Osvježite se uz kolač od mrkve bez glutena i šećera

by Dalida Tomek

U ljetnim mjesecima, kada žudimo za osvježenjem i jednostavnim receptima ovaj kolač od mrkve bez glutena i šećera odličan je odabir. Uz to, ovaj sočan recept možete iskoristiti i za izradu torte ili jednostavnih kolačića. Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminom K, C, E te vitaminima B1, B2, B3, B6, fosforom, manganom i kalijem, a prirodni zaslađivači poput datulja ovaj kolač čine posebno sočnim.

Sastojci:

Biskvit

  • 2 šalice mlaćenice (sirutka)
  • 2 šalice datulja bez koštica
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 3 žlice maslaca, sobne temperature
  • 4 jaja L veličine
  • 3 šalice naribanog kokosa
  • 1 šalica ljepljivog rižinog brašna ili mješavine bezglutenskog brašna
  • 2 šalice naribane mrkve
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli

Krema

  • 400 g krem sira
  • 1 velika žlica meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Posip

  • 1 šalica tostiranih pekan oraha

Priprema:

  1. U blenderu miksajte datulje s jednom šalicom mlaćenice dok ne dobijete glatku pastu.
  2. Umutite ostatak mlaćenice, vaniliju i maslinovo ulje. Zatim umutite jedno po jedno jaje.
  3. U drugu veliku zdjelu dodajte maslac, kokos, rižino brašno, mrkvu, cimet, sol i prašak za pecivo. Dodajte mokre sastojke i miješajte dok se ne sjedine.
  4. Pecite otprilike 30 minuta na 180 ° C ili dok kolač ne poprimi zlatno smeđu boju.
  5. Umutite krem sir, vaniliju i veliku žlicu meda.
  6. Kad se kolač potpuno ohladi, namažite kremu na vrh. Posipajte mrvljenim tostiranim pekan orasima i poslužite

Izvor: The Wanderlust Sisters

Pripremila: Ana Carević

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!