Dan planeta Zemlje: Marina Matijević je podijelila s nama 10 prijedloga kako kroz male promjene živjeti održivije

by Anđela Sabranović

Vjerujemo da je već do sada vašu pažnju privukao Instagram profil @jaboljigradjanin iza kojeg stoji Marina Matijević.
Ona nas sve zajedno svakodnevno (ne samo na Dan planeta Zemlje) podsjeća na sve one naizgled male promjene koje dugoročno mogu značiti mnogo za našu planetu. U moru haulova, preveć estetskih videa dnevne rutine, outfit ideja, šminkerskih tutoriala pojavit će se Marina s veoma korisnim sadržajem koji će vam približiti zelenu naviku…

Marina Matijević je ekološki osviještena komunikologinja koja je diplomirala Odnose s javnošću i Geografiju na sveučilištu u Miamiju. Budući da joj je pandemija pomrsila račune oko otvorene specijalizirane turističke agencije, Marina otvara Instagram profil Ja Bolji Građanin gdje svakodnevno svojim pratiteljima približava zelene navike.
Inicijativa preko društvenih medija djeluje 2 godine, a od samog starta Ja Bolji Građanin postalo je središnje mjesto okupljanja onih koje itekako zanimaju ekološke teme kao i savjeti o odgovornom načinu svakodnevnog življenja. Odnedavno je aktivna i web-stranica www.jaboljigradjanin.com gdje Marina u formi članaka pokušava doprijeti do građana kako bi ih uključila na zeleni vlak.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ja Bolji Građanin (@jaboljigradjanin)

Dan planeta Zemlje nas je potaknuo da razmislimo o svojim navikama i preispitamo što to možemo učiniti u svojoj svakodnevici. Marina je u nastavku sa svima nama podijelila svojih 10 prijedloga.

10 održivih promjena za svakog pojedinca

  1. Racionalno koristi plin, struju i vodu, ne uzimaj ih zdravo za gotovo
  2. Umjesto da sjedneš u auto vozi bicikl ili prošetaj
  3. Odvajaj otpad u sve kategorije koje grad/općina nudi
  4. Svaka naša promjena kod očuvanja okoliša, ma koliko nam se činila mala, je pomak na bolje i iznimno je važna za poboljšanje života na planetu
  5. Kupuj racionalnije i prema popisu za kupovinu, preferiraj malog lokalnog proizvođača, uvijek imaj vrećice sa sobom i idi na tržnicu
  6. Iskoristi opet sve što se može, predznak jednokratno je vrlo štetan za okoliš
  7. Biraj proizvode i pakiranja koja su povoljnija za okoliš, izbjegavaj plastiku koliko god možeš
  8. Ne bacaj hranu, jedi ostatke, više povrća i manje mesa
  9. Prije nego kupiš novo, probaj prenamijeniti postojeće
  10. U isto vrijeme ne zaboravi se nastaviti educirati – pratite na društvenim mrežama Ja boljeg građanina i druge ekološke inicijative/organizacije/profile, dijelite njihove postove pa potičite ljude u svojoj okolini na promjenu razmišljanja i stvaranje novih navika jer je to nastavljanje pozitivnog niza!

Svaki od ovih prijedloga doista predstavlja malu promjenu koju svi polako možemo uvesti u svoj život. Ne morate odjednom sve uvesti, ali i da se svaki mjesec fokusirate na samo jednu poslije godinu dana ćete živjeti jeda potpuno novi život. Tako ćemo našu planetu slaviti svaki dan, a ne samo jednom godišnje. Sretan vam Dan planete Zemlje dragi naši!

Moglo bi vas zanimati i: Filteraj ima odličan program povodom Dana planeta Zemlje

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Instagram, Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!