Čokolada može biti pravi prijatelj našem zdravlju

by Dalida Tomek
cokolada01-slowage365

Sljedeći put kada pojedete komadić čokolade, možda se nećete osjećati tako krivim zbog toga. Unatoč lošoj reputaciji zbog visokog sadržaja masti i šećera, s ovom ukusnom poslasticom mogu biti povezane brojne zdravstvene koristi.

 

Naziv joj potječe iz vremena kada se čokolada koristila kao napitak, iz astečke riječi „xocoatl ili chocolatl“. Njena najranija primjena datira iz civilizacije Maya u Srednjoj Americi.
Nakon otkrića Amerike, čokolada je postala vrlo popularna širom svijeta, a potražnja joj je postala masovna. S vremenom je postala popularan prehrambeni proizvod u kojem milijuni svakodnevno uživaju zahvaljujući jedinstvenom, bogatom i slatkom okusu.

Prema znanstvenim istraživanjima, kakao, ključni sastojak čokolade, sadrži biološki aktivne fenolne spojeve. Što je viši sadržaj kakaa, kao u tamnoj čokoladi, veće su koristi. Tamna čokolada također može sadržavati manje masti i šećera.

cokolada-slowage365

U čokoladi se nalaze:

mononezasićene masti iz kakaovca (masti koje se nalaze i u maslinovom ulju).
zasićene masti koje se nalaze u kakao maslacu, s neutralnim djelovanjem na razinu kolesterola (niti ga dižu niti spuštaju),
zasićene masti čine tvari koje dižu kolesterol i potiču debljanje.

Čokolada i ono najbolje iz nje

Konzumiranje čokolade može imati sljedeće prednosti:

• snižavanje razine kolesterola
• sprečavanje propadanja kognitivnih funkcija
• smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti

Tamna čokolada sadrži 50-90% kakaa, kakao maslaca i šećer, dok mliječna čokolada sadrži od 10-50% kakaa, kakao maslaca, mlijeko i šećer. Bijela čokolada ne sadrži kakao, a napravljena je od kakao maslaca, šećera i mlijeka.

Tamna čokolada

Kakao je bogat biljnim kemikalijama – flavonoidima. Tamna čokolada sadrži visoku razinu flavonoida, dva do tri puta više nego mliječna čokolada. On daje gorak i specifičan okus. Flavonoid je važan antioksidans koji smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa tako i od raka.

Tamna čokolada pomaže rad srca, smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola i to čak za 10%. Dokazano je da ona stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje.
U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak. Crna čokolada sadrži još i kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij, cink, bakar te željezo.

Odaberite 70% tamnu čokoladu ili više da biste dobili najviše flavonoida. Iako imajte na umu da što je veći postotak kakaa, to se osjeti više gorčine okusa prave čokolade.
Odabir tamne čokolade i konzumiranje skromnih količina može pružiti najveće zdravstvene koristi.

Ograničite veličinu porcija, jer iako tamna čokolada sadrži dobre za vas flavonoide, ona također sadrži masti, šećer i kalorije. Prekomjerno uživanje u čokoladi može poništiti bilo kakve zdravstvene koristi i dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema.

 

Jednostavan desert s tamnom čokoladom

Za jednostavan desert poslužite nekoliko kockica tamne čokolade sa svježim voćem i orasima.
Ili pak 1-2 žlice rastopljene tamne čokolade prelijte preko zobenih pahuljica, jogurta ili svježeg voća.

 

Tekst: Branka Bunić, mag. nutr., voditeljica centra Nutrilife

Foto: Pexels, Unsplash

Možda će vam se svidjeti