Ovo su namirnice koje sadrže skoro NULA kalorija

by Vjera Pađen

Možda vam zvuči pomalo nevjerojatno, no stvarno postoje namirnice koje sadrže gotovo nula kalorija. Prije nego krenemo pisati o njima, željeli bismo vam skrenuti pažnju na to da nikako nije preporučljivo jesti samo njih, najbolje rezultate (pogotovo ako ste u procesu mršavljenja) postići ćete ako ćete ih kombinirati s drugim namirnicama.

Kalorije vam pružaju energiju koju vaše tijelo koristi kako bi regularno funkcioniralo. Ako svoj jelovnik bazirate samo na ovim namirnicama može vam se desiti nagli gubitak energije i pogoršat će vam se zdravstveno stanje – a to nitko ne želi zar ne? Uravnotežena i pravilna prehrana ključ je zdravog gubitka kilograma, a uključivanjem niskokaloričnih namirnica u svakodnevnu prehranu svakako će vam olakšati put do idealne linije. U nastavku pronađite neke od namirnica koje sadrže skoro nula kalorija, a dostupne su svima i poželjne u raznovrsnoj i svakodnevnoj prehrani.

Jagode

Broj kalorija: 32 kalorije na 100 grama

Jagode su slatko i ukusno voće. Mogu se kombinirati s drugim voćem u salatama ili jesti kao međuobrok. Dobre su protiv srčanih bolesti, a sadrže antioksidanse, kalij, vlakna, vitamin C i jako malu količinu masti. Imaju gotovo nula kalorija, tako da možete slobodno uživati u njima, pogotovo sad, dok im traje sezona.

Lubenica

Broj kalorija: 30 kalorija na 100 grama

Lubenica je najbolji prijatelj ljeta, ali i jedan od biljih prijatelja dijete. Možete je jesti u velikim količinama, a ima zaista malen broj kalorija. Sastavljena je od 91% vode, a jede se u salatama i miješa u raznim detox napitcima. Isto tako, možete ju dodati u smoothie.  Ne sadrži masti, izvor je vitamina A i C, sadrži bakar i likopen – antioksidans koji je prijatelj organizma, pogotovo ljeti.

Jabuka

Broj kalorija: 58 kalorija na 100 grama

Jabuka je vrlo dostupno voće i može se naći tokom cijele godine. Ona snižava kolesterol, sadrži antioksidanse, vitamin A i visoku količinu vlakana. Stara narodna kaže “jedna jabuka na dan tjera doktora van”, a mi se moramo složiti i reći da je ova voćka puna tvari koje pozitivno utječu na zdravlje i funkcioniranje našeg organizma.

Celer

Broj kalorija: 18 kalorija na 100 grama

Duge vlaknaste stabljike celera čine celer zasitnom i zdravom grickalicom. Možete ga jesti sirovog u salati ili ga kuhati u varivima. Zdrav je i cijeđeni sok od celera. On ne sadrži masti, i u sebi ima jako malo ugljikohidrata. Prepun je vlakana, kalija, folata i vitamina K.

Zelena salata

Broj kalorija: 17 kalorija na 100 grama

Zelena salata dolazi u mnogim varijantama i oblicima, i svaka je zdrava za vas. Koja god vrsta bila, zelena salata je odlična baza svim salatama ili sendvičima. Bogat je izvor kalcija, kalija, vitamina C i folata. Doduše, kad bolje razmislimo, možete li zamisliti obiteljski ručak bez zelene salate?

Grejp

Broj kalorija: 17 kalorija na 100 grama

Grejp je citrus posebnog okusa, iznimno je zdrav i nažalost, često zanemarivan. Bio on ružičast ili žut (budući da se oba mogu pronaći na našim tržnicama) stapaju se s drugim okusima u na primjer voćnoj salati, cijeđenim sokovima, ali i preporučljivo ih je jesti kao zdravu užinu. Grej je bogat vitaminima C, B1 i vitaminom A, Sadrži fitonutrijente i maleni broj zasićenih masti.

Moglo bi vas zanimati: Ujutro ili navečer: u kojem dijelu dana je najbolje trenirati?

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, Pinterest, Instagram

Možda će vam se svidjeti