Sunčanje u trudnoći: Ginekologinja otkriva što imati na umu

by Dalia Žmegač-Kunić

Sunčanje u trudnoći bi trebalo biti posebno pažljivo. Ginekologinja nam je otkrila o čemu je važno voditi računa

Nema puno stvari na svijetu koje su toliko ugodne kao kad sunčeve zrake zaplešu svoj ples. Još ako se smjestimo u morski ambijent, na neku lijepu i mirnu plažu i ako zamislimo kako ljetna vrućina kreće popuštati pred kraj dana, pa uživamo uz pogled na zlaćani odsjaj zraka na površini mora, to znači samo jedno – spremni smo za godišnji odmor!

No što ako ste trudni?

Sunčanje kod trudnoće ima brojne benefite, ali isto tako skriva i razne opasnosti, stoga smo popisali i jedno i drugo kao svojevrsni mini vodič. Pročitajte više detalja u nastavku.

Benefiti sunčanja u trudnoći

Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju vitamina D, a on doprinosi zdravlju kostiju i imunološkog sustava. Međutim, ako ste trudnica, i odlučite se sunčati, neka to bude u strogo ograničeno vrijeme tijekom dana, primjerice u ranojutarnjim satima ili u kasno poslijepodne dok UV nije toliko visok. To nam je potvrdila i poznata zagrebačka ginekologinja, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, Tihana Mazalin: „Indirektno izlaganje suncu ima važan benefit jer potiče sintezu vitamina D. Taj vitamin važan je za apsorpciju kalcija i fosfora koji su bitni za razvoj kostiju i zuba, kako trudnice tako i bebe.“

Budući da je trudnoća vrlo ranjivo i osjetljivo razdoblje zbog naglih promjena hormonalne prirode, sunčanje može pomoći smiriti anksioznost i promjene raspoloženja buđenjem razine serotonina, hormona koji poboljšava raspoloženje.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti, osobito u rano jutro, može pomoći u stabilizaciji kvalitete rutine sna. Ukoliko u trudnoći imate problema sa snom i ne možete zaspati, umjereno izlaganje suncu moglo i biti dobro rješenje za uspostavu regulacije cirkadijalnog ritma.

Na što posebno pripaziti?

Kako se postaviti prema sunčanju i na što pripaziti u osjetljivom razdoblju trudnoće, stručno nam je objasnila naša sugovornica, dr. Mazalin:

„U trudnoći je najbolje što manje izlagati se direktnom suncu, svakako izbjegavati period od 10 do 17 sati, koristiti visoki zaštitni faktor (SPF 50+), koristiti zaštitnu laganu odjeću (šešir,naočale…) te piti dovoljno tekućine. U trudnoći se mijenja hormon melanin, što ionako uzrokuje tamnjenje pojedinih dijelova kože (bradavice, trbuh, lice) te se situacija može pogoršati direktnim izlaganjem suncu.“

Mi bismo svakako dodali da slušate vlastito tijelo i ono što vam ono poručuje te da izbjegavate odlazak u solarij. Obavezno se prije odlaska na ljetovanje i neposrednog izlaganja suncu posavjetujte sa svojim liječnikom ginekologom koji će u skladu s vašim individualnim stanjem i eventualnim tegobama dati personalizirani savjet i preporuku za ponašanje tijekom trudnoće.

Kod svega toga je najvažnije da uživate u suncu na siguran i zdrav način, u skladu s dobrobitima za vas i vašu bebu.

Moglo bi vas zanimati i: Kako očuvati odnos s partnerom uz malo dijete?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!