SLY: Dokumentarac o Sylvesteru Stalloneu iz kojeg sam ponijela 3 životne lekcije

by Anđela Sabranović

Ovu recenziju dokumentarnog filma SLY o velikom glumcu Sylvesteru Stalloneu pišem “vruće glave”, odmah poslije gledanja jer ne želim nikad zaboraviti lekcije koje sam izvukla. Naime, kao dijete sam gledala sve nastavke “Rockyja” i uvijek mi je bilo pomalo neobično zašto uopće toliko volim te filmove kada inače nisam neki zaljubljenik u sport. Kada sam vidjela da je objavljen dokumentarac o velikom Sylvesteru Stalloneu znala sam da ga moram pogledati. Sada, poslije gledanja mi je jasno zašto sam toliko voljela te filmove. Jednostavno Rocky nije samo uspješan sportaš, on je hodajući dokaz kako je moguće zadržati ono malo duše i skromnosti čak i kada istinski živiš uspjeh i sve ono što on sa sobom nosi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sly Stallone (@officialslystallone)

Iskreno, iako me dokumentarac privukao, nisam ništa posebno očekivala od njega. Ipak, od prve scene me prikovao za kauč i bez daha sam pogledala nekih 95 minuta koliko traje.

U nastavku ću vam pokušati dočarati zašto sam ostala pod tako snažnim dojmom, ali ipak vam neću otkriti previše jer mislim kako je ovo dokumentarac koji bi svatko trebao pogledati.

Teško djetinjstvo kao motivacija kroz život

Sylvester Stallone nije imao jednostavno, niti idilično djetinjstvo. Naime, kako on i brat opisuju, djeca su iz propalog braka. Uspavljivani su glasnim svađama svojih roditelja godinama, a bili su izloženi i fizičkom kažnjavanju od strane oca. Živjeli su dosta skromno u opasnoj četvrti New Yorka sve dok im se roditelji nisu razveli. Tada su se i braća razdvojila i živjeli su u različitim gradovima.

Sylvester je otišao živjeti s ocem koji ga je stalno fizički kažnjavao i vrijeđao. Kako opisuje u jednoj sceni, udarci su u njemu stvarali inat i snažan otpor. Obećao je sebi kako neće dozvoliti ocu da uništi njegov duh. Tijekom školovanja je bio izbačen iz mnoštva škola i bio je jako problematičan. Cijelo to vrijeme odrastanja njegov bijeg od stvarnosti su bili filmovi. Tako je svoje mjesto pod zvijezdama pronašao onda kada je otkrio glumu. Budući da nije bio tražen glumac, odlučio je sam napisati scenarij za svoj film Rocky. Ponuđen mu je značajan novac za scenarij, ali pod uvjetom da on ne glumi u filmu. To je odbio i svi znamo što se dogodilo poslije.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sly Stallone (@officialslystallone)

Lekcije koje ću ponijeti iz dokumentarca

Prva lekcija iz dokumentarca je važnost svrhe u životu. Sylvester je odlučio svoj život usmjeriti u kreiranje filmskih junaka koji će malom čovjeku pokazati kako je uz rad i upornost sve moguće. On sam je rastao uz svoje junake pa je tako od osobe koja je doslovno spavala na ulici, došao do toga da je postao jedan od najpoznatijih glumaca svih vremena. Svrha koju je pronašao u kreiranju junaka ga je izvukla iz mračnog djetinjstva i pružila mu ispunjen život.

Ipak, to njegovo djetinjstvo je zauvijek u njemu ostavilo osjećaj manje vrijednosti. Kako sam kaže, kroz ljubav publike nadoknađivao je to što u djetinjstvu nije dobio.

Druga lekcija je nikad ne dozvoliti da nas rane iz djetinjstva obilježe i odrede u životu. Sylvester je dokaz kako ni uz sav novac svijeta to ne možemo prebroditi sami. Srećom, tu su psiholozi koji nam mogu pomoći prigrliti i teško djetinjstvo.

Na kraju filma Sylvester ističe kako mu je život jednostavno proletio i kako žali što nije više vremena proveo sa svojom obitelji. Kako kaže, sve te nagrade i sve što je osvojio je nekako imaginarno dok su zagrljaji njegove obitelji stvarni i vrijedni. Dakle treća lekcija je uvijek imati na umu koji su naši stvarni prioriteti te nikad ne dozvoliti da nam vrijeme prođe nesvjesno i bez ulaganja u odnose koji su doista važni.

Moram zaključiti kako bih voljela da ovaj film ima nekoliko nastavaka jer imam dojam kao da se Sylvester Stallone ipak dosta površno predstavio s obzirom na sve što je u životu prošao. Ipak, to ne znači da od mene nemate ogromnu preporuku za ovaj dokumentarac iz kojeg ćete vjerujem poput mene izvući snažne životne lekcije.

Moglo bi vas zanimati i: IZAZOV ZA RODITELJE: Ostavite mobitel po strani i provedite svjesno vrijeme s djecom

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!