Bliži nam se Dan planeta Zemlje: Donosimo prijedloge na koje sve načine možete proslaviti

by Anđela Sabranović

Kako nam se bliži Dan planeta Zemlje, tako se organizira sve više ekoloških akcija kako bi barem nekako pomogli prirodi oko nas. Iako bi ovaj dan trebali slaviti svaki dan, pored svakodnevnih obaveza mnogi zaborave ili ne stignu pa je ovo idealna prilika da učinite nešto dobro za svoj okoliš ali i sebe.

Prvi Dan planeta Zemlje u travnju 1970

Možda nam je sada teško zamisliti tako nešto, ali u 70-ima su tvornice mogle izbacivati crne oblake otrovnog dima u zrak ili bacati tone otrovnog otpada u obližnji potok, a da je sve bilo savršeno legalno. Sve je to bilo moguće jer tada nisu postojali državni propisi za zaštitu okoliša, pa je senator iz Wisconsina Gaylord Nelson organizirao događaj kako bi pomogao educirati Amerikance o toj temi. Organizirao je odbor znanstvenika, ekologa i studenata pod nazivom Environmental Teach-In, Inc., koji je održavao predavanja, događaje i skupove na koledžima diljem zemlje u pokušaju da zainteresira ljude za brigu o zemlji. Tako je 22. travnja 1970. godine, više od 20 milijuna Amerikanaca sudjelovalo u prvom obilježavanju Dana planeta Zemlje. Zahvaljujući svim tim malim događajima diljem zemlje, sudionici su uspjeli toliko podići svijest o važnosti zaštite okoliša, da je Američki kongres samo osam mjeseci kasnije odobrio osnivanje Agencije za zaštitu okoliša (savezne agencije posvećene politici zaštite okoliša). Pokret Dana planeta Zemlje također je zaslužan za stvaranje Nacionalnog zakona o zaštiti okoliša, Zakona o čistom zraku i Zakona o čistoj vodi u SAD-u.

Ubrzo se ovaj praznik, kao i podizanje svijesti o zaštiti okoliša, proširilo diljem svijeta i ove godine slavi svoju 53. obljetnicu. U nastavku donosimo prijedloge i aktivnosti kako sve možete proslaviti Dan planete Zemlje.

Kako proslaviti Dan planeta Zemlje?

1. Pridružite se nekoj akciji

Jedna od najprikladnijih stvari koje možete učiniti na Dan planeta Zemlje jest volontirati u organizaciji koja brine o zaštiti okoliša. Mnoge od njih na taj dan sade drveće ili čiste lokalne parkove u čast praznika. Ako niste sigurni odakle započeti, donosimo nekoliko prijedloga gdje se sve možete uključiti.
Poznata inicijativa Čisteći medvjedići i ove godine za Dan planete organizira razne akcije čišćenja, a možete im se pridružiti na nekoliko lokacija. Okupljanja na svim lokacijama počinju u 10 h, a možete im se pridružiti u Varaždinu, Novoj Gradiški i Planini Donjoj (kod Sesveta) u sklopu projekta Rezolucija Zemlja. Za više detalja javite im se direktno na njihovoj Facebook stranici.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Čisteći Medvjedići (@cistecimedvjedici)

Za one koji su u Zagrebu, javite se udruzi Vestigium i pomognite im zasaditi cvijeće 22. travnja od 10-13 h. Plan je ukrasiti okoliš sadnjom cvijeća, ali prije svega, izradom povišenih gredica od recikliranih materijala. Pridružite im se i naučite nešto o vrtlarenju, a u isto vrijeme uživajte i u raznim drugim aktivnostima za djecu i odrasle, te u kavi i kolačima. Javite im se direktno preko Facebook stranice kako bi saznali dodatne informacije ili na stranici samog eventa.

