Upoznajte Anu i Tonija, osnivače prvog centra u Splitu za rješavanje problema s prekomjernom tjelesnom težinom: “Volimo naglasiti da mršavljenje nije sprint nego maraton.”

by Anđela Sabranović

Ana i Toni su kao jako mladi prepoznali koliki je zapravo problem pretilosti u Hrvatskoj te su u Splitu otvorili prvi centar za rješavanje problema s prekomjernom težinom – ROYAL GIM. Prije nego pređemo na pitanja, kratko ćemo ih predstaviti.

Naime, Ana ima 27 godina i zaljubljena je u sport cijeli život i bez treninga i pokreta ne bi mogla zamisliti svijet.
Voli kreativnost i maštu pa njezini treninzi nikad nisu dosadni. U slobodno vrijeme voli dizajnirati, organizirati, voli duge vožnje biciklom, ronjenje (Scuba diving) , druženje s prijateljima te uređivanje svog vrta.

Za svoj posao kaže da je to ispunjenje njenih dječjih snova i da ga nikad ne bi mijenjala.
Ona osoba koja dođe u njene ruke ne samo da promjeni izgled nego se mijenja iz korijena pa je često znaju zvati “psiholog u teretani”. Voli pokazati ljudima da voljeti sebe i staviti sebe na prvo mjesto nije sebičnost nego potreba kako bi dalje mogli pomoći drugima oko nas.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli CENTAR ZA MRŠAVLJENJE (@royal.gym.split)

Toni ima 29 godina i voli aktivni stil života i uvijek se veseli novim izazovima.
Bavio se raznim sportovima poput atletike, boksa, jedrenja, a danas u slobodno vrijeme trenira penjanje, roni (Scuba diving & freediving) i voziti Cross motore. Gledanje kroz prste i popuštanje na treningu nikako nije njegov đir.

Vjeruje da svaka osoba može doći do željenog cilja. Reci mu da ne možeš, on će te uvjeriti u suprotno.

Ana i Toni mladi su i entuzijastični kineziolozi koji ne pomažu ljudima samo postići cilj s kojim najčešće dođu – smršaviti, već pružaju puno više od toga. Polaznike ohrabruju, potiču, podržavaju na njihovom putu promjene uz stručne suradnike te naglašavaju da je „topljenje“ kilograma samo jedan od rezultata njihovih polaznika. Polaznici počinju mijenjati svoje navike, počinju se brinuti o sebi i svom mentalnom i tjelesnom zdravlju, ali i odnosima s drugima te počinju svoje slobodno vrijeme provoditi kvalitetnije i zdravije. Potiču ih da zastanu, osvrnu se oko sebe i shvate koliko žive za druge, koliko su robovi vlastitih očekivanja i nametnutih obaveza, a u svemu tome zaboravili su na sebe i svoje zdravlje.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli CENTAR ZA MRŠAVLJENJE (@royal.gym.split)

Kako i zašto ste se odlučili pokrenuti Royal Gym.

Ideja za osnivanjem Royal Gym-a rodila se još dok smo bili studenti. Sama informacija da su odrasli Hrvati peti po pretilosti u Europi, a djeca na trećem mjestu, budilo je u nama želju da poduzmemo nešto po tom pitanju. Pomoći nekome da nakon dugogodišnje borbe s viškom kilograma napokon pronađe ispravan put, da prestane s dijetama i krene slušati svoje stvarne potrebe svoga tijela, budilo je u nama ogromnu želju i volju da to i napravimo. Također, u Splitu ne postoji nijedna teretana u kojoj se odvijaju treninzi samo za osobe koje imaju višak kilograma pa smo prepoznali da bi baš mi mogli stvoriti jedan ugodan ambijent za osobe koje se često srame i boje trenirati u običnoj teretani. U Royal Gym-u su osobe s istim ciljevima i problemima pa samim tim imaju potpunu podršku od strane cijele grupe, ali i nas trenera. Uz nas je tu i trenerica Martina Novak koja se vrlo lako i brzo uklopila u naš koncept rada i već od prvog dana postali smo odličan tim.  Imali smo isti pogled na zdravo i sigurno mršavljenje koje svakodnevno prenosimo našim vježbačima.

