Klara nam donosi top tri razloga zbog kojih smo poželjeli već ove godine otići na Tenerife

Za sve lovce na čudesna iskustva

by Inga Marić

„Ispunite svoj život iskustvima, a ne stvarima. Imajte priče za ispričati, a ne stvari za pokazati“

Putovanje na Tenerife za mnoge je obilježeno najrazvikanijim turističkim mjestima te ona najčudesnija iskustva ostaju zanemarena. Kada smo na Instagramu vidjeli Klarino putovanje na Tenerife znali smo da se ne radi o klasičnom iskustvu te smo poželjeli znati više. U nastavku je za vas Klara izdvojila i opisala tri mjesta koja su na nju ostavila najveći trag. Uživajte!

Stargazing u podnožju vulkana Teide

Vulkan Teide najviši je vrh Španjolske i treći najveći vulkan na svijetu. Ta mi je impresivna činjenica bila dovoljna za posjetu samom vrhu vulkana, ali o tome nekom drugom prilikom. Na preko 2300 metara nadmorske visine, nebo iznad Teide jedno je od najjasnijih i tamnijih na svijetu stoga je savršeno mjesto za promatranje zvijezda, planeta ili Mjeseca.

Astrofototour u podnožju vulkana iskustvo je koje sam strpljivo čekala godinu dana i apsolutno je nadmašilo sva moja očekivanja. Prvi zadatak našeg astronoma Alessandra bio je da u potpunosti naviknemo svoje oči na tamu i pronađemo najsjajniju zvijezdu na nebu. Nakon što smo svi u grupi pokazali na istu, Alessandro je pripremio svoj teleskop i pokazao nam da zapravo ne gledamo u zvijezdu nego u -Jupiter! Zbog minimalne svjetlosne zagađenosti imali smo priliku golim okom vidjeti drugi planet kao i satelite koji kruže oko Zemlje. Fotografije su  nastale kamerom priključenom na teleskop bez ikakve obrade, a osjećaj je neopisiv!

Jupiter

Nakon toga, Alessandro nam je pokazao najsjajniju zvijezdu noćnog neba. Sirius je jedna od zvijezda najbližih zemlji, udaljena „samo“ 8 svjetlosnih godina. Kako biste bili svjesni stvarne udaljenosti, podsjećam vas da jedna svjetlosna godina kao mjerna jedinica za udaljenost iznosi 9.460.730.452.580.800 metara. Drugim riječima, trenutno najrazvijenijoj svemirskoj letjelici potrebno je oko milijun godina do zvijezde Sirius.

„Kada gledaš u zvijezde, gledaš u prošlost!“ Ta je rečenica odjekivala u mojoj glavi i tu večer dobila potpuno drugo značenje. Zaista, zbog konačne brzine svjetlosti, kada gledate u noćno nebo- gledate u prošlost. Sirius je udaljena od nas 8,6 godina što znači da je svjetlost koja večeras ulazi u vaše oko putovala 8,6 godina. Točnije, kada večeras pogledate Sirius, vidite ga onakvog kakav je bio prije 8,6 godina! Za vječne zarobljenike u prošlosti, neka vam pogled u nebo pruži utjehu i mir.

Galaksija NGC 4845 nalazi se 65 milijuna svjetlosnih godina od nas što znači da je mi trenutno vidimo onakvom kakva je bila prije 65 milijuna godina. Pravila vrijede i u obrnutom smjeru. Ako pretpostavimo da u toj galaksiji postoje ljudska bića koja su razvila dovoljno moćan teleskop i promatraju planet Zemlju, oni nas ne vide. Oni vide Zemlju prije 65 miliona godina, odnosno vide planet u vrijeme dinosaura.