2. Priključite se prosvjedu

Zelena akcija na Dan planete Zemlje organizira prosvjed kojemu je glavni slogan “Dignimo glas, ne temperaturu!”, te pozivaju da im se na Strossmayerovom trgu u Zagrebu od 16 sati pridruži što više ljudi. Očekujte govore organizacije i inicijative za zaštitu okoliša, ljudskih prava, za mlade, ali i koncerte Elementala, ABOP-a i Zbora Domaćigosti, među ostalima. Cilj ovog prosvjeda je poziv Vladi RH da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku, a Sabor proglasi klimatsko izvanredno stanje. Ljudi shvaćaju da je potrebna hitna akcija kako bi se ublažile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta za ljude i okoliš, dok od države očekujemo da reagira. Idealno, dan provedite ujutro u jednoj od akcija čišćenja, a završite na prosvjedu. Tako ćete dan provesti potpuno posvećen borbi za zdraviju i ljepšu planetu.

3. Pokrenite sami akciju

Ako niste u mogućnosti pridružiti se raznim akcijama, ali želite napraviti nešto, zašto ne biste sami organizirali neku akciju u svom domu ili čak kvartu. Ako u okolici vašeg doma postoji neki park ili dječje igralište koji su zapušteni ili natrpani smećem, dogovorite se susjedima da u subotu 22.travnja zajedno uljepšate taj dio kvarta. Svatko neka donese nešto, vreće za smeće, lopate, cvijeće i slično, i zajedno uljepšajte svoj kvart kako biste i vi i djeca uživali u njemu. Naravno, pripremite se unaprijed i komunicirajte sa lokalnim vlastima, čistoćom i slično, kako biste organizirali na vrijeme odvoz otpada taj dan ili dobili odobrenje za sadnju.

4. Napravite jednu dugoročnu zamjenu u kućanstvu

Dan planeta Zemlje usmjeren je na pomnije sagledavanje naših navika i male održive promjene u načinu života. Ako ćete dan provesti u svom domu, probajte ga proslaviti tako da učinite nešto pozitivno za okoliš i napravite makar jednu trajnu promjenu koja direktno utječe na njega. Na primjer, tradicionalni papirnati ručnici jednostavni su i praktični, ali nisu prijatelji okoliša. Naučite kako izraditi papirnate ručnike za višekratnu upotrebu i implementirati ih u svoju redovitu kuhinjsku rutinu. Isto tako, razmislite o prelasku na krute šampone i gelove za tuširanje. Time ćete uvelike smanjiti svoj doprinos plastičnom otpadu. Postoji takvih mnogo zamjena na koje ćete se, sigurni smo, brzo naviknuti, a koje uvelike doprinose zaštiti okoliša.

5. Krenite na plogging s prijateljima taj dan

Plogging je globalni pokret koji je nastao u Švedskoj te se brzo proširio svijetom. Ovo je pokret kojemu se svatko može pridružiti i koji izravno pomaže vašoj zajednici. Koristi prednosti trčanja i drugih sportova na otvorenom kako bi se pokupilo smeće koje kvari naše gradove i prirodne prostore. Sljedeći put kada idete u šetnju ili trčanje na vašoj omiljenoj stazi ili ruti oko vašeg susjedstva, ponesite rukavice i malu vrećicu za smeće. Pokupite bilo koje smeće koje vidite na svojoj ruti. Probajte dogovoriti plogging sa nekoliko prijatelja u subotu 22.travnja te spojite ugodno s korisnim i održivim.

6. Doniraj

Možda taj dan morate baš raditi, ili imate druge obaveze ali ipak želite nekako doprinijeti, onda možete donirati novac jednoj od udruga koje se bave zaštitom okoliša i životinja. Istražite na internetu neke od udruga koje najviše zastupaju ono što vam je bitno. Neke od takvih udruga su Zelena akcija, Greenpeace Hrvatska, ZMAG, BIOM, Argonauta, Eko-pan, Zelena Istra i mnogi drugi. Ne zaboravite i na udruge koje se bave udomljavanjem i brigom o napuštenim životinjama koje možete pronaći u svakom gradu.

Moglo bi vas zanimati i: Filteraj ima odličan program povodom Dana planeta Zemlje

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!