Danas obilježavamo Svjetski dan čokolade: ovo su zanimljivosti o čokoladi koje (možda) niste znali!

by Anđela Sabranović

Na današnji dan 1550. čokolada je došla na naš kontinent i Europa je od tada bolje mjesto. Doduše, redakcija Slowlivinga je puna žena, stoga nama baš i ne treba poseban povod da pišemo i pričamo o čokoladi, ali službeni Svjetski dan čokolade je danas, bar tako tvrde eskperti. Na internetu se može pronaći više datuma koji veličaju ovu slasticu, ali današnji dan smatra se pravim.

Zašto baš današnji dan?

Zbog toga što se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao, sastavna namirnica dobre čokolade, stigao u Europu. No, bitnije je naglasiti da je čokolada u normalnim količinama dobra za nas i naše zdravlje, čini nas sretnima i radosnima. Čokolada ili čokoladna bombonijera univerzalna je gesta da nekome poručite koliko ga volite i da vam je dobar prijatelj.

Povodom Svjetskog dana čokolade, odlučili smo izdvojiti zanimljive činjenice o čokoladi koje (vjerojatno) niste znali.

  1. Jedenje tamne čokolade svakog dana umanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu. Sve o dobrobiti čokolade pročitajte ovdje.
  2. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Bjelokosti sama proizvede 35  posto svjetskih zaliha.
  3. Bijela čokolada zapravo nije čokolada jer ne sadrži kakao niti kakaov sirup. 
  4. Znanstvenici preporučuju ispijanje čokoladnog mlijeka nakon vježbanja.
  5. Miris čokolade povećava theta moždane valove koji izazivaju opuštanje i relaksaciju.
  6. Izumiteljica keksa s komadićima čokolade, zvanih i chocolate chip cookies, prodala je svoj recept jednoj američkoj tvornici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.
  7. Industrija čokolade godišnje zaradi više od 110 milijardi američkih dolara.
  8. Čokolada je tijekom čak 90 % svoje povijesti služila za piće, a tek je zadnjih 10 % vremena slastica.
  9. Jedan prosječan stanovnik Švicarske pojede oko 11 kg čokolade godišnje. Švicarci također imaju i najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara
  10. U jednom istraživanju na Sveučilištu u Indiani je zaključeno da su biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko nakon treninga bili manje umorni. Također su postigli i bolje rezultate na testovima izdržljivosti od onih koji su pili sportski energetski napitak.

Ogladnili ste i želite pojesti nešto slatko? Ništa lakše! Recept za ukusne čokoladne muffine potražite ovdje.

 

Pripremila: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!