Što kada bismo vam rekli da vam organizacija doma može popraviti raspoloženje?

by Vjera Pađen

Nered u domu vas iscrpljuje, demotivira i nemate se volje pokrenuti. S druge pak strane, njegova organizacija omogućava vam uravnoteženiji život, a time i vaše bolje raspoloženje. Ljudi doživljavaju stres zbog posla, financija i drugih područja svog života. Kada se vratimo kući, želimo se osjećati kao da dolazimo u svoje utočište, sigurno od životnih zahtjeva.

Ali, pruža li vam vaš dom sigurnu luku od stresa ili stvara dodatni stres kojeg možda niste svjesni? Ako imate loše uređen i neuredan životni, loše uređen životni prostor, opuštanje u domu može biti gotovo nemoguće.

Gotovo svi znaju da je dobro održavati svoj prostor čistim, ali jeste li znali da to što čistite i organizirate zapravo može poboljšati vaše raspoloženje? Znanstveno je dokazano da čišćenje može poboljšati vaše raspoloženje i razvedriti vas. Uz to, održavanje stvari urednima ima širok spektar mentalnog zdravlja, od smanjenog stresa do povećane produktivnosti. Mnogo je malih koraka koje možete svakodnevno poduzeti kako bi vaš dom bio malo čišći, a raspoloženje malo bolje.

Donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o organizaciji svog doma kako biste u njemu živjeli sretnije i opuštenije.

Nered u domu uzrokuje stres – organizacija doma je rješenje

Samo sjedenje u pretrpanoj sobi može stvoriti stres. Život u pretrpanom domu može stvoriti stalni stres niskog stupnja i suptilno, ali stalno crpiti vašu energiju. Nije važno planirate li izgled svog doma prema feng shui-ju ili pak kreirate izgled doma po svojim željama. Pokušajte se voditi time da je uredan dom sretan dom te da iako vam se možda u trenutku neda pospremati činite dobru stvar za vase dugoročno raspoloženje.

Organizacija doma = sretna okolina

Boravak u prostoru koji karakterizira red i spokoj može vas umiriti i pomoći vam da se oslobodite stresa. Na ovaj način trgovci u dućanima za opremanje doma učinkovito prodaju proizvode iz kataloga. Oni stvarno prodaju osjećaj mira koji proizlazi iz ljepote fotografija proizvoda u prekrasnoj sobi. Vraćanje kući nakon stresnog dana u uredan dom može vam pomoći da se osjećate kao da ulazite u neku vrstu svetišta daleko od stresa vanjskog svijeta.

Organizacija doma štedi vrijeme, novac i druge resurse

Neuredan, neorganiziran dom može vas koštati više od pukog unutrašnjeg mira. Ako nemate mjesto za držati sve svoje stvari, potrošiti ćete više vremena pokušavajući pospremiti stvari kad čistite i gubit ćete vrijeme tražeći predmete kad vam zatrebaju. Ako nemate mjesto u kući za držanje računa i drugih važnih papira postoji mogućnost da ćete neke stvari platiti kasnije nego što bi trebali, a to rezultira dodatnim stresom i naknadama.

Organiziraniji dom znači veću produktivnost

Nered može dovesti do smanjenja vaše produktivnosti i motivacije. Kad je vaš prostor neorganiziran, vaš mozak je fokusiran na nedovršeni posao oko vas, umjesto na zadaću koju morate dovršiti. Da biste ostali fokusirani i bili produktivni, vaši prostori za rad i opuštanje moraju ostati čisti i organizirani. Kada je u vašem prostoru nered, vaš mozak se može fokusirati isključivo na zadatak koji imate, jer imate više prostora za rad.

Pokušajte uživati u procesu organizacije doma

Čišćenje i organizacija ne moraju biti nešto čega se trebate bojati! Postoji toliko mnogo načina da proces učinite ugodnijim, slušanjem muzike ili nadahnjujućih podcasta dok čistite. Također, ne zaboravite da je čišćenje oblik vježbanja. Vježbanje pomaže vašem tijelu da oslobađa endorfine, zbog čega ćete se osjećati sretnije. Čist i organiziran prostor ne samo da će pomoći vašem mentalnom zdravlju, već i stvarni postupak čišćenja može biti prilično ugodan.

Moglo bi vas zanimati: Uredite svoj dom po načelima minimalizma i oslobodite se stresa

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti