4 vježbe disanja koje pomažu u rashlađivanju tijela i uma

by Dalia Žmegač-Kunić

Mnogi toliko vole ljeto da odbrojavaju sve dane u godini do dolaska ovog omiljenog doba godine u kojem se sve čini čarobnije, zlatnije, optimističnije. No, dolaskom ljeta, susrećemo se i s ne tako ugodnim vrućinama koje nam narušavaju uživanje u dužim danima te izazivaju nelagodu i stres.
Kako biste tome doskočili na jednostavan način, donosimo vam ideju koja ne zahtijeva previše truda i vremena, a donosi sjajne rezultate. Da, vježbe disanja mogu pomoći u rashlađivanju tijela (i uma!) uz postizanje osjećaja smirenosti i poboljšanje općeg blagostanja. 

Pogledajte u nastavku koje su to.

Vježbe disanja

Vježba 1

Sjednite mirno i uspravite držanje. Neka vam leđa budu ravna. Nakon nekoliko trenutaka mirnoće, započnite s udisanjem kroz zube tako da proizvodite zvuk sličan siktanju. Zatim zadržite dah nekoliko sekundi i polako izdahnite kroz nos. Provodite ovu vježbu disanja kada god osjetite da vam treba reset s fokusom na vraćanje mentalne jasnoće i tjeranja nakupljene topline u tijelu.

Vježba 2

Stanite uspravno na mirnom i tihom mjestu. Savinite jezik na pola po dužini te kroz tu udubinu usišite zrak. Osjetite kako zrak ulazi u vaša usta, ždrijelo i spušta se sve do pluća, a onda isto tako polako i koncentrirano izdahnite kroz nos. Uz ovu vježbu možete utjecati na smanjenje žeđi i smanjiti tjelesnu temperaturu uslijed velikih vrućina.

Vježba 3

Klasična vježba disanja koja je mnogima već i poznata zapravo je tehnika u kojoj zatvorite prstom lijevu nosnicu i udahnete kroz desnu, a onda izdahnete kroz lijevu i obrnuto. Postupak možete ponoviti nekoliko puta kroz ciklus od nekoliko minuta.

Vježba 4

Ovu vježbu disanja izvodite u ležećem položaju. Pronađite udoban ležaj, zatvorite oči i stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na prsa. Pokušajte duboko disati kroz nos, a izdahnite kroz usta. Radite lagane naizmjenične pokrete gledajući kako zrak ulazi u trbuh i izlazi prilikom izdisanja. Na ovaj način potaknut ćete oksigenaciju tijela i smanjiti tjelesnu temperaturu.

Moglo bi vas zanimati i: 10 načina kako holističkim pristupom osnažiti živčani sustav

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!