Spriječite vaginalne infekcije odgovornim ponašanjem

by Ana Carević

Vaginalne infekcije česta su pojava u ljetnim mjesecima zbog velikih vrućina i pojačanog znojenja. Toplina, vlažnost i smanjenja koncentracija kisika idealni su uvjeti za rast i razmnožavanje bakterija čemu pridonosi i pad imuniteta što je često uzrok promjene okoline i životne rutine. Osim za zdravu i lijepu kožu, dovoljna količina tekućine važna je i za zdravlje mokraćnog mjehura. U slučaju dehidracije te manjeg volumena mokraće dolazi do zadržavanja bakterija u organizmu kao i taloženja toksina koji povećavaju vjerojatnost za razvoj upale mokraćnog sustava.

Na što je sve potrebno obratiti pozornost u ljetnim mjesecima?

Simptomi vaginalnih infekcija su najčešće neugodan svrbež i iscjedak koji je praćen neobičnim mirisom i bojom. Kako bi se one izbjegle, a tijelo zaštitilo važno je voditi se sljedećim savjetima. Prvi od njih jest obvezno presvlačenje mokrog kupaćeg kostima koji zbog vlage može uzrokovati infekcije intimnih dijelova. Posebnu pažnju na redovito presvlačenje kupaćeg kostima moraju obratiti žene koje nakon kupanja odmah odlaze u hlad te one koje se kupaju u stajaćima koje imaju manji protok vode i zbog toga imaju veću koncentraciju bakterija. Osim toga, na tijelu i uz tijelo su najpoželjniji prozračni i prirodni materijali te pamučno donje rublje. U danima menstruacije posebnu pozornost obratite na odjeću, donje rublje i higijenu. Izbjegavajte usku odjeću koja može uzrokovati infekcije i prištiće, a uloške mijenjajte redovito. Isto vrijedi i za sve žene koje se u ljetnim mjesecima koriste dnevnim ulošcima koje je također potrebno češće mijenjati, a higijenu obnavljati posebnim proizvodima koji imaju niži stupanj pH vrijednosti. Iako je za vrijeme menstruacije kupanje dopušteno, ipak je potrebno biti pod većim oprezom prva dva dana. U tim danima izbjegavajte i direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti te sjedenje na vrućem pijesku.

Vlažni ručnici još su jedan od krivaca za razmnožavanje bakterija. Nakon presvlačenja kupaćeg kostima i poslije tuširanje obvezno za brisanje tijela upotrijebite suh i čist ručnik. Najbolje bi bilo koristiti se onima koji su oprani na visokoj temperaturi, nisu obojani niti imaju mirise proizvoda za pranje jer i kemikalije mogu utjecati na iritacije. Nije svejedno ni što unosite u organizam jer pretjerano kisela i začinjena hrana kao i ispijanje velikih količina alkohola, kave i čaja mogu narušiti pH ravnotežu. Slatkiši i sokovi koji imaju visoki udio šećera mogu pospješiti nastanak gljivičnih infekcija. Umjesto toga birajte sezonsko voće i povrće te svježe sokove i jogurt.

Brijanje i depilacija intimnog područja zahtijeva posebnu pozornost. Stidne dlake imaju svoju ulogu, one sprječavaju nastanak i razvoj gljivičnih i urinarnih infekcija te štite intimno područje od mikroorganizama. Vrlo je važno da su kod depilacije i brijanja higijenski uvjeti na vrlo visokoj razini te da nakon obavezno hidratizirajte kožu kako bi se smanjila mogućnost iritacija. Možete se poslužiti gelovima od aloe vere koji rashlađuju i djeluju protuupalno. U ljetnim mjesecima obično se povećava i seksualna aktivnost, a adolescenti često stupaju u prve spolne odnose. Iz toga razloga je važna edukacija jer spolni odnosi s nepoznatom osobom ili s više osoba mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Spolno prenosive bolesti mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje žena pa se savjetuje korištenje kontracepcije za vrijeme spolnih odnosa. Kondomi ne sprječavaju sve spolno prenosive bolesti, ali većinu posljedica umanjuju. Možda o tomu do sada niste razmišljale, ali i dulje vožnje biciklom u ljetnim mjesecima mogu izazvati iritacije na području intimnih dijelova. Uz posebne gelove za sjedala savjetuju se i češće pauze za vrijeme vožnje.

Koje su najčešće ljetne infekcije?

Urinarne infekcije

Previše vremena provedenoga u vodi koja je pri tomu hladna kao i kasnije nepresvlačenje kupaćeg kostima mogu uzrokovati urinarne infekcije. Riječ je o blažim upalama mokraćnog mjehura koje se nazivaju cistitis. Kupanje u bazenima koji se ne održavaju kao i u nečistim morima, rijekama ili jezerima može dovesti do zaraze bakterijom Escherichia coli koja može za posljedicu imati i ozbiljne urinarne i crijevne infekcije. Cititis je neugodan, a često i bolan. Najčešće se javlja bol u donjem dijelu trbuha, učestalo i bolno mokrenje kao i zamućen urin koji je neugodnog mirisa. Važno je da s liječenjem krenete na vrijeme kako posljedice ne bi postale ozbiljnije i dovele do upale bubrega. Blage oblike urinarnih infekcija moguće je liječiti urološkim čajem ili sokom od brusnice dok teži oblici zahtijevaju antibiotike koje propisuju isključivo liječnici.

Vaginalna kandidijaza

Bijeli iscjedak koji ima karakterističan miris kvasca te peckanje i svrbež simptomi su koji upućuju na infekciju gljivicom Candida albicans. Posebnu pozornost u ljetnim mjesecima na pravilnu higijenu i povećanu pažnju za vrijeme kupanja trebale bi obratiti žene koje su i inače osjetljivije. Preparati koji se koriste za liječenje vaginalne kandidijaze mogu se kupiti bez recepta uz savjetovanje s ljekarnicima.

Bakterijske infekcije

Iako svaki iscjedak ujedno ne mora značiti i infekciju potrebno je obratiti pozornost i na neke druge simptome koji mogu upućivati na bakterijske infekcije. Najčešće je riječ o iscjetku koji ima posebnu boju i neugodan miris, peckanje, svrbež, ali i bol tijekom spolnog odnosa. Kako biste liječili ili zaustavili infekciju, probajte Candigynol od Nutripharme. Više o proizvodu saznajte ovdje.

Moglo bi vas zanimati: Ljeto i menstruacija: čuvajte intimno zdravlje

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti