Zašto je nekima proljeće pravo buđenje, a nekima sinonim za umor i manjak koncentracije?

by Anđela Sabranović

Za mnoge je proljeće najljepše doba godine, no za mnoge je i doba godine koje nosi umor, promjenu raspoloženja, manjak volje, energije, ali i alergiju.

S promjenom godišnjeg doba i dolaskom proljeća, možemo se ponovno probuditi obnovljeni, svježi, energični i euforični ili naprotiv, kao što se događa nerijetko, umorni, bez motivacije, apatični, tihi, tužni i melankolični, ali i tjeskobni te nervozni, s glavoboljom, napetošću mišića i poremećajima koncentracije uz alergiju.

Dok gledamo kako se priroda budi, dan postaje dulji, sunca je sve više, sasvim je normalno da se mi nismo „preko noći“ uskladili s prirodom i njezinim ritmom.

Upravo ovo godišnje doba može nas potaknuti da naučimo biti nježniji prema sebi kako bi se s promjenom koja se događa oko nas što bolje nosili, prilagodili i uživali maksimum vlastitog potencijala.

Da bi mogli prakticirati nježnost prema sebi dobro je znati zašto dolazi do promjena raspoloženja u proljeće, a kod nekih osoba se može javljati na svim prijelazima godišnjih doba.

Što je uzrok promjena u nama na početku proljeća?

U proljeće se mijenjaju važni uvjeti u okolišu, svjetlost i temperatura, koji su u bliskoj vezi s ljudskom biologijom i individualnim karakteristikama, kao i s proizvodnjom serotonina, neuroprijenosnika zvanog „hormon sreće“ i blagostanja i melatonina, neophodnog za regeneraciju stanica i miran san.

Temperaturne varijacije, često nagle i višestruke tijekom dana, podvrgavaju živčani sustav kontinuiranim prilagodbama koje mogu postati stresne, pogotovo ako stres koji nosimo na od još od zimskih dana nismo „riješili“ niti se osnažili i postali otporniji.

Svjetlo, također promjenjivog intenziteta ovisno o vremenskim uvjetima, može djelovati poticajno, ali naprotiv, u promjenjivim i sivim, oblačnim trenucima, smanjiti raspoloženje.

Nagle promjene svjetla, temperature i klime, uz česte grmljavinske oluje, povezuju se sa smanjenjem negativnih iona u zraku, što se osjeća smetnjama poput glavobolje, napetosti i pospanosti.

Porast serotonina i melatonina izazvan proljećem, iako pozitivan događaj, kao znak buđenja, može potaknuti pogoršanje raspoloženja osobito kod osoba kojima su anksioznost i nervoza poznat pojam.

Proljeće nam na neki način donosi poticaj da ostvarimo novu ravnoteže, ali da bi to učinilo, privremeno stvara psiho-fizičku neravnotežu koja, ako joj se ne pristupi na odgovarajući način, može dovesti do dugotrajnijeg poremećaja. Možemo reći da se naše tijelo ne prilagođava „preko noći“ pa nam je stoga potrebna nježnost i blagost prema sebi samima, vlastitim osjećajima i senzacijama, kako bi se što bolje i učinkovitije uskladili s prirodom i ljepotom proljeća.

Ovo godišnje doba nas na neki način „uporno“ budi kao nadobudno namještena budilica koja nam na kraju stvori više stresa negoli poticaja da dan započnemo ranije.

Svjesno odmaranje

Dopustite sebi odmoriti. A da to ne zaboravite uvrstite kratke svjesne pauze opuštajuće šetnje, slušanja glazbe ili vježbe disanja u svakodnevni raspored. Možda umjesto prvog poleta za scrollanjem po Instagramu, započnite dan nježnim razgibavanjem.

Prilagodbu na proljeće dobro je upotpuniti i redovnim i urednim snom te pravilnom, uravnoteženom prehranom bogatom makro i mikro nutrijentima. Preporučuje se također dodati suplemente u prehranu, no to u svakom slučaju ovisno o vašim individualnim potrebama te u dogovoru s liječnicima ili ljekarnicima.

Moglo bi vas zanimati i: Znate li što je empatija, zašto je važna i kako potaknuti njezin razvoj?

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!