pažnja već biti toliko zaokupljena kreativom da im neće smetati što su sami i satima će uživati u zabavnom svijetu boja.

Društvene igre

U doba kada su računala, mobiteli, igrice, YouTube i crtići ono bez čega djeca ne mogu zamisliti svoj dan, društvene igre su daleko na dnu liste popularnosti, a neka djeca ni ne znaju koliko društvene igre mogu biti zanimljive. Otvorite dobri stari Čovječe, ne ljuti se, okupite cijelu obitelj oko stola i zaigrajte ovu avanturu koja je obilježila svakoga od nas. Garantiramo dan i večer prepune smijeha, dobre zabave i odlične energije. Uz to što ćete se dobro zabaviti i vratiti sjećanja iz djetinjstva, pomoći ćete djeci u razvoju razmišljanja, suradnje i rješavanja problema.

Kulinarske avanture

Još tijekom velikog lockdowna, mnogi od nas su neprestano proučavali recepte, osobito za slastice i svakoga dana istraživali granice svojih kulinarskih sposobnosti. Čim se život vratio u normalu i mi smo opet postali leteći, bez mogućnosti za iskorištavanje slobodnog vremena i odmora, sva ta zabava, obiteljsko zajedništvo, smijeh i uživanje u malim stvarima opet su pale u zaborav. Oživite dane kada ste napravili smjesu za muffine i zajedno sa svojom djecom ispekli prefine kolačiće uz puno dobrog raspoloženja, otkrivanja novih okusa i učenja novih vještina.

Zabava i učenje

Tko kaže da učenje nije zabavno? Pokušajte s djecom učiti strani jezik, istraživati matematičke zadatke ili otkrivati likove iz lektire na zabavan način. Omogućite im svoje vrijeme i djeca će se rado zaigrati i prihvatiti igru kroz učenje te im neće biti teško dovršiti sve što ste im zadali.

Pospremanje

Ukoliko je vrijeme za pospremanje stana ili njihove sobe, učinite to zajedno tako da im predložite razmještaj određenog pokućstva. I vi i oni imat ćete osjećaj da ste došli živjeti u novi prostor i neće negodovati što moraju napraviti mjesta za nove stvari. Također, uz pospremanje zaboravljenih ormara i ladica može se dogoditi da pronađu mnoge igračke i stvari koje već dugo ne koriste i koje će u vama probuditi brojna sjećanja i salve smijeha. Uživajte u nečem novom, ali i obrišite prašinu sa zaboravljenih uspomena.

Moglo bi vas zanimati i: Što znači biti sretan roditelj?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!