Pretreniranost kod rekreativaca je češća nego što mislite, a evo i zašto

by Dalia Žmegač-Kunić

Pretreniranost kod rekreativaca je stanje s kojim se sve više pojedinaca susreće što zapravo nije ni čudno jer na sve strane slušamo o tome kako je važno vježbati no malo tko spominje koliko je važno pružiti svom tijelu pravi odmor poslije treninga. U nastavku saznajte kako i koliko odmoriti kada vaše tijelo trening previše iscrpi.

Ponekad je zaista teško zastati, a i kada osvijestimo kako nam je odmor potreban, često ne znamo kako ga uopće prakticirati u svakodnevici. Mnogi se odmora boje jer ga pogrešno izjednačavaju s lijenošću, nedovoljnom ambicioznošću, nepotrebnim gubljenjem vremena i slično. Međutim, kvalitetan odmor je ključan za naše fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Već smo pisali o simptomima i mogućoj pojavi pretreniranosti, stoga je odmor jedna od ključnih stavki koje ne bismo smjeli zaobilaziti kada je trening u pitanju, a pogotovo ako biramo intenzivan tip tjelesne aktivnosti.

Pretreniranost kod rekreativaca i odmor

Ono što je izrazito važno naglasiti u kontekstu trenutno vrlo popularnog treniranja u teretani, u pretreniranost je moguće zakoračiti uz bilo koji tip tjelovježbe. Dakle, nije nužno kako ćemo ju „zaraditi“ isključivo dizanjem utega ili nekakvim preintenzivnim kardio treningom, već se s njom možemo susresti i u raznim drugim sportovima poput veslanja, trčanja, plivanja i bicikliranja.

Odmor je prvi i osnovni lijek koji bi se kod pretreniranosti trebao koristiti i kao prevencija i kao glavni dio oporavka.

Kod pojave prvih simptoma, preporučujemo da se savjetujete s trenerom i svojim obiteljskim liječnikom koji će vas uputiti u stručne faze oporavka, no ono što definitivno ne smijete zaboraviti je da odmah morate odvojiti vrijeme za kvalitetan i duži oporavak.

Ako vam nedostaje trening i jednostavno ne možete u potpunosti mirovati, fokus privremeno stavite na smanjeni intenzitet aktivnosti poput lagane šetnje, istezanja i opuštanja uz medicinske masaže pod stručnim okom fizioterapeuta, što će vam pomoći u ublažavanju napetosti mišića.

Općepoznata činjenica je kako san ima moćna svojstva u službi oporavka bilo kakvih fizičkih i psihičkih preforsiranosti tijekom dana. On potiče i vrši potpunu regeneraciju, stoga je posvećenost kvalitetnom snu jedan od najbitnijih faktora u uspostavljanju ponovne ravnoteže u organizmu.

Upravo nedostatak svijesti o važnosti sna u oporavku može doprinijeti daljnjem širenju ovog problema. Zato, neka vas nesanica i česta buđenja koja bi vas mogla mučiti pri pojavi prvih simptoma ne obeshrabre u nastojanju da vratite svoj san u balans u kojem treba biti.

To konkretno možete učiniti uz ponovne pokušaje uspostavljanja zdravih navika spavanja te integraciju kvalitetnog sna u planove za oporavak jer upravo to su ključni koraci za ponovnu optimizaciju vaših sportskih performansi te težnje za povratkom općem zdravlju i blagostanju.

Kako nam sauna može pomoći kod pretreniranosti?

Također, jedan psiho-fizički dio oporavka često je nepravedno zanemaren. Radi se o sauni koja ima nevjerojatno snažan efekt na opuštanje mišića, kao i uma. To potvrđuje i naš sugovornik Tomislav Pleša, mag. physioth.:

Sauna u kontekstu oporavka od sportskih opterećenja može imati značajan učinak time nakon što se tkivo opusti nakon treninga te je potrebno potaknuti metaboličke procese kojima se ono oporavlja. Primarno to znači opuštenost mišića koji su bili više opterećeni pa time i duže pod stanjem ˝grča˝ i hipertonusa, dok općenito znači da dolazi do prokrvljenosti tkiva, ono se vraća u stanje svoje uobičajene homeostaze i izmjene tvari te ostvaruje metabolizam kakav je potreban da bi ponovno bilo ˝uporabljivo˝.  Djeluje kao izrazito sredstvo prevencije bolnih stanja te se preporuča profesionalnim sportašima kao i rekreativcima bilo koje dobi.“

Dakle, što prije shvatimo kako odmor nije opcija, već ključni segment svake tjelesne aktivnosti (a osobito kod stanja pretreniranosti) te kako ćemo jedino uz kvalitetan odmor moći dostići izgubljenu energiju i smanjiti rizik od ozljeda, kvaliteta naše svakodnevice bit će poboljšana, a rezultati sve bolji i bolji.

Moglo bi vas zanimati i: 10-minutne pilates vježbe koje će aktivirati cijelo tijelo

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!