NGC 891 spiralna galaksija udaljena 30 milijuna svjetlosnih godina

U svemiru postoji najmanje sto milijardi galaksija. Kada se suočite s tom beskonačnosti, kada u tišini prihvatite put u nepoznato svi se naši ovozemaljski problemi odjednom čine malima. Kada shvatite koliko je malo potrebno da se za samo sat vremena uništi svaki trag života na zemlji, skidate okove tuđih mišljenja i strah od neuspjeha. Ponekad, to je sve što nam je potrebno da zaista počnemo živjeti.

M 51 ili galaksija Vrtlog

Selo Masca- Machu Picchu Europe

Vulkan Teide i selo Masca žustro se bore za prvo mjesto na listi stvari koje ne smijete propustiti ukoliko posjećujete Tenerife. Riječ je o malom zaseoku, skrivenom na 650 metara nadmorske visine u naborima drevnog masiva Macizo de Teno na sjeverozapadu Tenerifa.

Savjeti putoholičara izgledaju otprilike ovako: „cesta je užasna, pazite tko će voziti, molite se da vam ne dođe autobus u susret, turisti koji se i uspiju spustiti do sela ostavljaju rent a car i vraćaju se taxijem.“  Ipak, moram reći da onaj tko je učio voziti na hercegovačkoj Kobilovači s ovom cestom neće imati nikakvih problema. Za sve ostale, rješenje je posjeta selu u ranim jutarnjim satima. Sva su upozorenja imala jednu zajedničku stvar, a to je bio nastavak rečenice: „ali vrijedi!“.

 Zaista, vrijedi! Selo Masca ostavit će vas bez daha jer se na ove prizore ne možete dovoljno pripremiti.

Mnogi će vam također reći kako ovdje nemate puno toga za raditi jer selo broji 2 restorana, 1 bar, par kućica i svega 90 stanovnika. Rekla bih vam da je čar Masca sela upravo u tome što trebate doći i ništa ne raditi. Sjesti na jednu od predivnih terasa, naručiti njihov poznati sok od kaktusa i diviti se veličanstvenosti prirode. Pred ovom ljepotom riječi gube snagu, stoga vam ostavljam par fotografija.

Posjeta ribarskom selu Bocacangrejo

Iako ovo iskustvo nije klasična „bucket list“ želja, to ga zasigurno ne čini ništa manje vrijednim. Naime, radi se o posjeti malom ribarskom mjestu na istočnoj strani Tenerife.  Pripremajući se za putovanje našla sam jako malo preporuka za istočnu stranu otoka osim ponekog dobrog ribljeg restorana. Zašto onda Bocacangrejo?

Susjed, ribar i gradski umjetnik Rafa obojao je fasade i podove šarenim srcima te tako ucrtao selo na turističku mapu Tenerifa. Rafa je osebujan čovjek koji živi u skromnoj kućici na plaži, spava na stijeni prekrivenom plahtom i održava ulice svog voljenog Bocacangreja. Za najljepše izlaske i zalaske sunca on samo treba- otvoriti vrata. Naći ćete ga kako razgovara s posjetiocima i izrađuje im narukvice za uspomenu jer su vrata njegovog doma uvijek otvorena.

 Šarm ovog mjesta nalazi se u srcima susjeda. Njegovi stanovnici vas pozdrave kada idete kupiti kruh, oni su ti koji inzistiraju da grad bude čist, ukrašavaju podove i ulice do svojih domova, dočekuju turiste i ispunjavaju ulice živom glazbom. 

Bocacangrejo je i prije šarenih fasada zasigurno bio šarmantan. Njegovi su susjedi bili jednako srdačni i prije. Što se onda promijenilo?  Stanovnici ovog malog sela pokazali su nam kako je dovoljno samo malo ljubavi da biste ispunili svoj potencijal i osjećali se viđenim.

A Rafa? On je odavno shvatio jednostavnost i smisao života. Čeka vas na kućnom broju 24 kako bi vas podsjetio na to.

Moglo bi vas zanimati i: Što je slow putovanje i zašto je to novi trend?

Razgovarala: Inga Marić

Foto: Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!