Kako promijeniti navike: Top savjeti iz knjige “Atomske navike”

by Anđela Sabranović

Mnogi od nas skloni su sebe zamišljati u budućnosti uspješnijima, sretnijima, ali ono što se događa dok mi razmišljamo je ustvari naš život. Mi smo zapravo sve one male navike koje tako marljivo skupljamo godinama i svi znamo koliko je izazovno promijeniti jednu jedinu naviku.

Ipak, činjenica je da se nitko od nas ne rađa s navikama koje ima danas što znači da ih zapravo možemo promijeniti. Kako bi taj proces promjene bio nešto jednostavniji, trebamo malo bolje shvatiti navike. Autor knjige “Atomske navike”, James Clear je svoj život posvetio proučavanju navika i došao je do fascinantnih otkrića.

Vjerujemo da ste do sada barem negdje na društvenim mrežama vidjeli naslovnicu njegove knjige jer je doista u kratkom vremenskom razdoblju postala jedna od najprodavanijih knjiga u svijetu. To samo potvrđuje kako se ljudi širom svijeta suočavaju s izazovom usvajanja nekih novih navika.

U nastavku smo izdvojili deset korisnih rečenica iz knjige koje su nama otvorile oči. Uživajte!

“Ako možete dobiti 1% bolje svakog dana u tijeku jedne godine, na kraju ćete biti 37 puta bolji u odnosu na početak. Nasuprot tome, ako budete 1% lošiji svakog dana tijekom jedne godine, doći ćete do nule. Ono što počinje kao mala pobjeda ili mali neuspjeh akumulira se u nešto mnogo više”

“Vaši rezultati su indikator vaših navika. Vaša financijska situacija je indikator vaših financijskih navika. Vaša težina je indikator vaših prehrambenih navika. Vaše znanje je indikator vaših navika učenja…”

“Sve velike stvari potječu iz malih početaka. Sjeme svake navike je jedna malena odluka…”

“Navike su atomi naših života. Svaki od njih je osnovna jedinica koja doprinosi vašem ukupnom poboljšanju.”

“Izgleda kao da male promjene ne čine nikakvu razliku, ali tako je samo dok ne pređete kritični prag. Najsnažniji ishod bilo kojeg procesa dolazi s vremenom. Zato je toliko važno biti strpljiv.”

“Prava promjena ponašanja je promjena identiteta. Možete početi naviku zbog motivacije, ali jedini razlog zbog kojeg ćete je se držati jeste ako je dio vašeg identiteta.”

“Niste rođeni s unaprijed određenim vjerovanjima. Svako uvjerenje, uključujući i ono o sebi se uči kroz iskustvo.”

“Najefikasniji način da promijenite svoje navike jeste taj da se ne fokusirate na to što želite postići, nego na to tko želite postati.”

“Najbolji oblik motivacije je napredak. Kada dobijemo signal da idemo naprijed, postajemo više motivirani da nastavimo put kojim idemo.”

“Ponekad je uspjeh manje u tome da dobre navike učinimo lakšim, a više u tome da se loše navike učine težim.”

Moglo bi vas zanimati i: Majin izbor: Yesterday, knjiga satkana od jučer

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti