Šećer je nutritivno siromašna namirnica, a njegovom konzumacijom u organizam unosimo velik broj praznih kalorija. Uz to što vrlo lako stvara ovisnost i utječe na pretilost, šećer vrlo lako može stvoriti i ovisnost. S obzirom na to da šećer potiče apetit te nam obično nakon njegove konzumacije tijelo jako brzo traži i nešto slano najbolje bi bilo svesti ga na najmanju moguću mjeru te umjesto njega uvesti prirodne zamjene za šećer. Jedan od uvjeta bila bi i nekonzumacija industrijske hrane i obrađenih namirnica, a dobro je naglasiti da se i u nekim slanim jelima javlja nepopularni šećer. Izbacite bijeli šećer iz svog jelovnika, a zamjenu potražite u nekim od ovih zdravih šećera.
Zašto je potrebno reći ne bijelom šećeru?
Razlog zbog kojega smo nakon konzumacije šećera vrlo brzo ponovno gladni jest taj što šećer vrlo brzo ulazi u krvotok što dodatno pojačava izlučivanje inzulina i na taj način se javljaj osjećaj gladi. Konzumiramo li velike količine šećera, počevši od jutarnje kave preko kolača i industrijski obrađenih proizvoda, skloniji smo debljanju. Dobro je naglasiti da prirodne šećere imaju i proizvodi koji su zdravi i konzumiramo ih zdravo za gotovo. Riječ je o voću, povrću (patlidžan, rajčica, grah, slatka paprika, cvjetača, grašak) kao i žitarice koje često konzumiramo za doručak.
Koje su posljedice konzumiranja velikih količina bijeloga šećera koji je, osim kalorijama, bogat i visokim glikemijskim indeksom? Neke od posljedica su viši krvni tlak, razvoj karijesa, oštećenja jetre, veći rizik od dijabetesa, ali i srčanih oboljenja te karcinoma. Uz to pretjerana konzumacija ove namirnice dovodi do disbalansa hormona koji potiču rizik od pretilosti, a manje je poznato da šećer uzrokuje i depresiju. Nakon prekomijerne konzumacije namirnica koje sadrže šećer, pa kasnije traže i slano često se osjećamo razdražljivo i depresivno. Dovoljno je razloga da klasični bijeli šećer zamijenimo alternativama koje omogućuju uživanje u omiljenim jelima.
Koje zamjene za šećer odabrati?
Krenimo prvo s umjetnim zaslađivačima koje je potrebno izbjegavati u širokom krugu. Riječ je manitolu, saharinu, ciklamatu, aspartamu, sukralozi za koje postoje dokazi o njihovom negativnom djelovanju na mozak i živčani sustav čak do granica razvijanja zloćudnih bolesti. U nastavku donosimo zamjene koje možete sa sigurnošću konzumirati.
Med
Iako je med najpopularniji u zimskim mjesecima kada ga koristimo u čajevima vrijeme je da se to promijeni te da med postane opcija tijekom cijele godine. S obzirom na to da postoji više vrsta meda, dobro je znati da što je med tamniji to je zdraviji. Međutim, iako med ima visok glikemijski indeks gotovo svi ga lakše probavljaju od bijeloga šećera. Oni koji imaju dijagnozu dijabetesa trebali bi prvenstveno birati med od bagrema jer on ima najmanji glikemijski indeks. Odlika mu je i očuvanje crijevne flore dok je dobro imati na umu da namirnica ili tekućina u koju se med dodaje ne bi trebala imati iznad 45 stupnjeva kako med ne bi izgubio svoja dobra svojstva. Saznajte kako prepoznati kvalitetan med klikom na ovaj link.
Javorov sirup
Javorov sirup ubraja se u zdrave zamjene za šećer, ali treba imati na umu umjerenost konzumacije ove namirnice. Ne treba ga konzumirati kada dolazi u mješavini s drugim slatkim namirnicama jer se u takvim verzijama kriju veće količine šećera. Iako je glavna asocijacija na javorov sirup Amerika i američke palačinke moguće ga je mazati na kruh ili zamjene za kruh te ga koristiti u kolačima s biskvitom. Razlikuju se i dvije forme, a to su forma A i forma B, a ključ je u tomu što je prva forma blaža dok je druga više slatka i po boji dosta tamnija.
Stevija
Stevija je još jedan od zaslađivača koji slobodno mogu konzumirati i dijabetičari. Riječ je o biljci koja dolazi iz Južne Amerike koja nema kalorije niti glikemijski indeks. Listovi biljke sadrže steviozide zbog čega je stevija posebno slatka pa je to potrebno imati na umu pri njezinom korištenju. Nutritivno je bogata i sadrži beta karoten, kalij, magnezij, željezo, kalcij, krom, a njezin okus se razlikuje od proizvođača do proizvođača pa je potrebno pronaći verziju koja nam najviše odgovara. Napomena, nije ju poželjno zagrijavati iznad 200 stupnjeva.
Kokosov šećer
Ovaj zaslađivač dolazi iz kokosovog cvijeta, a odlikuju ga svijetlosmeđa boja i okus karamele. Moguće ga je pronaći u obliku praha kao i u obliku tečnosti dok se koristi u mjeri jednakoj običnom bijelom šećeru. Njegov glikemijski indeks je nizak što pogoduje onima koji imaju šećernu bolest, ali i svima koji paze na tjelesnu masu. Sadrži nutrijente kalija, cinka, kalcija i željeza.
Goji bobice
Goji bobice dolaze s Himalaje, a u Aziji su poznate pod nazivom crveni dijamanti. One se preporučuju svima koji su anemični jer su bogate željezom, a razlog je to i zbog kojega za njima posežu i vegani te vegetarijanci. Ove bobice su ljekovite i posebno pozitivno djeluju na jetru i gušterču dok pomažu i kod jačanja metabolizma i mršavljenja. Bijeli šećer će te zasigurno vrlo lako zamijeniti ovim ukusnim i zdravim bobicama.
Suho voće
Suho voće izvor je vlakana i antioksidansa, a obiluje i vitaminima. Neke od sušenih verzija voća, poput marelica, šljiva, grožđica, jabuka ili brusnica iskoristite u sljedećem kolaču umjesto šećera jer šećer suhoga voća puno sporije dospijeva u krv.
Šećer od datulja
Ovaj šećer dobiva se iz ploda datulja koje su poznate po svojim vlaknima uz što sadrže i željezo, magnezij te vitamin B6. Ne karakterizira ga otapanje u kavi ili čaju kao što karakterizira bijeli šećer, već služi kao dodatak hrani.
Luo Han Guo
Luo Han Guo je biljka koja je vrlo slična steviji, a dolazi iz Kine. Najčešće se koristi kao prirodni zaslađivač, a pogodna je i kod grlobolje te pomaže zdravlju jetre i srca. Postoje i istraživanja koja pokazuju da ova biljka ima i antikancerogene benefite dok se koristi i u kineskoj tradicionalnoj medicini.
Moglo bi vas zanimati: Ako patite od nadutosti donosimo 8 savjeta koji će ju brzo ukloniti
Tekst: Ana Carević
Foto: Unsplash, Canva