Prije par dana ste proslavili 5.rođendan postojanja. Što bi rekli kako je tekao vaš put, kakve su bile potrebe klijenata prije 5 godina, kako su se mijenjale u ovom periodu i kakve su danas?

Kao svaki posao, tako i naš, u proteklih 5 godina bio je prepun uspona i padova, ali svaki novi pad samo nas je naučio i obogatio za još jedno novo iskustvo. U ovaj posao ušli smo mladi, već sa 22 godine. Najveća podrška bili smo jedno drugom. Uz pomoć naše studentske ušteđevine i našeg rada, stvorili smo malu dvoranu siromašnu opremom, ali bogatu našom željom, voljom i trudom za svakog novog klijenta. Na to smo najviše ponosni.  Od prvog dana znali smo da klijentima želimo ponuditi nešto novo i drugačije što možda do sada nisu iskusili. Naš moto od prvog dana bio je taj da je moguće smršaviti bez dijeta, izgladnjivanja, izbacivanja namirnica. Znali smo da je mršavljenje puno više od poznate rečenice: „jedi manje, kreći se više“ i to im neprestano ponavljamo.  Prema mršavljenju pristupamo na način da je potrebno otkriti uzrok problema, popraviti greške u koracima koje su svakodnevno prisutne kao npr. raspored obroka, količina, gladovanje, emocionalno prejedanja, manjak kretanja, što je to što ih je dovelo do debljine i slično. Nakupljeni kilogrami su samo posljedica svega toga. Kod većine klijenata prva i osnovna potreba je vidjeti manju brojku na vagi, ali kroz naš potpuno individualni i drugačiji pristup, malo po malo ih učimo da je u cijeloj njihovoj priči brojka na vagi najmanje važna. Ona će biti manja kad posložimo sve ostale stvari.

Zašto i što vas je potaknulo na pokretanje programa „Save your life“ ? Zašto baš taj naziv?

Spasi svoj život – rečenica je koja ima tako snažno značenje i samo ime opisuje cijeli koncept programa i ono na čemu se zapravo najviše radi. To je naša svrha – da oni spase svoj život. Osobe često nisu svjesne što se nalazi unutar njihovog tijela. Zatrpani su obavezama, okruženi stresnim situacijama da se rijetko pitaju mogu li oni sve to izdržati i do kada? Jedu u hodu, uzimaju prvo što im dođe pod ruku. Tijelo često daje jasne signale da nešto unutra nije uredu, ali svi mi smo skloni zanemariti znakove jer smo naučili da mi sve moramo. Također, u moru informacija, dijeta i strogih pravila,  osobe se jednostavno izgube. Očajnički traže recept ili magične napitke za mršavljenje, slušaju razne fitness gurue, žive život prema papirima, rigorozno isplaniranim obrocima i po putu izgube odgovor na to što ih čini sretnima  – a odgovor se nalazi upravo u njima samima. Vratiti se sebi, posložiti prioritete, organizirati se i zavoljeti sebe je ključ uspjeha.  Zato ovim nazivom potičemo osobe da nikad nije kasno spasiti svoj život. Potičemo ih da uspore, dišu duboko i žive svjesno.  

Kako radite s klijentima?

Rad s našim klijentima je u maloj grupi od maksimalno 6 osoba. Smatramo da je vježbanje u grupi izrazito važno. Osobe u manjoj grupi osjećaju podršku, razumijevanje, imaju osjećaj da nisu same i vide da se još netko bori s problemima s kojima se oni bore. Osim toga, naš pristup je individualan. Nije svaka vježba za svakoga, nemaju svi isti ritam življenja i iste mogućnosti. Zato je važno svakoj osobi pristupiti  individualno kako bi vidjeli da je sve moguće i da se ne treba odustajati na prvoj prepreci. Osim toga, grupa pruža motivaciju i onaj borbeni duh koji se tijekom programa pomalo budi u svakoj osobi. Od prvog dana pa sve do danas, do svake osobe nam je jednako stalo.

