Pomozite tijelu da odradi prirodnu detoksikaciju

by Dalida Tomek
prirodna detoksikacija

Čovjekov organizam posjeduje sve alate za prirodnu detoksikaciju. Koristite ih!

Mnoge ‘detoksikacije’ na koje nailazimo, često uključuju posebne vrste dijeta, koje nas na prvi pogled odbiju jer se čine preteškima, prezahtjevnima, preskupima ili nešto četvrto. Zato je možda najbolje obratiti pozornost na naše tijelo, jer najbolja je prirodna detoksikacija. Tijelo je veličanstven mehanizam i ustvari u potpunosti sam sebi dovoljan kako bi se očistili od toksina različite vrste… Ako svi njegovi dijelovi rade ispravno! Za početak treba obratiti pozornost na pojam ‘toksini’ i što predstavljaju. Toksini najčešće označavaju sintetičke kemikalije, teške metale, procesuiranu hranu i slobodne radikale. Svi oni ostavljaju štetan trag na organizmu.

Obratiti pozornost na kvalitetu namirnica koje koristimo prvi je korak. Drugo što trebate poznavati jest biologija tijela te koji organi aktivno sudjeluju u procesu detoksikacije tijela – jetra, bubrezi, probavni sustav, koža i pluća. Kada pomažemo tim organima da rade svoj posao, prirodnim putem pomažemo i u čišćenju. Postoji par jednostavnih koraka, koji ne zahtijevaju prevelika odricanja i čišćenje novčanika, a njihovim uvođenjem ubrzat ćete vlastiti oporavak i potaknuti organe da se probude iz zimskog sna. I ne zaboravite na redovni liječnički pregled!

VODA

Postoji razlog zašto uvijek spominjemo vodu unutar bilo kakvog razgovora o čišćenju, a ona radi toliko puno više! Bez vode tijelo ne funkcionira i umire. Ona održava temperaturu tijela, pomaže probavi, prenosi hranjive tvari i pomaže pri njihovoj apsorpciji. Osim toga, voda normalizira tlak, podmazuje zglobove i pomaže prilikom odbacivanja ‘smeća’ iz tijela – mokrenjem, disanjem i znojenjem. Koliko točno vode morate piti, ovisi o puno individualnih faktora (stanje organizma, težina, klima u kojoj živimo…). ‘8 čaša dnevno’ nije recept za svakog i najbolje je provjeriti tu informaciju s doktorom opće prakse. Primijetite li simptome umora, suhe i ispucale kože, vrtoglavice, suhih usta, niskog krvnog tlaka ili vam je urin tamnije boje, pojačajte unos.

https://www.slowliving.hr/wp-content/uploads/2020/02/Foto-Kobu-agency-Unsplash.jpg

REISHI GLJIVE (Hrastova sjajnica/Ganoderma Lucidum)

U staroj japanskoj kulturi ovu gljivu su zvali ‘drvo života’ i ‘gljiva dugovječnosti’. Ova, možemo reći čudotvorna gljiva ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa se doslovce može koristiti kao prirodni antibiotik. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, Ganoderma Lucidum pomaže boljem funkcioniranju pet ključnih organa – srce, pluća, jetra, gušterača i bubrezi. Uz ciljani rad na ključnim organima za detoksikaciju tijela, njoj pripisuju i ostale uloge. Reishi gljiva poboljšava krvotok, snižava visoki krvni tlak, smanjuje kolesterol, diže imunološki sustav… Postoji više vrsta pakiranja ove gljive, a najbolje ju je koristiti osušenu te u prahu prema opisu na pakiranju.

SMANJITE ALKOHOL – PREVIŠE ŠTETE, PREMALO ZABAVE

Više od 90% alkohola obrađuje se u jetri koja spoj acetaldehid prepoznaje kao otrov te ga pretvara u bezopasni acetat kojeg kasnije ispuštamo iz tijela. Čini se kao jednostavan zadatak, ali uz ostale zadatke koje dobiva od ostatka tijela, obračunavati se s iznimno štetnim spojevima iz alkoholnih pića je naporno. Ako godinama zlostavljamo jetru na ovaj način, u konačnici ju dovodimo do potpunog kraha. Jetra je ključan igrač kad je u pitanju prirodna detoksikacija. Ona pomaže u čišćenju tijela od opasnih otrova (toksina), koji ukoliko ih nitko ne pretvara u spojeve bezopasne za ostatak tijela, svojim širenjem, dovode do komplikacija rada ostalih procesa u tijelu.

