Ovo su aktivnosti uz koje ovog proljeća možete utjecati na očuvanje okoliša

by Dalia Žmegač-Kunić

Buđenje prirode u proljeće, osim što donosi novu energiju, boje i mirise, prilika je za očuvanje okoliša i razvoj ekološke svijesti. Kao društvo, odgovorni smo za osvještavanje svih ekoloških tema i konkretno djelovanje koji će doprinijeti stvaranju zdravijeg i održivijeg okoliša za sve nas. Promjene počinju od svakog pojedinca, stoga vas pozivamo da se i vi probudite te postanete agenti ekoloških promjena.

Pogledajte koje aktivnosti možete poduzeti već danas kako biste ovu proljetnu sezonu obilježili novom inspiracijom i predanijim ciljem zajedničke izgradnje održive budućnosti.

Sadnja drveća

Budući da je proljeće najbolje vrijeme za obnovu prirode i rad na njenom obogaćivanju, koliko je u našoj moći, možete krenuti u akciju sadnje drveća jer time:

  • sudjelujete u direktnoj obnovi šuma
  • doprinosite stvaranju zelenih površina
  • poboljšavate kvalitetu zraka
  • pružate podršku stvaranja habitata za mnoge životinjske vrste

Održivo vrtlarenje

Mnogi će reći da ljudi danas vole raditi nauku oko svega i da je za njih vrtlarenje jednostavna radnja bez previše kompliciranja. Međutim, vrtlarenje također može i treba biti održivije u smislu odbacivanja upotrebe pesticida i kemikalija kako bismo pomogli u očuvanju biodiverziteta i zdravlja smaog tla. Stvaranje vlastitog ekološkog vrta može biti i terapeutska aktivnost kojoj direktno utječete na poboljšanje vlastitog mentalnog zdravlja i potičete dodatnu povezanost s prirodom.

Recikliranje

Iako je recikliranje posao kojim bismo se kolektivno trebali baviti redovito, proljeće nas može potaknuti za dublju organizaciju reciklažnog sustava kod kuće. Uz to, važno je potruditi se poticati ponovnu upotrebu svih stvari za koje imamo mogućnost, umjesto da ih odmah bacamo. Ukoliko u svom domu imate predmete koje ne koristite poput odjeće, igračaka i slično, donirajte ih umjesto bacanja.

Smanjenje potrošnje plastike

Danas su višekratne torbe za kupnju čak i in, stoga pokušajte ovog proljeća zaboraviti na korištenje plastičnih vrećica, jednako kao i plastičnih boca. U redovitu upotrebu uvedite alternativne proizvode poput staklenih i metalnih posuda koje se bolje slažu s okolišem.

Sudjelovanje u ekološkim akcijama

Proljeće je idealno razdoblje za organiziranje ekoloških akcija poput čišćenja parkova, nasipa, rijeka i šuma, ali i dodatnog obogaćivanja gradske slike sadnjom stabala i cvijeća te uređenjem parkova i vrtova. Povežite se s prirodom na novi način i ne propuštajte priliku za podizanje svijesti o važnosti brige za naš planet. Neka proljetno buđenje postane platforma za promjene!

Moglo bi vas zanimati i: Dizajnerica vrtova Petra Novak otkrila nam je kako prostor u kojem radimo utječe na naše raspoloženje i razinu stresa

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!