Prva pomoć kod sunčanice: prevencija i liječenje

by Ana Carević

Visoke temperature i pretjerano izlaganje suncu mogu dovesti do sunčanice. Riječ je o termoregulacijskom poremećaju koji nastaje kada područja glave i zatiljka duži vremenski period izlažemo suncu. Tada dolazi do pretjeranog zagrijavanja tih područja koje ostatak tijela također pokušava ohladiti pa tijelo u glavu šalje krv iz ostalih dijelova tijela što može dovesti do posljedica koje mogu biti opasne za zdravlje. Posebno bi se trebale paziti osobe bez kose, oni svijetlije puti te djeca i starije osobe.

Što učiniti da ne dođe do sunčanice?

Najsigurniji preventivni savjet svakako je izbjegavanje boravka na suncu kada je ono najjače. Dakle, u razdoblju od 11 do 17 sati trebali biste se najviše čuvati, a u slučaju da vam posao ili druge okolnosti to ne dozvoljavaju pokušajte se što više držati hlada i nosite pokrivala za glavu. Najbolja opcija su šeširi izrađeni od laganih i prozračnih materijala u svjetlijim bojama jer ne privlače sunce te ne zadržavaju toplinu. Rashlađivanje i hidratacija jednako su važni. Kada ste na kupanju više puta se rashladite i tijekom cijelog dana pazite na to da pijete dovoljno tekućine. Birajte vodu i izotonične napitke koji u sebi sadržavaju vitamine i minerale pa tijelu daju sve što gubi znojenjem. Zaslađena i gazirana pića kao i alkohol izbjegavajte. Iz rashlađenih prostorija nemojte naglo izlaziti na visoke vanjske temperature, a potiljak i čelo povremeno osvježite vodom.

Koji su simptomi sunčanice?

Tijelo prije pojave opasnijih simptoma i posljedica najprije šalje signale koji upozoravaju na to da se moramo maknuti sa sunca i rashladiti. Na to upućuje jako suha koža, pojačano znojenje te blijeda koža koja je tek na mjestima crvena. Disanje se ubrzava, dolazi do opće slabosti, vrtoglavice te glavobolje i gubitka apetita. Kada smo se pomaknuli sa sunca to ne znači da simptomi čarobno nestaju i da se tijelo vraća u svoje prvobitno stanje. Simptomi se mogu javiti i tek nakon nekoliko sati kada se tijelo ohladi i smiri pa često dolazi do mučnina, povraćanja, grčeva u rukama i nogama te povišene tjelesne temperature. Postoje i teži slučajevi uslijed kojih se gubi svijest, dolazi do nesvjestice ili srčane aritmije te je potrebno odmah reagirati i potražiti liječničku pomoć.

Što učiniti ako dođe do sunčanice?

Ako osoba primijeti simptome sunčanice, a još uvijek boravi na suncu najvažnije je da se pomakne s direktnoga sunca. Osobu je potrebno smjestiti u poluležeći položaj i rashladiti. To je najbolje učiniti skidanjem odjeće te polijevanjem mlakom vodom po vratu, licu, prsima i zglobovima ruku kako bi se krvne žile vratile u prvobitno stanje. Zalijevanje hladnom vodom ili odlazak u more strogo je zabranjen jer nagla promjena temperature dovodi do šoka što može rezultirati i srčanim udarom. U slučaju da je riječ o gubljenju svijesti osobu okrenite na bok i pozovite hitnu pomoć.

Tjelesnu temperaturu je potrebno snižavati, a osoba bi trebala piti što više vode. Odmor je vrlo važan pa je najbolje boraviti u hladnijoj sobi koja je zamračena, a uz dovoljan unos vode potrebno je nadoknaditi i elektrolite. Ako pri ruci nemate izotonična pića ili posebne farmaceutske proizvode koji bi odigrali važnu ulogu, u jednu litru vode umiješajte nekoliko žličica šećera te pola žličice soli.

Koje su posljedice sunčanice?

Osobe koje su patile od sunčanice moraju se dobro odmoriti, a odmor je poželjan u hladnijim prostorijama te uz minimalnu upotrebnu mobilnih uređaja i televizijskih ekrana. Nekoliko dana kasnije sasvim je normalno da se javljaju glavobolja, zujanje u ušima kao i pojačana osjetljivost na zvukove i svjetlost. Važno je konzumirati voće i povrće koje je bogato vodom, a izbjegavati kavu, alkohol i cigarete. Preporučene su rajčice, krastavci, naranče, limuni, lubenica, a dobro je došlo i ljuto voće, povrće i kiseli proizvodi koji imaju ulogu u prirodnom rashlađivanju tijela jer potiču znojenje.

Moglo bi vas zanimati: Zašto jutra ne biste iskoristili za manifestiranje vaših želja?

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti