Što ako je celulit ljubavna poruka koju nam tijelo šalje kao podsjetnik da više brinemo o sebi?!

Ovako na celulit gleda Anamarija Pažin Morović, savjetnica za ljepotu i osobni wellness

by Anđela Sabranović

Činjenica je kako svi gledamo na celulit kao na nešto što je nužno loše, ali baš kao što u svemu u životu možemo pristupiti na neki drugi, često mudriji način tako je i s celulitom. Anamarija Pažin Morović, savjetnica za ljepotu i osobni wellness koja stoji i iza Facebook grupe „Holistička ljepota“ na celulit gleda kao na ljubavnu poruku koju nam šalje naše tijelo. U nastavku donosimo tekst koji nas je doista potaknuo na razmišljanje.

Jedna od najvažnijih stvari  koje sam osvijestila kada je u pitanju celulit je to da sam ga shvatila kao poruku tijela i poziv na zaokret prema sebi umjesto kao  nedostatak koji hitno i u najkraćem roku treba popraviti. 

Tijelo uvijek šalje poruke. Poziva nas da se više brinemo o sebi, svojem zdravlju, vitalnosti. 

Svoje tijelo možemo promatrati kao kuću u kojoj stanuju naše misli, srce i duša. Kao i naša klasična kuća i ono traži brigu, čišćenje i održavanje. Zamislite da ništa ne učinimo za svoj dom sljedećih pola godine, kako bismo se osjećali u svojem zapuštenom, životnom prostoru? 

Tako i naše tijelo, traži pažnju, održavanje i ljubav a kad to zaboravimo, podsjeti nas porukom. Svakom godinom ono traži sve više pažnje i ljubavi, a ako to uvažavamo, to nam se višestruko vraća. I obrnuto. Ako se zapostavljamo, tijelo nam također šalje podsjetnike.

Nekad poruka tijela koja poziva na veliki pogled u sebe i hitan poziv na promjenu, može biti bolest. 

Kada to osvijestimo, onda je celulit jedna od najljepših poruka tijela. 

Tijelo kaže: “Heeej, vrijeme je za pokreeet!!! Buđenjeee!”

Što kažete na ovu promjenu perspektive?

Evo nekoliko pitanja koja si je dobro postaviti:

 1. Kako se njegujem kada je u pitanju celulit?
 2. Krećem li se dovoljno? 
 3. Kakva mi je prehrana, unos tekućine?
 4. Kako se osjećam u svojem tijelu?

Dobra vijest je da nikada nije kasno za novi početak, ljubav i pozitivan stav prema svojem tijelu.

NIGDJE NIJE PROPISANO KAKO BISTE TREBALE IZGLEDATI U BIKINIJU. Najvažnija slika je ona koju imamo sami o sebi kada se ne uspoređujemo s drugima. 

Ako se dobro osjećate u svojem tijelu, ako ste zdrave, vitalne, pune energije onda nema potrebe “pod povećalom” tražiti celulit i druge nedostatke na svojem tijelu! 

Za promjenu je dobro pokazati si ljubav i zahvalnost. 

Ako želite promjenu, želite se pokrenuti, osloboditi nepotrebnog, nikad nije kasno, SADA JE PRAVO VRIJEME. Ljubavni pogled na sebe ima uvijek prednost nad hejterskim i procjenjujućim. 

Bye bye “nisam dovoljno lijepa, zgodna, dobra” stav!!! 

Hello, “volim i prihvaćam sebe, želim si sve naj naj” stav!

Ono što možete po pitanju celulita napraviti već sada je:

 • hidratacija: započnite dan sa dvije velike čaše mlake vode na tašte. Kroz dan popijte još cca 6 čaša, ovisno o tjelesnoj konstituciji i aktivnosti. Vodu je najbolje piti na tašte, prije jela.
 • izbjegavanje dodanog rafiniranog šećera, slanih grickalica, naglasak na cjelovitoj prehrani, s puno sezonskog povrća i voća
 • suho četkanje tijela – četkanje tijela prije tuširanja, svaki dan 5 min od stopala prema srcu
 • hodanje i kretanje 60 min svaki dan idealno

Dodatno razmislite o:

 • unosu suplemenata na bazi silicija, preslice, koprive, pirike. Silicij je mineral koji jača vezivno tkivo, a spomenute biljke su odlične za otplavljivanje viška vode iz tijela i “vodeni celulit”.  Mogu se koristiti kao glicerolni ekstrakti ili čajevi.
 • body wrapp od zelene gline – odlično za tonus kože i celulit. 100 g zelene gline pomiješajte u pastu forme frapea  i namažite bokove i stražnjicu, potom se zamotajte kuhinjskom prozirnoM folijom. Obucite trenirku i ostavite da djeluje cca sat vremena. Može se raditi svaki drugi dan
 • macerat centele (gotu kole) je odličan za celulit i regeneraciju tkiva. Možete ga sami napraviti tako da pomiješate cca 10% praha u odnosu na biljno, hladno prešano ulje suncokreta i ostavite da djeluje cca 3 tjedna. Odlijte ulje od taloga i macerat je gotov za upotrebu.
 • možete pomiješati 100 ml sezamovog hladno prešanog ulja, 60 kapi pačulija ili atlaskog cedra i 30 kapi limuna (oprez, ne na sunce!) i s tom mješavinom raditi samomasažu nogu.
 • od tretmana rado preporučujem ručnu limfnu drenažu, cupping, masažu štapovima i aromaterapiju. To su masaže koje su općenito dobre za tijelo jer oslobađaju višak tvari i toksina iz organizma.

Na nama je da osluhnemo poruke tijela i uvažimo ih.

Proljeće je pravo vrijeme za revitalizaciju, a za ljubav prema sebi je vrijeme uvijek…

Moglo bi vas zanimati i: S Anamarijom Pažin Morović razgovarali smo o holističkoj ljepoti, njezi tijela, duha, ali i o načinima na koje ona brine o sebi

Tekst: Anamarija Pažin Morović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!