3 male stvari koje mogu popraviti raspoloženje

by Dalia Žmegač-Kunić

Pokušajte napraviti jedno malo istraživanje dok hodate ulicom na putu do posla. Proučite lica ljudi koje srećete. 90 % prolaznika s kojima se mimoiđete na pločniku kojim koračate imat će smrknuta, zabrinuta, pospana, nezainteresirana i depresivna lica uz nezaobilazno loše raspoloženje. Nije li to tužno? Gdje je nestala sreća, bezbrižnost i vjera u dobro? Gdje se sakrio optimizam i veselje? Zar je more briga koje svi mi proživljavamo u svakom periodu svojih života zaista opravdan razlog za ovakve prizore?

Nismo zagovornici usiljenih i lažnih osmijeha, ali da je danas zaista vrlo teško pronaći iskrenost i radost na licima ljudi, to je pomalo porazno. Život je težak. Nije lako kročiti kroz trnovite staze i naizgled nepremostive izazove, ali to ne znači da se trebamo prestati truditi biti najbolje verzije sebe. Taj trud ne uključuje nužno put prema ostvarenju osobnih izazova, već prije svega, kvalitetnu i nužnu brigu o sebi. Kao što je u higijeni mentalnog zdravlja koju redovito prakticiramo svakog dana važno prakticirati zahvalnost, tako je važno i osjećati se dobro i raditi na svom raspoloženju. To ne znači da si ne smijemo dozvoliti loše dane, pms, poneku melankoliju i depresijicu zbog kojih ćemo prigrliti i jednako potrebne negativne emocije, već sasvim zdravu self-care rutinu.

Kaže se da su male stvari zapravo ono što nas najviše može usrećiti u životu, stoga pogledajte popis malih stvari koji garantirano mogu pomoći u instantnom podizanju raspoloženja i vraćanju osmijeha na vaše lice.

Okružite se veselim bojama

Psihologija boja je vrlo snažna i zanimljiva stvar. Ne biste vjerovali koliko ona zapravo utječe na naša razmišljanja i postupke. Primjerice, u mnogim trgovinama postoje strategije slaganja artikala po policama točno po bojama tako da se ostvari pažnja kupaca na način na koji trgovci to žele. Brojna pakiranja proizvoda kao i logotipi nisu napravljeni nasumično nego vrlo strateški osmišljeno. Boje itekako utječu na raspoloženje, zato pokušajte svoje radno okruženje i svoj dom ispuniti detaljima u veselim bojama poput narančaste i žute. Narančasta predstavlja zabavu, energiju i veselje, dok je žuta boja optimizma, sreće i topline.

Ležanje na travi

Ljeto ni u kojem slučaju još nije gotovo iako mnogi u drugoj polovici kolovoza svoje misli usmjeravaju prema rujnu, novim počecima, izazovima i zadacima koji ih očekuju. Upravo zato, ležanje na travi je i dalje opcija i bit će još jako dugo. Organizirajte piknik u vlastitom dvorištu ili na bilo kojoj zelenoj površini koja vam se čini kao kutak na kojem biste voljeli provesti poslijepodne s najdražim društvom. Uz prirodu, zelenilo i buđenje osjetila poput dodira i mirisa trave, osjećat ćete se više živima i u sebi pronaći neobičnu mirnoću i veselje koji će vam vratiti osmijeh na lice.

ležanje na travi

Napravite svaki tjedan jednu novu stvar

Mnogi od nas nisu svjesni snage koju nosimo u sebi. Naše unutarnje ja često je uspavano i lijeno zbog čega ga je teže izvući na površinu i bolje upoznati. No jednom kada pronađete način kako to učiniti, poželjet ćete se češće družiti s takvom verzijom sebe u momentima samoće. Ukoliko si zadate zadatak svaki tjedan napraviti jednu novu stvar, zagarantirano ćete se bolje upoznati, otkriti svoje snage i novi put prema osobnom rastu. I ono najvažnije, uz sve to nećete skidati osmijeh s lica.

Ne kažemo da će uz sve ove trikove vaš život postati savršen, a brige nestati. Zabrinutost će i dalje vjerojatno biti tu jer je to dio ljudske prirode, međutim ono što će se promijeniti je vaš pogled na život i dane koje imate u njemu. Iskoristite ih bolje i više vjerujte u sebe.

Moglo bi vas zanimati i: Tražite dnevnik zahvalnosti? Imamo 3 prijedloga

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!