Ne dopustite da jesenske alergije utječu na kvalitetu vašega života

by Dalida Tomek

Inhalacijski alergeni podijeljeni su u dvije vrste na temelju njihove postojanosti, višegodišnji i sezonski. Prva vrsta alergena je prisutna tijekom cijele godine, s manjim varijacijama, dok su za sezonske karakteristična vremenska razdoblja u kojima su prisutni. Glavna asocijacija sezonskih alergija uglavnom je proljeće i povišena koncentracije peludi. Međutim, svrbež grla, suzne i crvene oči, šmrcanje i kihanje neki su od simptoma koji se javljaju i u jesen.

Kako se zaštiti od ambrozije?

Jedan od glavnih čimbenika jesenskih alergija je ambrozija, a jedna biljka ambrozije može proizvesti do milijardu zrnaca peludi po sezoni kojima posebno pogoduje vjetar. Ambrozija cvjeta u kolovozu i zaslužna je za alergijske simptome u jesen, i to sve dok prva velika hladnoća ne našteti samoj biljci. Svi koji pate od jesenskih alergija trebali bi pratiti izvješća o lokalnoj koncentraciji peludi u zraku i ostati u zatvorenom prostoru za vrijeme najvećih gužvi, od ranog jutra do ranog poslijepodneva. U slučaju izlazaka savjetuje se nošenje maski, a u kućanstvima je poželjno držati prozore zatvorenima dok isto pravilo vrijedi i za vrijeme vožnje automobilom.

Pri ulasku u dom ne zaboravite izuti cipele i skinuti gornji sloj odjeće kako biste izbjegli nakupljanje peludi koju ste sa sobom donijeli izvana. Jednako tako, ne zaboravite ni na važnost usisavanja i pranja zavjesa, posteljine i odjeće. Izbjegavajte sušenje rublja na otvorenome, a svoje ljubimce redovito kupajte kako oni ne bi bili ti koji dodatno pogoršavaju vaše stanje i osjetljivost za vrijeme jesenskih alergija.

Plijesni su također jesenski alergeni

Vanjske plijesni pojavljuju se u rano proljeće, a uspijevaju sve do prvog mraza. Najčešće se nalaze u tlu, hrpama komposta i u lišću koje prekriva tlo tijekom jeseni.

Međutim, plijesni se znaju javljati i u zatvorenim prostorima kao što su podrumi, kupaonice i kuhinje jer im najviše odgovara vlaga. Alergija na plijesni manifestira se kroz pojačani sekret i curenje iz nosa, svrbež očiju i nosa te kihanje. S obzirom na to da plijesan voli vlagu, nužno je održavanje visoke razine higijene u domu. Primijetite li zelene, sive ili smeđe mrlje koje su se počele nakupljati po rubovima zidova ili oko ruba kade obavezno reagirajte i riješite te probleme koji mogu ometati kvalitetu života. Osim toga, plijesan se može razviti u klimama, radijatorima i ostalim uređajima koji su u doticaju s vodom ili za svoj rad koriste vodu. Zbog toga je važno osigurati dobru ventilaciju i redovito čistiti uređaje.

Primijetite li simptome poput suznih očiju, kihanja, curenja iz nosa nemojte oklijevati već se obratite liječniku kako biste bili sigurni jeste li ili niste razvili osjetljivost na jesenske alergene. Alergije utječu na cjelokupni životni ritam i često izazivaju probleme sa spavanjem, slabom koncentracijom, smanjenom produktivnošću i umorom. Međutim, kada otkrijete da u njima leži problem, moguće ga je liječiti i držati pod kontrolom, prema uputama liječnika.

Moglo bi vas zanimati: Dijabetes tipa 2 – zašto od njega boluje sve više mlađe populacije?

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!