Može li detoks biti štetan za organizam?

by Nataša Krstičević
detoks-štetan-slowliving

Detoks, detoks, detoks. U siječnju sa svih strana vrišti ta riječ na vas i osjećate pritisak da i vi to morate napraviti. No, kao i o svemu, pojave se nekad i različita, čak suprotna, mišljenja. Tako neki stručnjaci smatraju da je detoks štetan, odnosno da detoks dijete u stvari štete jetri.

Jetra je, ističu, prirodni sustav pročišćavanja organizma, a funkcionira tako da toksine, odnosno štetne tvari, pretvara u otpad koji se izlučuje iz tijela. Tako se čisti krv, te metaboliziraju, odnosno razgrađuju hranjive tvari, kako bi tijelo dobilo neke od najvažnijih proteina.

Važni proteini

No, tijekom detoksikacijske dijete mnogi se odriču mesa i mliječnih proizvoda, koji su vrlo važni za funkciju jetre. Mnoge dijete baziraju se na prehrani koja nema puno proteina, a oni su organizmu važni za otpuštanje toksina.

Drugim riječima, ne možete se učinkovito riješiti toksina bez aminokiselina koje vežu na sebe toksine u prvoj fazi rada jetre. A ako jetra ne može odraditi sve što treba u ovom prvom dijelu, onda će se nakupljati slobodni radikali i činiti štetu.

Naravno, to ne znači da vegetarijancima ne funkcionira jetra! Nikako. Vegetarijanci i vegani mogu posegnuti za biljnom hranom koja sadrži sve važne aminokiseline, a to su npr. soja, kvinoja, heljda.

Umjereno u svemu

Sve u svemu, iako u detoksu radije „postimo“, čini se da bi za jetru moglo puno korisnije biti konzumirati kvalitetne proteine, piti puno vode, te povećati količinu vježbanja u razdoblju kad nam je to bitno.

Što se alkohola tiče, ne postoji prehrana koja će „poništiti“ učinke alkohola na organizam. Moglo bi se to, smatraju neki stručnjaci, napraviti velikom količinom suplemenata, ali ta količina prelazi preporučene doze i ne može se konzumirati.

Na kraju se sve opet svodi na to da je važno zdravo se hraniti i vježbati, pa kroz to dolazi zdravlje. No, ako vam odgovara povremeni detoks, naravno da je dobro ga napraviti! Svako tijelo je priča za sebe.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto je dobro jesti sjemenke svaki dan

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti