IZAZOV ZA RODITELJE: Ostavite mobitel po strani i provedite svjesno vrijeme s djecom

by Anđela Sabranović

Toliko često čujemo od roditelja kako ne provode dovoljno vremena s djecom zbog posla kojim se bave, no što je s vremenom poslije posla? Ako ste roditelj, razmislite na trenutak kako provodite to vrijeme…

Stručnjaci za mentalno zdravlje tvrde kako je djeci sasvim dovoljno nekoliko sati s roditeljima dnevno, ali samo onda kada je to vrijeme doista kvalitetno. Ako znamo da već u osnovnoj školi djeca provode oko četiri sata dnevno na mobitelu, zapitali smo se kada onda uz školu i ostale obveze uopće provode vrijeme s roditeljima… Ne možemo krivicu prebacivati na djecu jer ni roditelji sasvim sigurno ne provode manje vremena na mobitelu od djece.

Budući da znamo kako djeca najviše uče iz primjera, na roditeljima je odgovornost da svojim ponašanjem i primjerom, kada je tehnologija u pitanju, usmjeravaju svoju djecu. Kao podrška projektu „Alati za moderno doba” u organizaciji Hrvatskog Telekoma (HT) i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odlučili smo pokrenuti izazov kojim ćemo potaknuti roditelje i djecu na odgovornije i svjesnije korištenje tehnologije. Detalje saznajte u nastavku.

Izazov za roditelje i djecu

Opis izazova: Svaki dan poslije posla izdvojite dva sata te ostavite mobitel u kutiji na ulazu u svoj dom i nemojte posezati za njim. Ako i vaša djeca imaju mobitele ili koriste tablete, objasnite im kako zajedno ulazite u izazov koji će trajati sedam dana te potaknite i njih da tijekom ta dva sata ne koriste mobitele ili tablete. To vrijeme iskoristite za svjesno druženje s djetetom ili s djecom. Vi birate hoće li to vrijeme biti provedeno u igri, šetnji, razgovoru, zajedničkom obroku, čitanju…

Vrijeme trajanja izazova: Od 16. do 23. studenog 2023. godine

Zadatak za roditelje

Ako se doista pridružite našem izazovu, pozivamo vas da nam se poslije sedam dana javite sa svojim dojmovima.

Uvjereni smo kako ćete primijetiti pozitivne promjene, kako kod sebe, tako i kod svoje djece. Svi roditelji koji nam pošalju mail s dojmovima, dobit će od nas adventski kalendar u PDF-u sa slow living aktivnostima za cijelu obitelj. Tako ćete u prosinac ući na jedan sasvim novi način, a mi smo uvjereni kako ćete na taj način kreirati nezaboravne blagdane za cijelu obitelj. Sve vaše dojmove objavit ćemo naknadno, u sklopu jednog članka. Javiti nam se možete na mail  info@slowliving.hr , putem Instagram profila Slowliving.hr ili pak putem Instagram profila kreatorice Adventskog kalendara Inge Marić, @mademoisellein

Zašto se priključiti našem izazovu?

Nitko od nas neće pamtiti trenutke provedene na mobitelu, ali ćemo sasvim sigurno pamtiti vrijeme provedeno s djecom. Svatko tko ima djecu jako dobro zna kako brzo rastu i kako uvijek žalimo što u prošlosti nismo još više vremena proveli u zajedničkom uživanju. Ako ovaj izazov promijeni navike samo jedne obitelji i samo jednom djetetu vrati svjesne roditelje koji su spremni posvetiti mu potpunu pažnju tih nekoliko sati u danu, ovaj izazov će biti dovoljno vrijedan. Ipak, mi smo optimistični te se nadamo kako će se ovdje ipak skupiti jako puno obitelji koje su svjesne koliko je neizmjerno važno obiteljsko vrijeme postaviti kao prioritet. 

Koliko je trenutno stanje zabrinjavajuće?

Nedavno smo saznali, kroz razgovor sa socijalnom pedagoginjom Sanjom Radić Bursać, kako je danas sve više djece i mladih ovisno o Internetu. Naime, kako nam je u razgovoru navela, važno doktorsko istraživanje otkrilo je kako se čak oko 20 do 25 % zagrebačkih srednjoškolaca nalazi u izrazitom riziku za razvoj problema povezanih s korištenjem Interneta. Ako u trenutku dok ovo čitate sumnjate kako ste i vi ovisni o Internetu, u nastavku smo izdvojili simptome koje je socijalna pedagoginja podijelila s nama.

“Neki od znakova koji roditeljima mogu ukazati na ozbiljan rizik za razvoj ovisnosti o Internetu je pretjerana zaokupljenost određenom online aktivnošću koja postaje najvažnija i prioritetna te, primjerice, osoba samo razmišlja o trenutku kada će opet sudjelovati u njoj i gubi interes za sadržajima u kojima je bila prije aktivna. Također, tome se može dodati zanemarivanje svakodnevnih (školskih ili kućanskih) obveza, odustajanje od dosadašnjih hobija, boravak na Internetu puno dulje nego što je planirano ili unutar obitelji dogovoreno, kao i izražena potreba za provođenjem sve više vremena u virtualnom okruženju te za redovitim provjeravanjem što se zbiva u trenucima vlastite odsutnosti tj. bivanja offline. Naravno da sve navedeno često dovodi i do sukoba i narušavanja odnosa sa osobama iz socijalne okoline (kao što su članovi obitelji, prijatelji, nastavnici, treneri i dr.), no pojedinac može imati i konflikte unutar sebe kada postane svjestan vlastitog problema i želi prestati s nefunkcionalnim ponašanjem, ali nije u stanju to učiniti ili ne zna kako.”

Ovdje možete pročitati cijeli razgovor.

Dragi roditelji, nadamo se kako ćete se sutra pridružiti našem izazovu te kako ćemo zajedno doista pomoći mladima u odgovornijem i svjesnijem korištenju tehnologije. 

Moglo bi vas zanimati i: Hrvatski učenici koriste Internet više od četiri sata dnevno – počinju radionice prevencije prekomjernog i rizičnog korištenja Interneta

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!