Sezona prehlada je pred nama – donosimo metode uz koju ju možete pobjediti!

by Vjera Pađen

Sigurno vam je već dobro poznat scenarij, hladno vrijeme je stiglo te se javlja curenje nosa i kašalj. Da, i sami ste toga svjesni, stigla je sezona prehlada. Nažalost, kada se pojave simptomi prehlade vi ju više ne možete spriječiti, ali zasigurno ju možete ublažiti. Stručnjaci obećavaju da su ovo metode koje i sami koriste, a njima ćete ograničiti ozbiljnost i samo trajanje prehlade.

Potrudite se da ste hidrirani

Čim primjetite prehladu, nastojte ostati hidratizirani i održavati elektrolite. Pijte dovoljno vode, a ponekad i neki izostonični napitak, te izbjehavajte konzumaciju kave i alkohola. Kako navodi dr. Kamat iz bolnice White Plains u New Yorku, voda pomaže pri isporuci kisika i uklanjanju toksina iz našeg tijela. Također, ona pomaže u protoku limfe i bitna je za rad imunološkog sustava.

Pijte toplu tekućinu

Pijte puno toplih tekućina, osobito biljnih čajeva, kada počnete primjećivati ​​prve simptome prehlade. Osim što djeluju umirujuće za grlo, one osiguravaju da sluz koju naše tijelo proizvodi ne postane pregusta dok se tijelo bori s virusima. Neki od čajeva koje je dobro koristiti za vrijeme prehlade su čaj od koprive, ehinaceje i bazge zbog njihovih antivirusnih svojstava. Ukoliko ga volite, slobodno dodajte sirovi med u vaš čaj. Med je pun antimikroba i pomoći će vam da brže ozdravite.

Ispiranje grla slanom vodom

Još jedan metoda na koju mnogi zaboravljaju je grgljane slane vode. Grgljanje slane vode pomaže u smnaenju boli u grlu. U čašu vode stavite pola žlice kuhinjske soli i grlgljajte kako biste ublažili oticane i iritaciju. Ispljunite kada završite.

Pastile za grlo

U časopisu JRSM Open pronašli smo zanimljiv podatak. Ako uzimate pastile od cinka svakih šest sati, one vam uvelike mogu pomoći u smanenju trajanja prehlade. Pastile će blokirati rinovirus, virus koji je glavni krivac za mnoge prehlade, te ćete u brže vrijeme ozdraviti.

Cink inače pomaže imunološkom sustavu u borbi s bakterijama i virusima, a premazi koje cinkove pastile otpuštaju na jeziku i grlu mogu biti ono što će rinovirusu otežati kretanje po vašoj sluznici.

Spavanje – spavajte što više možete!

Čim osjetite prve simptome prehlade, pobrinite se da odete sat ili dva ranije u krevet. Kada ste neispavani, vaš imunološki sustav postaje iznimno osjetljiv na bakterije i dolazi do infekcija. Uz sve to, u blizini kreveta imajte protuupalni lijek za bilo kakav znak groznice ili tjelesnih bolova koji se mogu javiti svakoga trena i poremetiti vaš san.

Količina sna općenito vatita među ljudima, ali općenito se preporuča minimalno sedam do osam sati sna u periodu viroza i bolesti. Kvalitetan san posješiti će proizvodnju antitijela i funkciju T stanica koje se bore protiv virusa. San umanjuje proizvodnju hormona stresa i protuupalne molekule, što omogućava bolju imunološku funkciju.

Isperite redovito sinuse

Čim krenete osjećati nazalne simptome pokučajte ispirati svoje sinuse barem dva puta dnevno. Dovoljna vam je fiziološka otopina, a u slučaju zaštopanog nosa posegnite za inhalatorom. Ispiranje također pomaže u smanenju gustoće sluzi, što omogućava vašem tijelu da ga brže očisti.

Udahnite čisti zrak

Ako niste u mogućnosti ići van za vrijeme prehlade, nebi bilo naodmet da nabavite pročišćivać zraka kao jedan od oblika olakšavanja simptoma prehlade.koristi pročišćavač zraka kao oblik prevencije i olakšavanja simptoma prehlade.

Kvaliteta zraka kojeg udišemo utječe na zdravlje dišnih puteva. Zagađen zrak, bilo da se radi o vanjskom ili unutarnjem (kućnom) zraku, može oštetiti zaštitnu oblogu dišnih puteva. Pobrinite se da često prozračavate prostorije u kojima boravite.

Odaberite prave namirnice

To znači ograničiti šećer ili ako možete izbjeći ga u potpunosti, unijeti dovoljno vlakana i vitamina C kad osjetite prehladu. Jedite dosta agruma, a pokušajte pojačati i unos limunade u organizam. Uz agrume, koji su bogati vitaminom C, jedite i kelj, brokulu, batat i mahunarke zbog njihovih antioksidativnih učinaka.

Također, preporučujemo vam unos žitarica jer su bogate beta glukanom, a povezane su i imunološkim funkcijama, navodi International Journal of Molecular Sciences.

Moglo bi vas zanimati: Ne dopustite da jesenske alergije utječu na kvalitetu vašega života

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti