Ovo ljeto zaboravite na komarce: uz ova prirodna rješenja, stanite im na kraj!

by Ana Carević

Uživanje u ljetnim mjesecima često znaju pokvariti ubodi insekata, a najčešći su upravo oni od komaraca. Za sobom ostavljaju neugodan osjećaj svrbeža koji je popraćen crvenilom, a nerijetko i oteklinama. Zaštita od komaraca stoga je vrlo važna kako biste neometano uživali u svakodnevnim aktivnostima. Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji su namijenjeni borbi protiv ovih insekata, često su upitnih svojstava što ih čini nesigurnima za zdravlje i kožu. Donosimo neke od prirodnih savjeta i trikova koji vam ovoga ljeta mogu pomoći da neugodan osjećaj uboda komaraca izostane.

Odjeća nije zanemariva

Kao i ostale insekte, komarce najviše privlači svjetla odjeća, cvjetne boje i uzorci. Osim toga, izbjegavajte i cvjetne parfeme koji su također privlačni komarcima.

Češnjak i jabučni ocat su poželjni

S obzirom na to da komarci ne podnose miris češnjaka i jabučnog octa njihova redovita konzumacija odbit će ih. U slučaju da redovito konzumirate ove namirnice, miris će početi isparavati kroz kožu što se komarcima nikako neće svidjeti. Važno je naglasiti da taj miris neće osjetiti ljudi oko vas pa bez straha možete uživati u češnjaku i jabučnom octu.

Komarci vole kiseliji pH.

Ovo je još jedan od razlog zašto biste se trebali vratiti u balans i konzumirati sezonsku nutritivno bogatu hranu, a posebno povrće. Takve namirnice smanjuju pH organizma, a s obzirom na to da oni vole kiseliji pH vaše tijelo im neće biti privlačno. Stoga, ako se odlučite za meni pun mesa, ugljikohidrata, šećera i mliječnih proizvoda privlačit ćete ove insekte na sebe.

Ne bacajte koru od banane

Banana vraća energiju, a odbija komarce. Nakon što ju pojedete koru nemojte baciti već njezinom unutarnjom stranom namažite ruke i noge.

Posadite mentu

Nabavite dvije tegle u koje ćete posaditi mentu i držite ih u mjestima gdje najčešće provodite vrijeme. Listove mente možete dodati u jela i koktele, a uz to će vas i štiti od komaraca.

Ukrasite balkon petunijom

Ova biljka se lako uzgaja, a možete se odlučiti na sadnju u zemlju ili ju pak možete držati u posudi za cvijeće. Njen izgled pridonijet će izgledu vaše opuštajuće oaze, a osim toga njezina karakteristika odbijanja insekata će vas zaštiti i od komaraca.

Maslinovo ulje

Mjesta gdje se nakuplja voda posebno privlače komarce, a riječ nije samo o morima, rijekama i jezerima već i malim lokvama koje nastaju uslijed polijevanja cvijeća ili vrtova. Kako biste spriječili njihovo nakupljanje na tim područjima poslužite se čašom vode u koju ćete staviti tek nekoliko kapi maslinovog ulja.

Poslužite se eteričnim uljem lavande

Miris je to koji je posebno odbojan i neugodan komarcima. Osim što je dobro kako biste se zaštitili od komaraca, ono djeluje i na ublažavanje svrbeža i crvenila nakon uboda. Međutim, važno je da nekoliko kapi eteričnoga ulja lavande razrijedite s nekim od baznih ulja poput maslinovog ili bademovog te ga tek onda nanesete na kožu.

Prevencija uljem od čajevca

Pomiješajte 140 ml vode i 60 ml ulja čajevca te ga ulijte u bočicu s raspršivačem. To je jednostavan recept kojim ćete napraviti vlastito sredstvo za borbu protiv komaraca. Poprskajte kožu nekoliko puta dnevnom, a intenzivni miris čajevca odbit će komarce.

Cejlnoska citronela

Citronela je podvrsta limunske trave, možete ju uzgajati u teglama koje ćete smjestiti na mjesto na kojemu najviše boravite. S obzirom na to da se ona smatra kao jedno od najboljih sredstava za zaštitu od insekata poželjno je koristiti se i eteričnim uljem citronele koje se miješa s nekim od baznih ulja te ga je moguće utrljati u kožu. Pogodno je i za korištenje u difuzorima kao i u obliku mirisnih štapića koji će zaštiti vaše prostorije od komaraca.

Moglo bi vas zanimati: Spriječite pojavu plivačkog uha i ljetujte bezbrižno

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti