Masaža nije luksuz, nego potreba – jer liječi na toliko načina!

by Anđela Sabranović

Ono što na samom početku trebamo razjasniti je da masaža ne bi trebala biti luksuz, nego je to potreba tijela. Sve osobe koje redovito idu na masažu, mogu potvrditi koliko samo benefita ima kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje.

Ipak, opća predodžba o masažama je ta da se radi o kozmetičkom tretmanu koji služi isključivo za relaksaciju. Zato smo odlučili istražiti kako to ustvari masaža djeluje na nas te koliko često bismo si je trebali priuštiti.

Masaža se smatra najstarijim oblikom liječenja jer drevni kineski, indijski i egipatski rukopisi spominju kako su se masažom sprječavale i liječile bolesti i ozljede. Idealno bi bilo priuštiti si masažu jednom mjesečno kako bi djelovala na najbolji mogući način. U nastavku smo izdvojili stanja na koja će posebno dobro djelovati.

Stres

Ono što se danas zna jeste to da masaža pozitivno djeluje na zdravlje i raspoloženje. Svi znamo kako masaža oslobađa od stresa, ali uz primjenu eteričnih ulja dobiva i još jednu novu dimenziju.
Kada znamo da čak 80% bolesti potječe od stresa, onda znamo i koliki je značaj redovite masaže.

Nesanica

Današnji ubrzani životni tempo zaslužan je za to da sve više imamo poteškoće sa spavanjem. Smatra se kako danas čak trećina svjetske populacije ima poteškoće sa spavanjem. Masaža cijelog tijela ili barem leđa i stopala pozitivno utječe na kvalitetu sna te je svakako počnite primjenjivati i pratite djelovanje.

Grčevi i upale mišića

Poznato je kako svi profesionalni sportaši imaju česte masaže. Razlog je to što masaža poboljšava izdržljivost i pokretljivost.
Zato je važno prije tjelovježbe izmasirati mišiće koji će biti najaktivniji.

Cirkulacija

Slaba cirkulacija je problem s kojim se susreću osobe svih generacija i toliko je čest da ga ni ne shvaćamo dovoljno ozbiljno.
Ipak, treba imati na umu kako loša cirkulacija može dovesti do ozbiljnijih stanja. Masaža poboljšava cirkulaciju te tako do tkiva i vitalnih organa dolazi veća količina kisika te se potiče protok limfe koja je glavni prirodno obrambeni mehanizam koji nas štiti od toksina.

Glavobolja

Kada znate kako bol u glavi često dolazi od ramena i vrata, onda vam je jasno zašto je važno masirati kritične točke koje se nalaze na tim mjestima. Masiranjem kritičnih točaka u ramenima i vratu, dolazi do smanjenja napetosti, a samim time i do prestanka glavobolje.

Masaže mogu biti odlično rješenje i za bolove u leđima, reumu, artritis, oslabljen imunitet, celulit…

Za kraj vas želimo podsjetiti na činjenicu da svi imamo samo jedno tijelo te je naša dužnost brinuti o njemu. Zdravlje gubimo kada ga sustavno zanemarujemo i nažalost tek tada shvaćamo kako smo mogli i trebali bolje. Zato, priuštite si barem s vremena na vrijeme masažu i uživajte u benefitima iste.

Moglo bi vas zanimati i: Ako koža poslije sunčanja svrbi i zategnuta je – nemojte to zanemariti

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!