Zašto su žene jedna prema drugoj vukovi, a muškarci se drže skupa?

by Slowliving uredništvo

Nebrojeno puta više sam čula priču o kraju nekog ženskog prijateljstva, nego o kraju muškog. Muškarci uglavnom međusobno prekidaju zbog žena, dok žene prekidaju zbog neke „gluposti.“

Jer je žensko prijateljstvo intimnije i „glupost“ nikad nije samo glupost.

Ono što može razoriti ženska prijateljstva većina muškaraca neće ni registrirati. Ako im i objasnite zašto niste više u bliskim odnosima s donedavnom prijateljicom, moguće je da ćete dobiti zbunjen pogled. Neće moći shvatiti zašto je nešto tzv. deal breaker.  Jer su nam očekivanja od prijateljstva posve drugačija.

Žensko prijateljstvo zasniva se na tri stupa:
Podršci, simetriji i tajnosti.

Žene od prijateljica očekuju podršku i emotivnu vezu. Muškarcima to nije osnovna stavka prijateljstva pa se muški uvijek drže zajedno dok su žene jedna protiv druge.

Ono što može sačuvati ženska prijateljstva jest promjena percepcije konflikta, piše  Danielle Bayard Jackson u knjizi Fighting for Our Friendships: The Science and Art of Conflict and Connection in Women’s Relationships.

Žene se boje direktnog konflikta pa nas strah od toga gura prema indirektnim metodama kao što je tračanje. Tračanje je alternativa kad se suočavamo sa stvarima koji nam se čine riskantnima zbog mogućih posljedica.

To ne znači da o stvarima treba šutjeti. No valja se zamisliti i odgovoriti na pitanje “Pričam li o nekom ili protiv nekoga?”
Možda pričamo o nekom jer je to naš način suočavanja sa situacijom. Ili pak uživamo u tome da nekog negativno prikažemo?

Muškarci i žene ne doživljavaju prijateljstvo na isti način. Prijateljice ženama postaju kao sestre, dok muškarci frendove doživljavaju više kao rođake. Manja su im očekivanja.

A očekivanja su gadna stvar.

Kad imate od nekog visoka očekivanja, čak se i malen sukob može doživjeti kao teški prekršaj.

Muškarci prijateljstvo doživljavaju više kao rekreaciju i zabavu. Manje je nabijeno emocijama. Nije da im nije bitna podrška prijatelja, samo nije toliko visoko na listi prioriteta kao kod žena.

I zato su konflikti rjeđi.

Ako vam prijateljica komentira način odgoja djeteta ili vaše prehrambene navike, osjećate kao da se želi uzdignuti iznad vas i pokazati vam kako je ona bolja. Jer je vaš odnos temeljen na uzajamnoj podršci prije svega, ne na zabavi.

Zato će se muškarac više svađati sa ženom nego s prijateljem oko istog komentara. U odnosu sa ženom uključio je više osjećaja pa je i osjetljiviji kad doživi kritiku, izjednačavajući to s gubitkom podrške.

Emocije nas tjeraju da reagiramo burnije, a mi žene smo po mnogo pitanja emotivnije od muškaraca. Možda smo rođene s tim, a možda nam je usađeno odgojem.

Kako god, pazite na svoje prijateljice. I ne shvaćajte svaki komentar kao kritiku ili napad, možda zaista nema ničeg zlog u nekoj rečenici. Zapitajte se „priča li ona o nečeg ili protiv mene?“ Nije ista stvar.

Moramo svi to vježbati. Ja prva.

Moglo bi vas zanimati i: Barbara Slade Jagodić za Slowliving.hr: “Ne moramo svi biti poduzetni, dizati se u 5, meditirati, slušati podcaste, trčati maratone.”

Tekst: Barbara Slade-Jagodić

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!