Kandirana kora lubenice: jednostavan i slatki recept

Iskoristite cijelu lubenicu i smanjite otpad

by Anđela Sabranović

Lubenica, sa svojim sočnim i osvježavajućim mesom, omiljeno je ljetno voće koje svi obožavaju. Iako smo navikli jesti samo crveni dio lubenice, jeste li znali da često odbačene kore lubenice imaju potencijal za stvaranje slatkih poslastica? Vrijeme je da prestanete bacati koru lubenice u smeće i pretvorite ih u divne domaće slatkiše. U nastavku pronađite jednostavan recept za kandiranu koru lubenice.

Kandirana kora lubenice

U svijetu u kojem je bacanje hrane zabrinjavajući problem, otkrivanje kreativnih načina za prenamjenu jestivih dijelova nije samo kulinarska avantura, već i ekološki odgovoran izbor. Stalno otkrivamo nove načine kako smanjiti otpad ili iskoristiti neke dijelove hrane koji nismo znali kako. Tako smo nedavno otkrili i ovaj recept za slatkiše napravljene od kore lubenice koju inače bacamo.

Dok uživamo u sočnom mesu lubenice, kore se često odbacuju, pridonoseći značajnoj količini kuhinjskog otpada koji stvaramo. Otprilike jedna trećina sve proizvedene hrane u svijetu se gubi ili baca, pa je stvarno bitno pronaći razne načine kako to promijeniti u svojem kućanstvu.

Kandirana kora lubenice

Prednosti konzumacije kore lubenice

Većina ljudi jede samo sočno meso lubenice, ali i kora je u potpunosti jestiva, štoviše, kora je korisna za vaš organizam na više načina. Točnije, 95% nutritivne vrijednosti lubenice dolazi iz njezine kore.

Kora lubenice puna je vitamina C, B6 i A. Također dobivate pristojnu količinu kalija i cinka jedući koru. Citrulin prisutan u kori lubenice može pomoći u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i ojačati imunološki sustav. Vitamini i minerali mogu se pronaći u samo jednoj porciji korice.

Kora lubenice kao i meso lubenice većinom se sastoji od vode. Zbog visoke koncentracije vode, može pomoći bubrezima da mnogo učinkovitije prerađuju otpad. Nadalje, odgovarajuća hidracija također pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Slatkiši od kore lubenice 

Stvaranje slatkiša od kore lubenice možda zvuči komplicirano, ali je iznenađujuće jednostavno i nevjerojatno zadovoljavajuće. Pretvaranjem ovih često zanemarenih kora u ukusnu poslasticu, ne samo da smanjujete otpad, već i iskorištavate brojne prednosti koje nude. Kora lubenice je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, što ju čini idealnom za inventivan kulinarski eksperiment.

Kandirana kora lubenice

Recept za slatkiše od kore lubenice

Sastojci:

  • 2 šalice kore lubenice, oguljene i narezane na kockice ili trakice
  • 1 šalica granuliranog šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žlica soka od limuna
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica limunove korice za dodatnu aromu po želji

Upute:

  • Počnite s uklanjanjem vanjskog zelenog sloja kore lubenice i rezanjem bijelog dijela na male komadiće veličine zalogaja.
  • U loncu pomiješajte šećer, vodu, limunov sok i sol. Ako koristite koricu limuna, dodajte i nju.
  • Pustite smjesu da lagano kuha, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.
  • U lonac dodajte komadiće kore lubenice i ostavite da se krčkaju na laganoj vatri oko sat vremena. Povremeno promiješajte.
  • Kako se kore kuhaju, upijat će sirup i postati prozirne.
  • Nakon što su kore omekšale i sirup se zgusnuo, maknite ih s vatre i ostavite da se malo ohlade.
  • Šupljikavom žlicom prebacite ušećerene kore u lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se suši oko 36-48 sati, okrećući na pola puta. Ako želite ubrzati proces, stavite ih u pećnicu i pecite 2 sata na 50°C. 
  • Nakon što se ohladi, uvaljajte ih u šećer i ostavite da se sve stisne. 
  • Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Kandirana kora lubenice

Moglo bi vas zanimati i: Napravite sami svoj proteinski sladoled od kakaa ili šumskog voća

Napisala: Tina Sarajlić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!