Kakvi su rezultati polaznika programa?

Naš cilj nikad nije bio usmjeren samo na skidanju kilograma, već poticanje na izgradnju boljih i zdravijih navika, slušanje svojih potreba i sagledavanje realne slike sebe. Cilj nam je naučiti ih da svakodnevno budu u pokretu, ali ne na način da neprestano obaraju rekorde i budu rob treniranja već da im tjelesni pokret bude navika i želja, da se osjećaju živo, da budu primjer svojoj djeci, bližnjima, unucima … Mislimo da je to put prema dugotrajnom i zdravom mršavljenju. Također uspjeh ovisi i koliko će se klijent dati u sve ovo i koliko će poslušati naše savjete i sugestije. Potrebno je imati malo šire vidike i prihvatiti promjenu. Volimo naglasiti da mršavljenje nije sprint nego maraton. Zato je važno da shvate da uspjeh nije samo što veći broj skinutih kilograma u 7 tjedana, već dugoročno stvaranje zdravih navika.

Koji je zapravo cilj ovog programa?

Program nije eksperiment. Polaznici uče o sebi i usvajaju alate koji su im primjenjivi njihovoj svakodnevici. Cilj je naučiti ih kako u svakodnevnim borbama i stresnim situacijama ne pokleknuti i ne odustajati od sebe i svoje želje za kvalitetnijim, ispunjenijim i zdravijim životom. Učimo ih da pojesti komad torte na rođendanu nije grijeh niti greška nego bi to trebao biti sastavni dio svačije rutine. Cilj nam je i našim primjerom pokazati kako nam hrana i trening mogu biti prijatelji samo ako ih se pravilno dozira. Iako smo treneri, ne pridajemo pažnju samo treningu, već treningu u životu, a to su sve stvari koje nas okružuju: hrana, san, trening, svakodnevni gušti, druženja … Trudimo se imati balans i mislimo da je to ključ uspjeha.

Što bi poručili osobama koje su neodlučne i možda imaju strah od dolaska na trening, odnosno misle da svi njih gledaju i da su pod povećalom?

Izlazak iz zone ugode u kojoj svi mi uživamo biti i osjećamo se sigurno, može biti zastrašujući. Svjesni smo da nije lako, ali nije i nemoguće. Svaki mali pomak naprijed znači jednu tvoju malu pobjedu. Ne treba se ići iz krajnosti u krajnost. Ne treba preskakati korake nego ići dan po dan. Kad je potrebno, usporiti-usporite, dišite. Osvrnite se oko sebe.  Često zaboravimo da je naše tijelo stvoreno za kretanje i mi ga zarobljavamo u sjedeći položaj. Ne možemo promijeniti naš uredski posao, ako je on takav. Ali možemo zato naše slobodno vrijeme iskoristiti pametno da radno vrijeme i sjedenje ne budu uzročnici boli i zdravstvenih problema.  
Na kraju, napomenuli bismo da put prema zdravom odnosu prema svom tijelu i prema samom sebi svatko od nas može pronaći kad odlučimo prestati s dijetama i umjesto toga počnemo surađivati s našim tijelom i slušati njegove potrebe. Restrikcije i odricanja mogu kratkoročno donijeti neki vama zadovoljavajući rezultat, ali dugoročno imaju negativan učinak na vaše cjelokupno zdravlje kako tjelesno tako i mentalno. Stoga, bolje danas jedna šetnja poslije večere koju ste mirni i u ugodnoj atmosferi jeli, nego nerealan cilj od ponedjeljka.

Moglo bi vas zanimati i: Psihologinja Anđela Jelić: Zašto ne idemo na preventivne preglede unatoč tome što znamo da nam mogu spasiti život?

Razgovarala: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Instagram, Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!