Koliko je zeleni čaj dobar za vas i vaše zdravlje?

by Vjera Pađen

Ovaj drevni čaj stoljećima je bio ljekovita snaga mnogima. Nutricionistica zaposlena u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji objašnjava je li ovaj čaj i danas toliko dobar i kvalitetan za naše zdravlje kao što je bio u povijesti.

Kroz godine su se profilirale tri glavne vrste čaja koje se ističu po svojim dobrobitima i koje “smiruju dušu”. To su crni čaj, oolong i zeleni čaj. Zeleni je uglavnom povezan s brojnim zdravstvenim prednostima. Postavlja se pitanje – je li zeleni čaj uistinu dobar za vas? Ne brinite, odgovor je potvrdan, ali neke teze o zelenom čaju bile su pomalo neuvjerljive.

Pa, je li zeleni čaj dobar za vas ili ne? Postoji mnogo znanstveno potkrijepljenih prednosti zelenog čaja. Natočite si šalicu i čitajte dalje.

Prednosti zelenog čaja

Crni čaj je možda onaj koji se konzumira najviše na svijetu, ali on nema ni približno jake nutritivne vrijednosti kao zeleni čaj. Iako su oba potekla iz iste biljke, Camellia sinensis, brojne prednosti pijenja zelenog čaja proizilaze iz nedostatka prerade. Zeleni čaj pun je polifenola, uključujući katehine i epigalokatehin galat (EGCG). Oni služe kao moćni antioksidansi koji pomažu u jačanju organizma protiv bolesti.

Zeleni čaj može pomoći u liječenju akni

Već znate da je naveden kao sastojak vaših najdražih seruma za podočnjake i korejskih maski, ali ima li zeleni čaj zapravo koristi za kožu? Neka istraživanja pokazuju da česta konzumacija zelenog čaja i nanošenje na kožu može smanjiti proizvodnju sebuma – masnog materijala koji proizvode žlijezde lojnice vašeg tijela koji najčešće uzrokuju začepljenje pora – i liječiti uobičajene vrste akni.

Može sniziti krvni tlak

Neka su istraživanja otkrila da konzumacija zelenog čaja značajno snižava krvni tlak, dok su druge studije donijele nedosljedne zaključke. “U kontekstu kardiovaskularnih bolesti, prema WHO, mali broj istraživanja sugerira da zeleni čaj može imati neke blagotvorne učinke na krvni tlak i kolesterol”, kaže Meyer. “Postoje mnoga ograničenja ovih nalaza, poput razlika u populaciji ispitanika i analizi podataka, pa je još uvijek nisu donesena konačna mišljenja u pogledu kardiovaskularnih zdravstvenih prednosti zelenog čaja.”

Može poboljšati vaš trening

Možda ste čuli da se ovaj čaj povezuje s gubitkom kilograma, i na neki način je ovo istina. Zeleni čaj sadrži manje kofeina od kave i crnog čaja, ali ipak ima dovoljno da napravi utjecaj na naš organizam. Istraživanja su pokazala da kofein smanjuje količinu napora tijekom vježbanja, što znači da konzumacija kofeina pomaže u izdržljivosti i omogućuje vam da se zaista posvetite treninzima.

Moglo bi vas zanimati: Crna čokolada i mršavljenje: Pomaže li vam na putu do željene figure?

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti