Slasni popečci od kelja – vole ih i oni koji inače izbjegavaju kelj

by Anđela Sabranović

Bez obzira na to što svi jako dobro znamo koje su namirnice dobre za nas, neke jednostavno ne volimo jesti i to još odmalena. Jedna od takvih namirnica za veliki broj ljudi je kelj. S druge strane nutricionistički gledano upravo je taj isti kelj, jedna od najzdravijih namirnica jer obiluje vitaminima, mineralima, moćnim antioksidansima koji štite zdravlje srca i djeluju protuupalno i antivirusno. Sada kada znate koliko je zapravo zdrav, znate i da je važno pronaći način da ga uvrstite u prehranu svoje obitelji. Popečci su odličan način da čak i mališani doista jedu nešto što inače ne vole, pa zašto onda ne biste jednaku taktiku primijenili i na nas nešto starije?! Zato smo u nastavku izdvojili recept za ukusne popečce od kelja i kvinoje.

SASTOJCI

1 šalica svježe kvinoje
2 šalice temeljca
2 manja kelja, kuhan na pari i nasjeckan (oko 2 šalice)
1 šalica krušnih mrvica
4 jaja, umućena
4 mlada luka, tanko narezana
1/3 šalice parmezana
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica soli
svježe mljeveni papar
ulje za tavu
po želji za preljev: avokado, ekstra parmezan

PRIPREMA

Kuhajte kvinoju u temeljcu prema uputama na pakiranju. Kad je gotovo, skinite s vatre i dodajte kelj te ostavite da stoji 10 minuta poklopljeno sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješajte smjesu kvinoje/kelja, krušne mrvice, jaja, luk, sir, češnjak.
Uzmite oko 1/4 šalice, oblikujte pljeskavice i pecite oko 5 minuta sa svake strane na vrućem ulju (srednje jaka vatra).
Cilj je dobiti zlatnu boju.
Uz njih možete servirati umak od avokada koji ćete napraviti tako što ćete u blenderu pomiješati avokado s maslinovim uljem i bijelim lukom, a možete i napraviti umak od grčkog jogurta.

Jednostavno, pustite mašti na volju i uživajte u ukusnom i zdavom jelu!

Moglo bi vas zanimati i: 8 (realnih) trikova kako jesti što manje obrađene hrane

Tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: foodwithfeeling.com

 

Možda će vam se svidjeti