ZLI ŠEĆERI

Odavno je završilo vrijeme kolača i bespotrebnog prejedanja. Tijelo je i više nego spremno očistiti se od ovog tihog ubojice. Opasnosti prekomjernog unosa šećera u organizam sežu od dijabetesa tipa II, pretilosti, preko astme, do različitih tumorskih oboljenja. I još puno toga između. Ako dan započinjete neprovjerenim zobenim kašama, pahuljicama (možda i od čokolade), pogledajte etikete. Niti ne znajući, možda započinjete dan s hrpom šećera, čineći vlastito tijelo ovisnim o njemu (šećer stvara veću ovisnost od kokaina ili ostalih opojnih drogi) i stvarajući pritom veliki pritisak na sve organe u svom tijelu.

Znate li na primjer, koliko šećera u sebi ima kečap? Popis namirnica koje sadrže šećer je velik, obratite pozornosti i držite se minimalnih količina. Prestanak unosa šećera među ostalim produžuje životni vijek zdravih stanica u tijelu, koje moraju biti zdrave kako bi obavljale svoje zadatke. Jetra ne dobiva popis novih spojeva koje mora pretvarati i filtrirati. Posljedično, svi organi i procesi u tijelu, uključeni u proces prirodne detoksikacije mogu napokon malo ‘odahnuti’ i baviti se svojim prirodnim poslovima.

https://www.slowliving.hr/wp-content/uploads/2020/02/Foto-Dane-Wetton-Unsplash.jpg

UDVOSTRUČITE ANTIOKSIDANSE

Kemijski spojevi – slobodni radikali, u našem organizmu igraju veliku ulogu i prirodno nastaju u našem tijelu, u fiziološkim procesima kao što je dobivanje energije u stanicama (razlaganje kisika). No s druge strane oni dolaze i iz okoliša – zagađenje okoliša, pušenje, konzumiranje alkohola, stresne situacije, nekvalitetne prehrane, a onda oni čine veliku štetu stanicama (u funkciji i strukturi stanice). Prirodna detoksikacija znači pojačati unos najsnažnijih antioksidansa (molekule koje mogu spriječiti štetnu oksidaciju drugih molekula) i na taj način pomoći ćete vlastitim stanicama kako bi ostale što zdravije prilikom navedenih procesa otpuštanja slobodnih radikala. A držat ćete ih pod kontrolom pomoću sastojaka kao što su ekstrakt sjemenki grožđa, vitamini C i E, selen, cink, betakaroten (kartenoidi) i koenzim Q. Svi oni nalaze se u prirodnim izvorima pa neka hrana bogata antioksidansima uvijek bude dio obroka.

KUNDALINI JOGA

Za kraj, prirodna detoksikacija može se potaknuti i tjelovježbom. Kombiniranje istezanja vlastitog tijela sinkronizirano s udasima i izdasima reguliraju naš unutarnji mir. Disanje je snažan akcelerator različitim procesima u tijelu, ono nam dostavlja kisik tamo gdje je potreban. Za jogu kundalini (jednu od desetaka varijacija u filozofiji i stilu) kažu da ima veći naglasak na tehnike čišćenja kojima aktiviramo psihofizički sustav. Kontinuirani pokreti u ovoj vrsti joge, tijelu daju energiju koja je potrebna da bi se tijelo izliječilo i regeneriralo. A to uključuje i sve procese u tijelu, poput poticanja endokrinog sustava i limfnih žlijezda koje uklanjaju toksine iz tijela.

Pročitajte i kojih 7 vrsta čajeva pomaže našem zdravlju!

Autor: Ida Kralj
Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti