Zapečena tjestenina s povrćem po receptu Jamiea Olivera je idealna za današnji ručak

by Anđela Sabranović

Zapečena tjestenina s povrćem po receptu Jamie Olivera nam izgleda fenomenalno. U nastavku vas očekuje recept.

Ne znamo za vas, ali kada znamo da za ručak imamo tjesteninu kao da nam je cijeli dan nekako bolji. Uz tjesteninu ćemo uvijek poslužiti čašu vina i to je zapravo sjajan način da i na početku tjedna sačuvate osjećaj vikenda.

Uvijek smo u potrazi za nekim novim zanimljivim receptima za tjesteninu te nam je pažnju privukao pomalo neobičan recept za zapečenu tjesteninu s povrćem. Iza recepta stoji Jamie Oliver pa smo uvjereni da nas očekuju bogati i zanimljivi okus.

U nastavku vas očekuje recept. Priprema je jednostavna i zanimljiva.

Recept za zapečenu tjesteninu s povrćem

SASTOJCI:

  • 170 g suhog kruha s češnjakom
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 poriluka
  • 1 vezica svježeg bosiljka
  • 2 žličice sušenog origana
  • 3 x 400 g konzerve rajčice
  • 500 g sušene tjestenine (orecchiette, conchiglie ili gemelli)
  • 50 g parmezana, plus dodatak za posluživanje
  • 8 kockica smrznutog špinata

PRIPREMA:

Kruh s češnjakom natrgajte u blenderu i usitnite u sitne mrvice pa umiješajte malo maslinovog ulja i ostavite sa strane.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite i sitno narežite češnjak, a bijeli dio poriluka odrežite, operite i sitno narežite.

U veliki plitki lonac nakapajte 2 žlice ulja i dodajte češnjak. Sitno narežite bosiljak pa ga dodajte u tavu zajedno sa suhim origanom i lagano pržite par minuta.

U tavu dodajte nasjeckani poriluk, začinite ga prstohvatom morske soli i crnog papra i lagano kuhajte 10 minuta dok ne omekša, redovito miješajući i smanjite vatru kada počne dobivati ​​boju.

Dodajte rajčice. Pustite da prokuha, zatim smanjite na nisku temperaturu i ostavite da kuha 15 do 20 minuta.

U međuvremenu kuhajte tjesteninu 8 minuta, zatim je ocijedite i ostavite punu šalicu škrobne vode od kuhanja.

Stavite umak u blender s većinom listova bosiljka (nekoliko ostavite za posluživanje) i miksajte dok ne postane glatko (možda ćete morati raditi u serijama), a zatim začinite po svom ukusu.

Umak vratite u vatrostalnu posudu, promiješajte kuhanu tjesteninu, po potrebi podlijete vodom od kuhanja.

Preko sitno naribajte sir, pa smrznuti špinat ubacite u tjesteninu. Pospite krušnim mrvicama od češnjaka i pecite 20 minuta, dok mrvice ne postanu zlatne, a tjestenina mekana.

Kad je kuhano, ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim pospite ostavljenim listićima bosiljka i završite ribanjem parmezana. Poslužite s hrskavom zelenom salatom.

Moglo bi vas zanimati i: Lazanje od žganaca ili ipak one klasične? Donosimo recepte Maje Jalšovec

Tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: https://www.jamieoliver.com/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!